Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Hello παραχώρησε λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αρνητικές συμπεριφορές στο χώρο της πολιτικής, την ανισότητα απέναντι στις γυναίκες και τις προσωπικές προσβολές.

Ως γυναίκα, έχετε αντιμετωπίσει αρνητικές συμπεριφορές στο χώρο της πολιτικής;

Δεν θα πω ψέματα. Νομίζω ότι οι περισσότερες από μας σε θέσεις ηγεσίας και ευθύνης αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει ακόμη η αντίληψη ότι μια γυναίκα, «για να είναι εκεί, σε αυτή την θέση, κάτι έχει κάνει». Δηλαδή, το να είναι εκεί επειδή το αξίζει και επειδή έχει διαβάσει τρεις χιλιάδες τόμους βιβλίων; Δεν περνάει από το μυαλό κανενός;

Πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στις γυναίκες;

Σίγουρα! Ας αναλογιστούμε τη διαφορετικότητα των χαρακτηρισμών στα έμφυλα στερεότυπα. Ένας άντρας είναι αποφασιστικός (decisive) ενώ μια γυναίκα αυταρχική (bossy). Έχετε ακούσει κανέναν άντρα να είναι bossy; Σκεφτείτε και το χαρακτηρισμό ενός άντρα που κοιμάται με πολλές γυναίκες και μιας γυναίκας που κοιμάται με πολλούς άντρες.

Έχετε απαντήσει σε προσωπικές προσβολές;

Το πιο επικίνδυνο κατ’ εμέ δεν είναι όταν γράφουν φυλλάδες της κακιάς ώρας «πίσω από κάθε τσαλακωμένο σεντόνι η Δόμνα». Το συγκεκριμένο έχει γραφτεί και το είχε δει ο πατέρας μου σε πρωτοσέλιδο. Δεν ήταν ό,τι πιο ευχάριστο.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί που δεν έχουν σχέση με εμένα αλλά ότι δεν γράφονται για άντρες. Είναι επικίνδυνο όμως όταν σοβαρά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν το ντύσιμο σου και το που έπρεπε να πας με αυτό. Όταν σοβαροί δημοσιογράφοι, αντί να ασχολούνται με το τι είπες, ασχολούνται με το τι φόρεσες, τότε καταλαβαίνεις ότι το θέμα δεν είναι η βλακεία μιας φυλλάδας αλλά το δομικό πρόβλημα της κοινωνίας μας. Κι εκεί πρέπει κάπως να απαντήσεις. Έχω απαντήσει, ναι.