Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα παγκοσμίως στη Μεγάλη Βρετανία και στη στέψη του νέος μονάρχη της Βρετανίας, Κάρολου Γ’.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται έξω από το Αβαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας.

Όλοι αναρωτιούνται μεταξύ άλλων τι θα φορέσει η σύζυγος του Καρόλου, Camila, στην εμβληματική τελετή που αναμένεται να αφήσει το δικό της στίγμα στην ιστορία του Παλατιού.

Θυμίζουμε πως η βασίλισσα Ελισάβετ στο πλαίσιο της τελετής του Πλατινένιου Ιωβηλαίου για τα 70 χρόνια της στον θρόνο είχε ανακοινώσει ότι: «Είναι ειλικρινής επιθυμία μου, όταν έρθει η ώρα, η Camilla να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος».

Όπως έγινε γνωστό η Camilla Parker Bowles δεν θα φτιάξει στέμμα ειδικά για τη στέψη της, αλλά επέλεξε να φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας.

Η βασιλική σύζυγος επέλεξε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης του 1911 και όχι εκείνο της βασιλομήτορος Ελισάβετ για τη στέψη της, ώστε να μη σκανδαλίσει, αφού ένα από τα διαμάντια του τελευταίου διεκδικούν το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ινδία.

Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη βρετανική ιστορία που δεν θα δημιουργηθεί καινούργιο στέμμα για τη βασιλική σύζυγο. Το 2.200 διαμαντιών Στέμμα της βασίλισσας Μαρίας ή της βασιλομήτορος όπως είναι επίσης γνωστό, που φτιάχτηκε το 1911 επίσης από την Garrard & Co για την στέψη του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και το οποίο η βασίλισσα ξαναφόρεσε 26 χρόνια αργότερα για τη στέψη του γιου της είναι αυτό που επέλεξε η Camilla.

Πρόκειται για το κομψό και άκρως εντυπωσιακό στέμμα που φέρει το 105,6 καρατίων διαβόητο διαμάντι Koh-i-nûr, που για πολλούς εκπροσωπεί το ιμπεριαλιστικό και βίαια επεκτατικό παρελθόν της Βρετανίας, καθώς προέρχεται από τις αποικίες της Ινδίας και η παράδοσή του αποτελούσε όρο της Συνθήκης του Λεχόρ.

Γι΄αυτό και το αμφισβητούμενης νομιμότητας διαμάντι πρόκειται να αντικατασταθεί ενόψει της επικείμενης τελετής στέψης, με τα διαμάντια Cullinan III, IV και V που ανήκαν στην προσωπική συλλογή της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β, κίνηση που επίσης τιμά τη μνήμη της.

Μένοντας πιστοί στην παράδοση και τους κανόνες που ορίζει το Πρωτόκολλο, Κάρολος και Camilla θα φορέσουν ο καθένας δύο διαφορετικές ρόμπες κατά τη διάρκεια της στέψης: την Βασιλική Ρόμπα, την οποία οι μονάρχες φορούν σε επίσημες και ειδικές εκδηλώσεις και την κληρονομική ρόμπα, η οποία αφορά αποκλειστικά την τελετή στέψης. Οι πρώτες συνηθίζεται να φοριούνται κατά την άφιξη στο Αβαείο του Westminster, ενώ οι δεύτερες επιλέγονται κατά την αναχώρηση και είναι παραδοσιακά πιο προσωπικές.

Στις νέες εικόνες που κυκλοφόρησαν, δείχνουν την ομάδα κεντήματος της Βασιλικής Σχολής Βελώνων να συντηρεί την Βασιλική Ρόμπα του Βασιλιά, την οποία θα φορέσει ο Κάρολος κατά την άφιξή του στο Αβαείο του Westminster, και την κληρονομική ρόμπα της Camilla, την οποία θα φορέσει μετά τη στέψη της. Ως δούκισσα της Κορνουάλης, η Camilla έγινε προστάτιδα της Βασιλικής Σχολής Χειροτεχνίας το 2017.

Η Βασιλική Πολιτειακή Ρόμπα είναι κατασκευασμένη από βυσσινί βελούδο και φορέθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, τον παππού του βασιλιά Καρόλου, κατά τη στέψη του 1937. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη στέψη, η Βασιλική Σχολή Χειροτεχνίας συντήρησε το βελούδο, ενώ η φόδρα και η χρυσή δαντέλα αποτελεί δημιουργία του οίκου Ede & Ravenscroft.

Για τη δεύτερη ρόμπα της τελετής στέψης, ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει τη Βασιλική Ρόμπα του Estate, κατασκευασμένη από πορφυρό μεταξωτό βελούδο κεντημένο με χρυσό, ένδυμα που φόρεσε επίσης ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ το 1937.

Με τη σειρά της, η Camilla θα φορέσει την πολιτειακή ρόμπα που είχε αρχικά φτιαχτεί για τη βασίλισσα Ελισάβετ, μητέρα του βασιλιά Καρόλου, για τη στέψη της το 1953. Είναι κατασκευασμένη από βυσσινί βελούδο και έχει συντηρηθεί με προσαρμογές που έγιναν από τους Ede και Ravenscroft πριν από τη στέψη, μία κίνηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως καθώς η Camilla ετοιμάζεται να φορέσει ένα ένδυμα που συνόδευσε την βασίλισσα Ελισάβετ στην δική της ιστορική τελετή στέψης.

Μια από τις πιο μισητές γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία θα στεφθεί βασίλισσα και σίγουρα τα συναισθήματα των Άγγλων είναι ανάμεικτα!