Το 1968 ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η παραγωγή ήταν της εταιρείας Φίνος Φιλμ και η σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Μακρινίτσα Μαγνησίας.

Το φθινόπωρο του 1968, κατά τη διάρκεια γυρίσματος σκηνής στην πλατεία του χωριού, η Αλίκη Βουγιουκλάκη λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Βόλο και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η ηθοποιοί διένυε τους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του  περιοδικού «Λοιπόν».

Ο Φιλοποίμην Φίνος, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός και επειδή λάτρευε την Αλίκη, έστειλε από την Αθήνα γλυκά και λουλούδια.

Στο γύρισμα, όμως, της σκηνής με το γαμήλιο γλέντι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη άρχισε να αιμορραγεί. Αρχικά ουδείς αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όλοι θεώρησαν πως επρόκειτο για αδιαθεσία της στιγμής. «Γιατρέ, μπορώ να τελειώσω το γύρισμα του γάμου; Η Αλίκη δεν θα χορεύει και το πλάνο θα την παίρνει από τη μέση και πάνω. Πρέπει να παραδώσω τη σκηνή», έλεγε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ντίνος Δημόπουλος στον γιατρό της Βουγιουκλάκη, θέλοντας να τηρήσει την προθεσμία παράδοσης της ταινίας.

Η ηθοποιός κινδύνευε να αποβάλλει και γι’ αυτό μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα, με αυτοκίνητο που είχε στείλει ο Φίνος.

Η ταινία είχε μείνει στη μέση και το συνεργείο θα έπρεπε να βιαστεί να την ολοκληρώσει, μετά την επιστροφή της. Τα γυρίσματα συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν μετά τη γέννηση του Γιάννη Παπαμιχαήλ, τον Ιούνιο του 1969. «Αυτή η ταινία είναι η πιο σημαντική που έχω κάνει έως τώρα. Σε αυτήν την ταινία έμεινα έγκυος και τώρα, που θα συνεχίσω τα γυρίσματα, είμαι ήδη μητέρα», είχε δηλώσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον Φρέντυ Γερμανό μέσα από το μαιευτήριο.

Η «δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1969 και έκοψε 739.000 εισιτήρια. Αποτελεί, μέχρι σήμερα, την τρίτη πιο εμπορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, μετά την «Αρχόντισσα και τον Αλήτη» και την «υπολοχαγό Νατάσα».