Λένα Μαντά και Ε.Λ Τζέιμς. Δυο γυναίκες που έχουν καταφέρει να πουλήσουν εκατομμύρια αντίτυπα. Αγγίζοντας όμως από μια άλλη οπτική γωνιά, τον έρωτα, τον συναίσθημα, την ανθρώπινη σχέση.

 «Έρωτας σαν βροχή» και «50 αποχρώσεις του γκρι».  Ποια είναι η άποψη της Ελληνίδας συγγραφέα των best sellers για την πιο εμπορική ερωτική τριλογία που έγινε ταινία;  Η Λένα Μαντά εξομολογείται αποκλειστικά στο govastileto.gr γιατί δεν μπήκε καν στην διαδικασία να πάει να δει την ταινία, και όχι μόνο!

Παγκόσμια μέρα της γυναίκας αύριο, Κυριακή 8 Μαρτίου, και η Λένα Μαντά είναι μια από τις γυναίκες που έχουν να δώσουν πολλά μαθήματα ζωής. Πώς είναι να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα ενάντια σε κάθε τι κατεστημένο… Βέρα Κωνσταντινουπολίτισσα, μητέρα, σύζυγος, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, ήθελε αυτό το κάτι παραπάνω, που σαν «ηφαίστειο» για χρόνια «έβραζε» μέσα της. Να μεταφέρει στο χαρτί, τα συναισθήματά της, να εξυμνήσει τον έρωτα, να αποθεώσει τον ρομαντισμό και να δώσει στους φανταστικούς πρωταγωνιστές της την δυνατότητα να ταξιδέψουν τους αναγνώστες! Η Λένα Μαντά αποτελεί σήμερα την συγγραφέα-φαινόμενο, που τα μυθιστορήματά της (στις αρχές Μαΐου αναμένεται το νέο της βιβλίο από τις εκδόσεις «Ψυχογιός») έχουν ξεπεράσει τα  2.000.000 αντίτυπα σε πωλήσεις, που έχει ένα μοναδικό τρόπο να αγγίζει τις γυναικείες καρδιές και όχι μόνο.  

«Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι», «Έρωτας σαν βροχή», «Το τελευταίο τσιγάρο», «Χωρίς χειροκρότημα», «Με λένε Ντάτα», «Βάλς με δώδεκα θεούς», «Τη μέρα που σε γνώρισα», «Όσο αντέχει η ψυχή» είναι κάποια από τα συγγραφικά «παιδιά» της που όλες μας λίγο και περισσότερο πολύ έχουν βυθιστεί στην ανάγνωσή τους.

Στην αντιπέρα όχθη, η Ε.Λ Τζέιμς η συγγραφέας της τριλογίας «Οι 50 αποχρώσεις του γκρι» που κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, δεκάδων εκατομμυρίων ανά τον κόσμο. Η Έρικα Λέοναρτ, όπως είναι το κανονικό της όνομα, κρυμμένη πίσω από μια μάσκα, μέσα από ένα forum στο διαδίκτυο, μετέφερε τις ερωτικές της «ακραίες» ιστορίες, γράφοντας τις καθ οδόν για την δουλειά της (εργαζόταν ως τηλεοπτική παραγωγός). Δεν ήθελε τότε να μάθει κανείς ότι εκείνη κρύβεται πίσω… από το χειρόγραφο «πόνημα» συναισθημάτων-πόνου στο internet… Σε συνέντευξή της λίγο καιρό μετά την «ανακάλυψή της» από τους κατάλληλους ανθρώπους για να μεταφέρει στο χαρτί την ερωτική της ιστορία, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως σκληρό porn,  θα εξηγούσε ότι όλο αυτό, «Οι 50 αποχρώσεις του γκρι» που προκάλεσαν «τσουνάμι»  διχασμού σε κοινό και κριτικούς, ξεκίνησε στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την κρίση της μέσης ηλικίας, εμπνέουσα της στιγμής που ο σύζυγός της θα της έκανε δώρο για τα Χριστούγεννα ένα ανοιχτήρι κονσέρβας! Οι φανταστικοί ήρωες της, ο πολυεκατομμυριούχος, σκληρός, κυρίαρχος στο σεξ, Κρίστιαν, θα φυλάκιζε στις «ορέξεις» του και θα έκανε υποτακτική του την άβγαλτη δημοσιογράφο Άννα Στιλ.  Η συνέχεια της συγγραφικής επιτυχίας οδήγησε και στις κινηματογραφικές αίθουσες!

Η Λένα Μαντά ξεδίπλωσε στο govastileto.gr, τις απόψεις της που αποδείχτηκαν «καταπέλτης» για το βιβλίο-ταινία που «έσπασε» ταμεία  .

–       – Κυρία Μαντά πήγατε να δείτε την ταινία οι «50 αποχρώσεις του γκρι»; Πώς σας φάνηκε;

«(γελάει). Μάλλον δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσω, γιατί δεν έχω διαβάσει καν το βιβλίο. Ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, το ξεκίνησα να το διαβάσω αλλά το σταμάτησα.»

–       – Τι σας σταμάτησε να προχωρήσετε στην ανάγνωση του βιβλίου;

«Δεν μπορούσα να το συνεχίσω. Δεν μου άρεσε. Δεν το διάβασα. Και ούτε πρόκειται να πάω να δω και την ταινία. Που όπως μου έχουν πει όσοι την είδαν, δεν είναι και ότι καλύτερο. Αλλά το βιβλίο αρνήθηκα να το ολοκληρώσω. Για μένα ήταν χυδαίο. Δεν μου αρέσουν αυτά του είδους τα βιβλία. Το προφανές με ενοχλεί. Θέλω οι εικόνες να αναδύονται. Δεν θέλω να προβάλλονται κατά αυτό το τρόπο. Για όποιο λόγο και αν γράφτηκε δεν έπιασε την δική μου κατηγορία».

–       –  Βρήκατε too much την περιγραφή των ερωτικών σκηνών;

 «Σαφώς. Αλλού κρύβεται το μυστικό. Μαγεία είναι να το πλάθεις με το μυαλό σου. Να βγαίνει από την ψυχή σου. Το να διαβάζω χυδαίες περιγραφές ή να κάνω χυδαίες περιγραφές μέσα από τα βιβλία μου, δεν είναι του χαρακτήρα μου. Δεν είναι της κουλτούρας μου. Δεν το μπορώ. Ίσως να είναι και θέμα ηλικίας. Είμαι λίγο μεγάλη εγώ ηλικιακά και δεν θα μου άρεσε ποτέ όλο αυτό».

– Μέσα από τα βιβλία σας υμνείτε τον έρωτα και με τα γεγονότα αναδύονται μέσα από τις εικόνες σας. Στην τελική τί είναι αυτό που θέλουμε οι γυναίκες; Το συναίσθημα, την αγκαλιά, την τρυφερότητα, ή κάτι πιο «σκληρό»;

«Οι γυναίκες λειτουργούμε πιο πολύ εγκεφαλικά. Άρα σε κάτι τέτοιο που δεν εμπίπτει με το συναίσθημα, και επιμένω για την ηλικία, οι σύγχρονες γυναίκες ίσως ανακάλυψαν κάτι άλλο σε αυτό το βιβλίο για να το διαβάσουν τόσο πολύ. Ίσως να τους ξύπνησαν κάποια απωθημένα, κάτι πους τους λείπει και δεν το έχουν πιθανό να συμβεί. Δεν κατηγορώ κανέναν από αυτούς που τους άρεσε και είναι εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Απλά δεν είναι το στιλ μου και αυτό έχω κάθε δικαίωμα να το εκφράσω δημόσια»

                                                                         Της Σπυριδούλας Κάμπου