Μια νέα ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον δημοφιλή ερμηνευτή Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια συναυλίας που έδωσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην Τεχνόπολη θέλησε να τοποθετηθεί για τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τη χώρα μας.

Εμφανίστηκε φορώντας μία μπλούζα με την οποία τίμησε τη μνήμη του Βασίλη Μάγγου, του 27χρονου που αστυνομικοί ξυλοκόπησαν στον Βόλο το καλοκαίρι του 2020, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για μήνες πριν επιστρέψει σπίτι του όπου βρέθηκε νεκρός λίγο καιρό μετά. Ο τραγουδοποιός πονά για τον Βόλο, για το Πήλιο, για τη Μαγνησία, για τη χώρα μας…

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Πήλιο, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Βόλου, μίλησε σε πρώτο πρόσωπο χρησιμοποιώντας τη φράση «έρχομαι από τις λάσπες», ενώ έκανε σκληρή κριτική και στον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο. Ο καλλιτέχνης τον χαρακτήρισε ως «ανεκδιήγητο δήμαρχο που ανέβηκε σε μία μπουλντόζα μοιράζοντας φαγητό και νερό, τραβούσε βίντεο με στόχο να κάνει προεκλογικό σποτ».

Οι δηλώσεις «φωτιά» του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη συναυλία του

«Έρχομαι από την καταιγίδα, έρχομαι από τη λάσπη από τον ρημαγμένο παράδεισο το Πήλιο. Έρχομαι από τις λάσπες… Τους πνιγμένους ανθρώπους, τα πνιγμένα ζώα, τα πεσμένα δέντρα. Από τις κομμένες εθνικές οδούς. Από την κομμένη, την καμένη, την πνιγμένη χώρα μας. Έρχομαι από τον Βόλο, που ο Δήμαρχος της πόλης, πριν από τρεις μέρες -ο ανεκδιήγητος Δήμαρχος- ανεβασμένος σε μία μπουλντόζα, φώναζε στην ερημιά -εκεί που δεν υπήρχε άνθρωπος- “ήρθε το φαΐ και το νερό! Ελάτε να πάρετε!”. Για την κάμερα, κάνοντας προεκλογικό σποτ μπας και τον ξαναψηφίσει κανείς.

Έρχομαι από τη χώρα που θα τον ξαναψηφίσουν όμως… Από τη χώρα χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία, χωρίς πολιτισμό, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς προετοιμασία, χωρίς πρόνοια, χωρίς έγνοια, χωρίς φροντίδα, χωρίς ευθύνη.

Έρχομαι από τη λάσπη! Και σας ευχαριστώ. Μετά από τις πολύ έντονες μέρες και νύχτες που είστε σήμερα εδώ για να στήσουμε μαζί μια ηλεκτρική βροχή πάνω στην καταστροφή», είπε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Η απάντηση του Αχιλλέα Μπέου

Ο Αχιλλέας Μπέος μιλώντας ζωντανά στο Πρωινό και στον Γιώργο Λιάγκα, απάντησε στα σχόλια του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

«Δεν θα ασχοληθώ, ούτε θα απαντήσω σε αυτό το νούμερο γιατί μιλάμε για τραγικό νούμερο. Δεν μου δείξατε πόσος κόσμος είναι στη συναυλία. Δεν ξέρω τι πεποιθήσεις έχει αυτός ο τύπος. Άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Αργυρός, ο Οικονομόπουλος, ο Ιακωβίδης και η Ζευγαρά με πήραν τηλέφωνο για να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτός τη συναυλία τι την έκανε; Για αρπαχτή;» είπε αρχικά ο Αχιλλέας Μπέος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι ένα νούμερο με μία κιθάρα που δεν τον ξέρει κανένας. Απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων. Καλός είναι για εσάς, για εμένα δεν είναι. Τι με πήρατε για τον Ιωαννίδη; Άσε τον Ιωαννίδη. Άφησέ με με τον κάθε φλώρο. Αυτό αισθανόμουν και αυτό έκανα. Ήρθε εδώ αυτός να μοιράσει δύο μπουκάλια νερό;».

Η κόντρα Μπέου – Ιωαννίδη δεν είναι καινούργια

Η κόντρα ανάμεσα στον Αχιλλέα Μπέο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη δεν είναι τελικά καινούργια και ξεκίνησε το 2020…Τι συνέβη τότε;

Ο Δήμαρχος Βόλου είχε επιτεθεί φραστικά στον τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας των κατοίκων του χωριού Σταγιάτες. Το συγκεκριμένο χωριό του Πηλίου αποκόπηκε χωρίς προειδοποίηση από την υδροδότησή του από την Κρύα Βρύση, από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες. Η κίνηση αυτή βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού με τον γνωστό καλλιτέχνη που ζει μόνιμα στο Πήλιο τα τελευταία χρόνια, να τάσσεται -όπως χιλιάδες κόσμου- υπέρ των Σταγιατών οι οποίοι μέσω ψηφίσματος αποφάσισαν να διαχειρίζονται μόνοι τους την υδροδότηση του χωριού τους.

«Έχουν έναν μ@λ@κα που λέγεται Αλκίνοος Ιωαννίδης, που τους συμπαραστέκεται. Επάγγελμα: τραγουδιστής. Τι τραγουδάει δεν ξέρουμε όμως!», έλεγε τότε ο δήμαρχος Βόλου.

«Σαν το νερό των Σταγιατών δεν έχει, όποιος το πίνει πολεμά κι αντέχει», έχει γράψει σε τραγούδι του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, με τον ίδιο να αναφέρει στην ΕΡΤ1 πως «Το χωριό υπάρχει εξαιτίας αυτής της πηγής 350 χρόνια. Η ζωή και οι παραδόσεις των κατοίκων κινούνται γύρω από αυτό το ιερό νερό. Το συντηρούν το δίκτυο μόνοι τους με προσωπικά έξοδα και προσωπική εργασία, κάνουν τους τακτικούς χημικούς ελέγχους. Ποτέ κανείς τους δεν διανοήθηκε να το εκμεταλλευτεί οικονομικά και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους ώστε να συνεχίζει να τρέχει ελεύθερα και για τις επόμενες γενιές».

Λίγα λόγια για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

  • Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1969.
  • Είναι 54 ετών. Ανήκει στο ζώδιο του Παρθένου.
  • Τόπος γέννησής του, η Λευκωσία της Κύπρου.
  • Ο πατέρας του, Άντης Ιωαννίδης, είναι Ελληνοκύπριος ζωγράφος και η μητέρα του, Μαριλένα, είναι Ελληνίδα, που σπούδασε θέατρο και εργάστηκε σαν παραγωγός και εκφωνήτρια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
  • Ο αδερφός του, Λίνος, είναι ποιητής.
  • Το 1989, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης πήγε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με υποτροφία.
  • Το 1992 έκανε τις πρώτες και μοναδικές κινηματογραφικές του εμφανίσεις, στις ταινίες Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου και Τα παιδιά του ονείρου.
  • Το 1992 είχε βασικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά Τα Μπακούρια του ΑΝΤ1, το σενάριο της οποίας έγραφε ο Ηλίας Ψινάκης.
  • Λίγο καιρό μετά έκανε μια έκτακτη συμμετοχή στην τηλεοπτική σατιρική σειρά Οι 10 Μικροί Μήτσοι στο Mega.
  • Το 1993, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ερμηνεύοντας το ρόλο του Μοσχίονα, στη Σαμία του Μενάνδρου. Τον ίδιο ρόλο θα επαναλάβει για λογαριασμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, 20 χρόνια μετά, το 2013.
  • Το 1996 και πάλι στην Επίδαυρο ερμηνεύει το ρόλο του Απόλλωνα στην Άλκηστη του Ευριπίδη.
  • Το 1993 κάνει το ντεμπούτο στην δισκογραφία με τον δίσκο Στην αγορά του κόσμου, όπου το τραγούδι Στην αγορά του Αλ Χαλίλι γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία. Το 1995 κυκλοφορεί το δεύτερο δίσκο του, Όπως μυστικά και ήσυχα. Ξεχωρίζει το τραγούδι «Δεν μπορώ» και ο δίσκος αυτός, όπως και ο προηγούμενος, γίνεται χρυσός.
  • Συνολικά, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έχει πρωταγωνιστήσει ή συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 δισκογραφικά έργα, συνεργαζόμενος με σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιώργος Ανδρέου κ.α.
  • Το 2005 παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης, με καθηγητή τον Μπορίς Τίσιενκο. Παράλληλα έκανε μαθήματα ενορχήστρωσης με τον Αρκάντι Αγκαμπάμπωφ και πολυφωνίας με τον Ανατόλι Μίλκα.
  • Το καλλιτεχνικό του έργο του Αλκίνοου Ιωαννίδη έχει διακριθεί και στο εξωτερικό, καθώς έργα του έχουν παρουσιαστεί από μουσικά σύνολα και φιλαρμονικές ορχήστρες στην Αγία Πετρούπολη και το Βερολίνο, ενώ έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα της Νέας Υόρκης, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

Τα τελευταία χρόνια ζει στο χωριό Σταγιάτες στο Πήλιο με την οικογένειά του

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι παντρεμένος με την Ξανθίππη Πασχαλίδου και έχουν αποκτήσει μαζί τρεις κόρες.

Η Ξανθίππη Πασχαλίδου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ζουν από το 2018 στον Βόλο, «κοντά στη φύση, σε έναν τόπο στα μέτρα του ανθρώπου», όπως αναφέρει η σύζυγος του Αλκίνοου Ιωαννίδη στην επαγγελματική της ιστοσελίδα. Εκεί ζει και εργάζεται η ίδια και ο τραγουδοποιός κι εκεί μεγαλώνουν τις τρεις κόρες τους.

Η Ξανθίππη Πασχαλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 2003. Ειδικεύτηκε στην παιδοψυχιατρική αλλά αυτό που την κέρδισε ήταν αρχικά ο βελονισμός, στον οποίο εκπαιδεύτηκε. Ο ερχομός των παιδιών στη ζωή της, όμως, ήταν που την έβαλε στο μονοπάτι για να γίνει σύμβουλος γαλουχίας.

«Τα τρία παιδιά μας μου δίδαξαν όσα δεν θα μάθαινα ποτέ χρόνια σκυμμένη πάνω από βιβλία: τη δύναμη της γέννας, τον αιώνια αδιάρρηκτο δεσμό του θηλασμού, τον κόσμο από την αρχή», γράφει η ίδια στο βιογραφικό της.

Η Ξανθίππη Πασχαλίδου έχει αφιερωθεί στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες, στις μέλλουσες μητέρες, αλλά και σε εκείνες που πλέον βιώνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της μητρότητας, ακριβώς όπως ο σύζυγός της έχει αφιερωθεί στην ίαση των ψυχών μας μέσα από τα τραγούδια του.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, είχε μιλήσει στο Provocateur για τη μεγάλη ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει την εποχή μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις νέες γενιές. Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο είχε κάνει ειδική αναφορά και στο πώς νιώθει απέναντι στα δικά του παιδιά:

«Ζούμε σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό, δυστυχώς. Το ζούνε τα παιδιά από πολύ νωρίς μέσα από τους βαθμούς που παίρνουν τα διαγωνίσματα, τους διαγωνισμούς όλων των τύπων μέσα από τις τηλεοράσεις τα τηλεπαιχνίδια. Εκεί όπου οι άνθρωποι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον κατασπαράζουν ο ένας τον άλλον», έχει δηλώσει ο ερμηνευτής.

«Είναι μία ένδειξη της ανεπάρκειας της εποχής μας, δίνεται μικρότερη σημασία στην συνεργασία και ασχολούνται όλοι με την προσωπική τους άνοδο. Με τυραννάει αυτή η σκέψη κυρίως όσον αφορά τα παιδιά μου».

Κατά την διάρκεια της καραντίνας το 2020 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube βίντεο με το οποίο τραγουδάει το Μαζί Ξανά, τραγούδι που έγραψε ο ίδιος, μαζί με δύο από τις κόρες του.