Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πλοιοκτήτες στην Ελλάδα και αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά και θέληση όλα είναι δυνατά. Ο Χάρης Βαφειάς έχει καταγωγή από την Χίο και οι σχέσεις του με τη ναυτιλία ξεκίνησαν νωρίς από την ηλικία των 17 ετών.

Φέτος τον απολαμβάνουμε για δεύτερη φορά στο Dragons’ Den με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη.

Γιατί είπε το “ναι” στο Dragons’ Den

Πέρυσι ο εφοπλιστής είχε βρεθεί καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου όπου είχε δώσε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη. Μέσα σε όλα αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο Dragons’ Den.

«Βγαίνω πιο σκληρός από ό,τι είμαι κανονικά, αλλά χαίρομαι γιατί νόμιζα ότι θα είμαι ο πιο σκληρός από τους κριτές, τελικά δεν είμαι. Άμα δεν είσαι ο πιο σκληρός, είσαι ok. Λόγω του χρηματιστηρίου και αυτά μιλάω αρκετά στα Μέσα, όχι τόσο στην Ελλάδα όσο έξω, έχω δηλαδή ένα πάρε δώσε, όχι με εκπομπές αλλά να μιλήσω για την εταιρεία, για τους μετόχους.

Το όλο κόνσεπτ και το όλο γύρισμα ήταν πάρα πολύ ωραίο. Είχαμε μια ομάδα που ήταν πολύ αφοσιωμένοι στους πέντε κριτές και αυτό ήταν ωραίο, μας πρόσεχαν πολύ, κάνανε ένα πάρα πολύ καλό φιλτράρισμα στο ποιοι θα έρθουν να μας παρουσιάσουν τις ιδέες τους, οπότε είχαμε ένα 70 με 75% πάρα πολύ καλές ιδέες που δεν το περίμενα για την Ελλάδα, η οποία είναι μικρή χώρα και επίσης ουσιαστικά βάζεις χρήματα και βοηθάς νέες εταιρείες να μεγαλώσουν και να γίνουν καλύτερες και γι’ αυτό είπα και το “ναι”».

Το who is who του Χάρη Βαφειά

Ο Χάρης Βαφειάς είναι ο μυστήριος και σκληρός εφοπλιστής του Dragons’ Den, δεν μιλάει πολύ για τον εαυτό του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Κατάγεται από το πανέμορφο νησί της Χίου και είναι 44 ετών. Αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο σχολείο πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην Αγγλία και συγκεκριμένα το Λονδίνο και σπούδασε στο City University Management. Έπειτα θέλοντας να εμβαθύνει κι άλλο τις σπουδές του έκανε MA στο Ναυτιλιακό Εμπόριο και έπειτα στο Metropolitan University του Λονδίνου, σπούδασε Ναυτιλιακά Οικονομικά.

Η επαγγελματική του πορεία

Aπό πολύ μικρή ηλικία ασχολείται ενεργά με την ναυτιλία. Συγκεκριμένα, λίγο πριν κλείσει τα 18 ο πατέρας του με ένα από τα πλοία του στόλου τους τον έστειλε σε μπάρκο, κάτι το οποίο αποτέλεσε την βάση για εκείνον. Μετέπειτα ο Χάρης Βαφειάς εργάστηκε σε διάφορα γραφεία που είχαν σχέση με την ναυτιλία και λίγο μετά αποφάσισε να ιδρύσει από την αρχή μία δική του εταιρεία, τη Stealth Maritime όνομα το οποίο εμπνεύστηκε από το βομβαρδιστικό αεροσκάφος-φάντασμα.

Τα χρήματα που χρειαζόταν για το νέο του ξεκίνημα ήρθαν από τον πατέρα του ο οποίος του είχε πει τότε: «Εντάξει, πάρε τα λεφτά και αν τα καταφέρεις και βγάλεις περισσότερα, θα είσαι σε θέση να μου τα επιστρέψεις. Αν δεν τα καταφέρεις, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα γυρίσεις πίσω και θα δουλέψεις στην εταιρεία μου. Καθαρές εξηγήσεις».

Λίγο καιρό μετά η εταιρεία του μπήκε στο χρηματιστήριο του Nasdaq και το 2010 έγινε αντιπρόεδρος της εταιρείας “Intertanko”. Γενικότερα από την στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα, η πορεία του είναι μόνο ανοδική.

«Είμαι ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος ναυτιλιακής εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, παγκοσμίως. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί με αποκαλούσαν, για πλάκα βέβαια, Harry Potter».

Η περιουσία του

Ο Χάρης Βαφειάς κατάφερε να χτίσει μία αυτοκρατορία και όπως είναι λογικό, η περιουσία του είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, από το 2008 είχε υπό τον έλεγχό του τον ναυτιλιακό όμιλο της οικογένειάς του, ο οποίος περιλαμβάνει έναν στόλο που απαρτίζεται από 91 πλοία και 4 ναυτιλιακές εταιρείες με συνολική αξία 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αργότερα ίδρυσε κι άλλες εταιρείες, επομένως η περιουσία του αυξήθηκε κι άλλο.

Η οικογένεια Βαφειά και ο παππούς του που ξεκίνησε από βαρκάρης

Μπορεί ο Χάρης Βαφειάς να είχε την οικονομική βοήθεια του πατέρα του αλλά η ιστορία του παππού του, Χαράλαμπου, είναι πολύ διαφορετική. Ο Χαράλαμπος Βαφειάς γεννήθηκε σε μία πολύ φτωχής οικογένειας στη Χίο ωστόσο οι φιλοδοξίες του δεν τον άφησαν να το βάλει κάτω.

Νοίκιασε μία βάρκα με κουπιά και με αυτή μετέφερε αιγοπρόβατα από τη Χίο στις Οινούσσες. Μπορεί αυτή η δουλειά να του πρόσφερε αρκετά χρήματα ωστόσο ήταν πολύ επίπονη αφού έπρεπε να κωπηλατεί για 2 χιλιόμετρα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα με τον καιρό να είναι επιπλέον εμπόδιο.

Με κόπο μάζεψε τα χρήματα που τον έστειλαν στην Αργεντινή. Εκεί με το επιχειρηματικό του πνεύμα κατάφερε να αποταμιεύσει αρκετά χρήματα και να αγοράσει μία μικρή φάρμα μαζί με τον συνέταιρό του. Αυτή η απόφαση τον δικαίωσε αφού πέντε χρόνια μετά ο Χαράλαμπος Βαφειάς είχε γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.

Η είσοδος της οικογένειας στην ναυτιλία

Ο πατέρας του Χάρη, ο Νικόλας Βαφειάς, εισήγαγε την οικογένεια στην ναυτιλία. Βασιζόμενος σε έναν συνέταιρο, ένα τραπεζικό δάνειο και ένα παλιό φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου ξεκίνησε την επιχείρησή του η οποία του απέφερε απίστευτα κέρδη.

Η οικογενειακή επιχείρηση αλλά και η καταγωγή του από τη Χίο δεν θα μπορούσαν παρά να τον οδηγήσουν κι εκείνον να ασχοληθεί με την ναυτιλία. Άλλωστε το επιχειρηματικό του μυαλό φάνηκε από πολύ νωρίς. Όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του:

«Ανέκαθεν μου άρεσε να πουλάω και να αγοράζω πράγματα. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρό παιδί στο σχολείο και οι γονείς μου μού χάριζαν παιχνίδια εγώ τα έπαιρνα στο σχολείο και προσπαθούσα να τα πουλήσω με επιπλέον κέρδος! Αλλά έτσι ήταν ο χαρακτήρας μου…».

Δείτε τον Χάρη Βαφειά να απαντά γρήγορα σε 5 ερωτήσεις

Οι γυναίκες που πέρασαν από το πλευρό του πριν παντρευτεί

Ο Χάρης Βαφειάς πριν παντρευτεί υπήρξε από τους πιο περιζήτητους εργένηδες. Τα ΜΜΕ τότε ασχολούνταν συχνά με την προσωπική του ζωή.

Πάντα του άρεσαν οι ωραίες γυναίκες και ως άνθρωπος πέρα από το έξυπνο χιούμορ που διαθέτει, είναι και bon viveur.

Από την αγκαλιά του είχαν περάσει αιθέριες υπάρξεις της showbiz. Η σχέση του με την Άξια Ανδρεαδάκη υπήρξε πολυσυζητημένη, ενώ γνωστοί ήταν και οι δεσμοί του με την Μάρα Δαρμουσλή, τη Νατάσσα Λυμπερίδου και άλλες καλλονές.

Ο γάμος με την Έμιλυ Λαγουνάρη

Ο Χάρης Βαφειάς δεν βιώνει μόνο την απόλυτη καταξίωση στα επαγγελματικά του, αλλά και στην προσωπική του ζωή, καθώς εδώ και 14 χρόνια είναι παντρεμένος με μια εκθαμβωτική γυναίκα που ακούει στο όνομα Έμιλυ Λαγουνάρη.

Οι δυο τους είναι πάρα πολύ ευτυχισμένοι και έχουν πολύ μεγάλη αδυναμία στα δύο τους παιδιά, για τα οποία πάντα βρίσκουν ελεύθερο χρόνο για να περάσουν ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές.

Ο γάμος του ζευγαριού έγινε το 2012 σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο ιδιωτικό παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στην έπαυλη του Χάρη Βαφειά. Φυσικά δεν έλειψαν τα μεγάλα ονόματα από το πάρτι που ακολούθησε. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ωστόσο είναι το γαμήλιο δώρο που έκανε ο Χάρης Βαφειάς στη σύζυγό του το οποίο κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ!

Τι άλλο θα μπορούσε να πάρει ένας εφοπλιστής στην εκλεκτή της καρδιάς του; Μα φυσικά ένα σκάφος. Το σκάφος αυτό ωστόσο ξεπερνά την φαντασία μας αφού έχει μήκος 55,17 μέτρα!

Το γιοτ έχει τρια καταστρώματα, πέντε διπλές και δύο μονές καμπίνες, μπαρ, τραπεζαρία για 18 άτομα, γυμναστήριο, τζακούζι, επιχρυσωμένα μπάνια και μπορεί άνετα να φιλοξενήσει 12 άτομα.

Το υπερπολυτελές γιοτ ονομάζεται «Emihar» και είναι το αποτέλεσμα της ένωσης των μικρών τους ονομάτων.

Η σύζυγος του εφοπλιστή, είναι επίσης ιδιαίτερα πετυχημένη στον δικό της χώρο που δεν είναι άλλος από την τέχνη. Η Έμιλυ Λαγουνάρη είναι εικαστικός με σπουδές στην Αρχιτεκτονική ενώ έχει κάνει και ένα μεταπτυχιακό στο Interior Design στο Κολέγιο St.Martins του Λονδίνου. Η ίδια ασχολείται με τη μοντέρνα τέχνη ενώ τις δημιουργίες της τις εκθέτει στις πιο μεγάλες γκαλερί της Αθήνας.

Ρόη Αποστολοπούλου-Χάρης Βαφειάς-Έμιλυ Λαγουνάρη

Η κουμπαριά με τον Τζίμη Σταθοκωστόπουλο

O Χάρης Βαφειάς ήταν ο κουμπάρος στον γάμο του Τζίμη Σταθοκωστόπουλου και της Ιωάννας Σιαμπάνη, ο οποίος έλαβε στο Καβούρι τον Ιούλιο του 2022.

Οι δύο άνδρες διατηρούν στενή φιλία εδώ και περίπου 25 χρόνια. Γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον και υπάρχει εκτίμηση ανάμεσά τους.

Μαζί με τον Χάρη Βαφειά στο μυστήριο ήταν η σύζυγός του Έμιλυ, ο γιος τους Νικόλας και η κόρη τους Αλίκη. Κουμπάρα στον γάμο από την πλευρά της νύφης ήταν η  σχεδιάστρια Μαρία Κονίδη.

Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς βρέθηκε πριν λίγο καιρό μαζί με τη σύζυγό του Έμιλυ Λαγουνάρη στο πάρτι γενεθλίων της Ιωάννας Σιαμπάνη.

Αγόρασε τη βίλα του Κασσελάκη στην Εκάλη

Ο Χάρης Βαφειάς αγόρασε την πολυτελή έπαυλη στην Εκάλη στην οποία μεγάλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πρόκειται για μία γωνιακή βίλα τεσσάρων στρεμμάτων και δύο επιπέδων, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Διαθέτει 7 μπάνια, κουζίνες και δωμάτια, αρκετά για να στεγάσουν και τους ανθρώπους που εργάζονται στο σπίτι. Ακόμη υπάρχει ένα τεράστιο υπόγειο 550 τ.μ., ενώ δεν λείπουν οι εσωτερικές πισίνες.

Επίσης, διαθέτει δύο καθιστικά, ξενώνες, λεβητοστάσιο, μπάρμπεκιου και ιματιοθήκη, αλλά και ανελκυστήρες. Εκεί έζησε ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι και την ηλικία των 14 ετών. Μετά η οικογένειά του τα έχασε όλα και αναγκάστηκε να φύγει για την Αμερική.

Πρόκειται για μια τεράστια κατοικία, η οποία ανήκει στον εφοπλιστή και «Dragon» του δημοφιλούς σόου επενδύσεων «Dragons’ Den», Χάρη Βαφειά.

Σημειώνεται, όμως, ότι ο εφοπλιστής δεν ζει στην εν λόγω έπαυλη στην Εκάλη.