Φορέματα της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνας, από συναντήσεις της με διπλωμάτες έως βραδινά φορέματα σε χορούς με κινηματογραφικούς αστέρες προβάλλονται σε έκθεση που οργανώνεται στο Λονδίνο που δείχνει πώς η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε ανατρέψει τους ενδυματολογικούς κώδικες της βασιλικής οικογένειας για να γίνει ένα ίνδαλμα της μόδας.

Η έκθεση με τη συλλογή των 25 φορεμάτων εγκαινιάζεται την Παρασκευή στα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, εκεί όπου η Λαίδη Ντι έζησε τουλάχιστον 15 χρόνια. Η έκθεση συμπίπτει με την 20ή επέτειο του θανάτου της.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το μπλε βραδινό φόρεμα που φορούσε όταν χόρεψε με τον Τζον Τραβόλτα στο δείπνο που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο το 1985 ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, το διακοσμημένο με πέρλες φόρεμα «Ελβις» και το «Gold Falcon», ένα μεταξωτό φόρεμα διακοσμημένο με γεράκια, το έμβλημα της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο είχε μαζί της η Νταϊάνα στο ταξίδι της στη χώρα αυτή το 1986.

Η συλλογή δείχνει επίσης ότι η Νταϊάνα «αντιλαμβανόταν πώς να χρησιμοποιεί τη μόδα ως διπλωματικό εργαλείο», τονίζουν οι οργανωτές.

«Η έκθεσή μας εξερευνά την ιστορία μιας νέας γυναίκας που έπρεπε να μάθει γρήγορα τους ενδυματολογικούς κανόνες στον κύκλο της μοναρχίας και της διπλωματίας, και η οποία με την πάροδο του χρόνου έφερε στο προσκήνιο τη βρετανική βιομηχανία μόδας και τους σχεδιαστές της» δήλωσε η Έλερι Λιν, επιμελήτρια της έκθεσης «Νταϊάνα, η ζωή της μέσα από τη μόδα».

Η Νταϊάνα, μητέρα των πριγκίπων Ουίλιαμ και Χάρι, παντρεύτηκε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο το 1981 και το 1996 το ζευγάρι χώρισε.

Η πριγκίπισσα σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997.