Επιμέλεια: Αγγελική Στόγια

Με γοργούς ρυθμούς κινείται η έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Εύα Καϊλή κρατείται στο Βέλγιο, καθώς τη βαραίνουν τρεις κατηγορίες: ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση Qatar-Gate, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διαφθορά.

Τα Πόθεν Έσχες της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής για κάθε βουλευτή, η κα Καϊλή φαίνεται να διπλασίασε τις τραπεζικές της καταθέσεις στο διάστημα από το 2018 έως το 2020.

Συγκεκριμένα, στο Πόθεν Έσχες του 2019 – χρήσης 2018 – δηλώνει περίπου 550.000 ευρώ εκ των οποίων τα 340.000 ευρώ προέρχονται από πώληση μονοκατοικίας 250 τμ. στην Άνοιξη. Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεών της ανέρχεται σε περίπου 210.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος – 189.130 ευρώ – είναι κατατεθειμένο σε βελγική τράπεζα. Στην ακίνητη περιουσία της εμφανίζονται συνολικά εγγραφές σε 5 ακίνητα, στα τέσσερα εκ των οποίων έχει 100% κυριότητα και σε ένα 25%.

Το ακίνητο που πούλησε στην Άνοιξη Αττικής, ήταν κατασκευής 1986, το οποίο είχε αγοράσει το 2009 καταβάλλοντας 294.395 ευρώ (220 χιλ. από δάνειο και τα υπόλοιπα από εισοδήματα προηγούμενων ετών). Στο Βέλγιο διαθέτει ένα διαμέρισμα 53 τ.μ., το οποίο αγόρασε το 2015 έναντι 175.000 ευρώ (140 χιλ δάνειο και 35 χιλ εισοδήματα προηγούμενων ετών)

Στο Πόθεν Έσχες έτους 2020 (χρήση 2019) η κα Καϊλή εμφανίζει εισοδήματα περίπου 219.000 ευρώ. Οι καταθέσεις της εκτοξεύονται σε περίπου 405.000 ευρώ εκ των οποίων τα 335.680 σε Βελγική τράπεζα. Η συγκεκριμένη αύξηση δεν φαίνεται να προκαλείται από την πώληση της μονοκατοικίας καθώς στην τρέχουσα χρονιά αγοράζει διαμέρισμα στο Ψυχικό – 4ου ορόφου 169 τ.μ. με υπόγειο 40 τ.μ έτους κατασκευής 2017, για την αγορά του οποίου καταβάλλει 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 670 χιλ ευρώ) και ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου.

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του έτους 2021 (για χρήση του 2020) εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της ανεβαίνουν σε 461.846 ευρώ. Παράλληλα, η ακίνητη περιουσία της δεν εμφανίζει καμία μεταβολή τη συγκεκριμένη χρονιά.

Η εταιρεία real estate στο Koλωνάκι

Παράλληλα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει εντοπίσει εταιρεία, που δημιούργησε η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι στην Ελλάδα, πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα ένα μήνα πριν. Πρόκειται για εταιρεία με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων – real estate δηλαδή – με έδρα την Αθήνα και συγκεκριμένα ακίνητο στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.

H συγκεκριμένη είναι μία από τις εταιρείες της Καϊλή που ουσιαστικά κατασχέθηκε τη Δευτέρα (12/12) το πρωί μετά την εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Να σημειωθεί ότι καθώς η εταιρεία αυτή συστάθηκε πριν από ένα μήνα, δεν εμφανίζεται στο Πόθεν Έσχες της Εύας Καϊλή.

Δεσμεύτηκε η περιουσία της Καϊλή στην Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μελών της οικογενείας της και του συζύγου της, με εντολή που έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό που βρέθηκε στην κατοχή της Εύας Καϊλή, του πατέρα της και του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Η αδελφή της Μανταλένα Καϊλή στέκεται στο πλευρό της

Όπως είναι επόμενο, τα βλέμματα όλων στρέφονται γύρω από την οικογένεια της 44χρονης Ευρωβουλευτή. Ένα από τα πιο δυνατά στηρίγματα στη ζωή της Εύας Καϊλή, μαζί τον πατέρα της, Αλέξανδρο και τη μητέρα της, Μαρία είναι και η αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή.

Οι δυο γυναίκες είναι αρκετά δεμένες ενώ ακόμα και τώρα που εις βάρος της εκκρεμούν βαρύτατες κατηγορίες, η Μανταλένα Καϊλή δηλώνει πρόθυμη να πάει οπουδήποτε προκειμένου να είναι δίπλα της.

H επίσημη δήλωση που έκανε η Μανταλένα Καϊλή μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

“Κατανοώντας και σεβόμενη το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να πληροφορηθεί τα όσα συμβαίνουν με την αδελφή μου, δημοσιοποιώ όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής.

Γνωρίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα της αδελφής μου αδυνατώ να πιστέψω ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι κατηγορίες και οι προθέσεις που τις αποδίδονται. Οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση υπάρξει για την αδελφή μου, άμεσα θα ενημερώσω, σεβόμενη την διαχρονική εμπιστοσύνη, την υποστήριξη των συμπολιτών μας στο πρόσωπο της και αντιλαμβανόμενη πόσο δυσαρεστημένοι θα νοιώθουν τώρα. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφασή της.”

Facts για τη ζωή της Εύας Καϊλή

  • Η Εύα Καϊλή είναι Ελληνίδα πολιτικός, πρώην βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ευρωβουλευτής, μέλος του οποίου είναι από το 2014.
  • Τον Ιανουάριο του 2022 εκλέχθηκε ως μια από τους δεκατέσσερις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Η Εύα Καϊλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1978.
  • Το Instagram της είναι evakaili.
  • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
  • Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

  • Ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, είναι μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός, στέλεχος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη.
  • Η μητέρα της, Μαρία Ιγνατιάδου, είναι Μικρασιάτισσα, μεγαλωμένη στον νομό Ημαθίας.

Ποιος είναι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατάγεται από την Ιταλία, έχει σπουδάσει στο Μιλάνο και εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009. Εκεί γνώρισε και την Εύα Καϊλή πριν από πέντε χρόνια.

Η σχέση τους έγινε γνωστή το 2020, έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 απέκτησαν την κόρη τους Αριάνδη.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ασχολείται αρκετά χρόνια ως Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει η σελίδα του στο Linkedin, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο και έχει ευρύ δίκτυο επαφών με βουλευτές, πολιτικούς, δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΜΚΟ και πρεσβείες.

Εύα Καϊλή: Πού βρίσκεται η 2χρονη κόρη της μετά τη σύλληψή της;

Όσον αφορά τώρα για το που βρίσκεται η μικρή Αριάδνη, μετά τη σύλληψη των γονιών της; Όπως αποκάλυψε ο Πέτρος Κουσούλος στις «Αλήθειες με τη Ζήνα» το μεσημέρι της Δευτέρας, η κόρη του ζευγαριού είναι με τον παππού της και πατέρα της πολιτικού.

«Τώρα σε ό,τι αφορά το δίχρονο παιδάκι της, πρέπει να πούμε ότι τις πρώτες ώρες τις πέρασε με τη σύζυγο του πατέρα της. Πλέον είναι με τον πατέρα της στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή που έχει ξεσφραγιστεί» ανέφερε ο Πέτρος Κουσουλός.

Εύα Καϊλή: Από το δελτίο του MEGA στο Ευρωκοινοβούλιο

Η παρουσίαση του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του MEGA τα Σαββατοκύριακα την τριετία 2004-2007 εκτοξεύει την αναγνωρισιμότητα της. Η Εύα Καϊλή μπαίνει σε όλα τα ελληνικά σπίτια κερδίζοντας το τηλεοπτικό κοινό και οι συνυποψήφιοι της στην ιδιαίτερη πατρίδα της ανησυχούν με τους πόντους δημοφιλίας, που κερδίζει καθημερινά.

Στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 οι Θεσσαλονικείς την στέλνουν ξανά στη Βουλή και αυτή την φορά θα πάει. Το ίδιο συμβαίνει και το 2009 με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει την εξουσία. Βέβαια, οι κάλπες του 2012 επιφυλάσσουν μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη. Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει ένα βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης και ο τότε πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος επιλέγει την έδρα αυτή και όχι του Ηρακλείου, στην οποία επίσης είχε θέσει υποψηφιότητα.

Η Εύα Καϊλή γνωρίστηκε με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.

Εύα Καϊλή: Όταν παρουσίαζε δελτία ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση πριν από 15 χρόνια: