Μετά από 19 ολόκληρες ημέρες με πλήρη αγωνιστική δράση σε 28 διαφορετικά αθλήματα, το Ρίο ντε Τζανέιρο αποχαιρέτησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μία λαμπρή τελετή λήξης.

Το Ρίο ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο πάρτι του παγκόσμιου αθλητισμού, δίνοντας τη σκυτάλη στο ΤόκιοΟι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν στην ιστορία ως οι χειρότεροι σε ότι αφορά στην οργάνωση, ωστόσο όλα τα αρνητικά μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι χιλιάδες πρωταθλητές προσέφεραν πλούσιο θέαμα, συγκινήσεις και στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του κόσμου.

Με την τελετή λήξης που ξεκίνησε στις 2:00 (ώρα Ελλάδας) και κράτησε σχεδόν τρεις ώρες το Ρίο ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλύτερο πάρτι του παγκόσμιου αθλητισμού, δίνοντας τη σκυτάλη στο Τόκιο, όπου σε τέσσερα χρόνια θα φιλοξενηθούν οι 32οι Αγώνες. Σάμπα, τραγούδι, χορός και πολλά πυροτεχνήματα έδωσαν άλλο χρώμα στην «υπέροχη πόλη» που γιόρτασε για τελευταία φορά με αφορμή τα Ολυμπιακά ιδεώδη και το εύ αγωνίζεσθαι.

Φαντασμαγορικός επίλογος

Μία ώρα πριν την έναρξη οι διοργανωτές έδειξαν βίντεο με την ανασκόπηση των αγώνων από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα, ενώ στις 02:00 ακριβώς ξεκίνησε ο χορός. Όπως και στην τελετή υποδοχής του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, χορευτές και τραγουδιστές εμφανίστηκαν με πολύχρωμα κουστούμια και έδωσαν στους θεατές μία ισχυρή γεύση από… Ρίο.

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και αφού ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Βραζιλίας, την είσοδό τους στο γήπεδο έκαναν οι σημαιοφόροι των χωρών με πρώτη την Κατερίνα Στεφανίδη, που κρατούσε την ελληνική, μετά το χρυσό που κατέκτησε στο άλμα επί κοντώ. Ακολούθησαν οι αθλητές των χωρών σε άκρως εορταστική διάθεση, ενώ η βροχή έκανε την εμφάνισή της!

Όταν οι αποστολές μπήκαν στο γήπεδο και πήραν τις θέσεις τους τη δράση ανέλαβε ο γνωστός dj Kygo, που διασκέδασε το κοινό, ενώ οι χορευτές επανεμφανίστηκαν σε μία πιο θεατρική ατμόσφαιρα, αλλά πάντα σε λάτιν ύφος.

Η τελετή επεφύλασσε και την απονομή στους αθλητές του μαραθωνίου, ένα στοιχείο που προστέθηκε στο πρωτόκολλο και καθιερώθηκε στη συνέχεια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα μετάλλιά τους παρέλαβαν ο «χάλκινος» Βρετανός Ραπ, ο «ασημένιος» Αιγύπτιος Λιλέσα και ο «χρυσός» Κενυάτης Κιπτσόγκε.

Ως είθισται οι θεατές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, προς τιμήν της χώρας που γέννησε τον Ολυμπισμό, αλλά και να ακολουθήσει η υποστολή της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων και η παράδοση της στην αποστολή του Τόκιο για τη διοργάνωση του 2020 που ακολουθεί.

Το μεγάλο φινάλε θύμισε καρναβάλι με πολύ χορό, σάμπα και παρέλαση αρμάτων, ενώ στο τέλος όλοι οι αθλητές διασκέδασαν και χόρεψαν σε βραζιλιάνικους ρυθμούς, υπό τη βροχή πυροτεχνημάτων που μετέτρεψαν τη νύχτα σε ημέρα.