Ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ότι απαιτείται αποφασιστική δράση για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ωκεανών, μέτρα κυρίως κατά της ρύπανσης από τα πλαστικά, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μάλτα με θέμα τη διακυβέρνηση των ωκεανών.

«Έχουμε πράγματι πλησιάσει το σημείο όπου όποιο ψάρι κι αν αλιευθεί από τη θάλασσα και το φάμε, θα περιέχει πλαστικό», προειδοποίησε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ενώπιον πολιτικών αξιωματούχων και παραγόντων του κόσμου των ωκεανών.

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, υπενθύμισε ο πρίγκιπας Κάρολος, σύμφωνα με τον οποίο η λύση περνά από την ανέλιξη της κυκλικής οικονομίας, που επιτρέπει τη μείωση της σπατάλης και της ρύπανσης.

«Απέναντι σε τέτοιες βλαβερές επιπτώσεις, είναι καθοριστικό να επιχειρήσουμε τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία», υπογράμμισε εξηγώντας ότι αυτή επιτρέπει «στο πλαστικό και σε πολλές άλλες ουσίες να ανακτώνται, να ανακυκλώνονται και να χρησιμοποιούνται εκ νέου αντί να δημιουργούνται, να χρησιμοποιούνται και στη συνέχεια να πετιούνται».

Θερμός υποστηρικτής της προστασίας του περιβάλλοντος, ο πρίγκιπας Κάρολος έχει κατ΄ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση του πλανήτη και τη κλιματική αλλαγή μιλώντας σε πολλές διοργανώσεις, όπως η Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

Θιασώτης ο ίδιος ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, εγκατέστησε ηλιακούς συλλέκτες πάνω σε δύο από τις κατοικίες του και το αυτοκίνητό του, μια Astron Martin, κινείται με βιοαιθανόλη.

Στην ομιλία του στη Βαλέτα, ο Κάρολος υπογράμμισε «την πρωτοφανή βιαιότητα των τελευταίων καταστροφικών κυκλώνων, θεομηνίες που πρέπει να είναι η καίρια προειδοποίηση για να συγκρουστούμε με τις τεράστιες απειλές που συσσωρεύονται γύρω από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση των ωκεανών».

Η αψήφιση των απειλών αυτών θα σήμαινε ότι «πλέον δεν θεωρούμε ότι ανήκουμε σε έναν πολιτισμό που είναι ορθολογικός και συνετός», προειδοποίησε.
Η ΕΕ, που οργανώνει την 4η διάσκεψη για τους ωκεανούς, ανακοίνωσε «36 συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τη βελτίωση της υγείας, της καθαριότητας, της ασφάλειας και της προστασίας των θαλασσών». Ο προϋπολογισμός για τις δράσεις αυτές ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν για παράδειγμα την καταπολέμηση της πειρατείας στη νοτιο-ανατολική Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό, μέτρα για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον, πρόγραμμα επιτήρησης του θαλασσίου χώρου μέσω δορυφόρου.

Όσον αφορά τα πλαστικά, η ΕΕ δεσμεύτηκε έως το τέλος του έτους να μην χρησιμοποιεί πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης στους ψύκτες νερού «σε όλα τα κτίριά της και κατά τη διάρκεια όλων των συνεδριάσεων της».

Η χρηματοδότηση της θαλάσσιας και ναυτιλιακής έρευνας ανέρχεται σε 250 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ