Απέραντη θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ, γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό κι όχι μόνο, σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης (4/10), ο σπουδαίος προπονητής και πρώην υφυπουργός αθλητισμού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80.

Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000).

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ασχολήθηκε και με την πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.

Η επιθυμία της οικογένειάς του

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε νωρίτερα σήμερα στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, όπου είπαν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» συγγενείς, φίλοι που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.

Η κηδεία θα τελεστεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 17:00 και επιθυμία της οικογένειας του Γιάννη Ιωαννίδη είναι να γίνει δωρεά στη σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης αντί να κατατεθούν στεφάνια.

Υποβασταζόμενη η σύζυγός του Γιούλα στην επιμνημόσυνη δέηση

Νωρίτερα σήμερα συγγενείς και φίλοι καθώς και άνθρωποι που τον αγάπησαν μέσα από την αθλητική του πορεία, βρέθηκαν στον Άγιο Ιωάννη Βούλας προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Η σύζυγός του, Γιούλα που υπήρξε στήριγμά του όλα αυτά τα χρόνια, εμφανίστηκε συντετριμμένη και υποβασταζόμενη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, για να πει το τελευταίο αντίο στον άνθρωπό της ενώ συντετριμμένη ήταν και η κόρη του.

Ο συγκλονιστικός επικήδειος λόγος της κόρης του

«Έφυγες για το τελευταίο σου ταξίδι. Και δεν είμαι μόνη μου. Εδώ είναι όλοι για να σου πούνε το τελευταίο “αντίο”, να σου φωνάξουν σιωπηλά το πόσο σε αγαπάμε και τι θα σημαίνεις πάντα για την οικογένειά σου, το μπάσκετ, για τον αθλητισμό, για ολόκληρη την Ελλάδα.

Έφυγες νωρίς και ένδοξα μπαμπά. Έφυγες, αλλά πάλεψες με γενναιότητα, όπως το έκανες σε όλη σου τη ζωή. Στάθηκες στις επάλξεις, πολέμαγες σαν θηρίο, δεν φοβόσουν κανέναν και τίποτα. Ήσουν γεννημένος νικητής και ατρόμητος. Και τώρα που σε αποχαιρετάμε, πάλι αγέρωχο σε βλέπω μπροστά μου.

Δάκρυα αυλακώνουν τα πρόσωπά μας, σήμερα που σου λέμε το “αντίο” αλλά υπάρχει και ο αντίλογος και η παρηγοριά. Θρηνούμε που σε χάσαμε, μα χαιρόμαστε κιόλας επειδή ζήσαμε μαζί σου, μεγαλώσαμε μαζί σου, βαδίσαμε στις στράτες που χάραξες, ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας έδινες.

Πάντοτε ζητούσες να σε προσφωνούν κόουτς και τίποτε άλλο. Κοουτσάρα μου θα σου πω κάτι. Το παιχνίδι δεν τελείωσε, απλώς πήρες ένα τάιμ άουτ για να το συνεχίσεις στα επουράνια γήπεδα, περνώντας στην αθανασία. Ένα τραγούδι της αγαπημένης σου Μαρινέλας λέει “θέλω να αλλάξω ουρανό, μα δεν, μα δεν υπάρχουν δρόμοι”. Εσύ όμως μπαμπά μου τους βρήκες αυτούς τους δρόμους» ήταν τα συγκινητικά λόγια με τα οποία η κόρη του τον αποχαιρέτησε στον επικήδειο λόγο της.

Έπασχε από άνοια

Ο αθλητικογράφος Βασίλης Σκουντής μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Πρωινό για τον Γιάννη Ιωαννίδη με τον οποίο γνωρίζονταν χρόνια.

Ο Βασίλης Σκουντής αποκάλυψε πως ο Γιάννης Ιωαννίδης έπασχε από άνοια: «Δυστυχώς η άνοια που τον προσέβαλε, είχε ως αποτέλεσμα να αποτραβηχτεί και αυτό προφανώς ήταν περίεργο έστω και αν είχε αποτραβηχτεί από το μπάσκετ από το 2003 για να ασχοληθεί με την πολιτική – διατέλεσε και 2 φορές υφυπουργός αθλητισμού. Μέχρι τελευταία στιγμή, προτού επιδεινωθεί η κατάστασή του, ήταν παρών και στα ματς των βετεράνων».

O Παναγιώτης Φασούλας για τον θάνατό του – «Παίρνει ένα κομμάτι της ζωής μας μαζί του»

Ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος είχε συνυπάρξει μαζί του επαγγελματικά και ανάμεσά τους είχε αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία, μίλησε, συγκινημένος, στο Πρωινό, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη γι’ αυτό το δυσάρεστο γεγονός.

«Η απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη, είναι απώλεια της οικογένειάς του, που οικογένειά του εκτός από τη σύζυγό του, τη Γιούλα και τα παιδιά του, είμαστε και όλοι εμείς που συνδέσαμε τη ζωή μας μαζί του, που ήμασταν συνεργάτες, αντίπαλοι, φίλοι. Ζήσαμε ατέλειωτες στιγμές. Ζήσαμε τρομερές στιγμές έντασης και πάθους, και αγαπημένοι, και τσακωμένοι, πανηγυρίζοντας, κλαίγοντας. Πραγματικά αυτό είναι το πιο δύσκολο για όλους.

Είχαμε συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι στο μπάσκετ πια. Παίρνει ένα κομμάτι της ζωής μας μαζί του. Τελευταία φορά που τον είδα, ήταν στην κηδεία του πατέρα μου. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδα καλά, πριν τέσσερα χρόνια. Δεν ήταν καλά στην υγεία του ο Γιάννης, είχε διάφορα προβλήματα. Όταν ένας άνθρωπος που έχεις υπάρξει φίλος, τον θεωρείς οικογένειά σου, τελικά φεύγει, είναι συγκλονιστικό. Για μένα τουλάχιστον» ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Φασούλας.

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν μια εξαιρετική φυσιογνωμία. Ήταν μια περσόνα των γηπέδων. Ήταν κάτι διαφορετικό από όλους. Πρώτη φορά επαγγελματικά βρεθήκαμε στον Ολυμπιακό, μου άλλαξε το νούμερο της φανέλας, από το 13 μου έδωσε το 10. Αναγκαστικά πήγα με τα νερά του, όχι γιατί υπέκυψα στην απαίτησή του, αλλά γιατί σκεφτόμουν “φαντάσου να χάσω και να λέει ότι φταίει το 13 που φοράω”. Μου είπε ότι θα φοράω το 10 το καλό. Ήταν πολύ θρησκευόμενος. Έτρεχε πάντα να βοηθήσει όπως νόμιζε, σε όποιον είχε ανάγκη» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Φασούλας.

Η ανάρτηση που έκανε ο Παναγιώτης Φασούλας στο Instagram για τον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ

Η φιλία με την Ντόρα Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Ιωαννίδης είχαν μία δυνατή φιλία. Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε να εκφράσει και δημόσια τα θερμά της συλλυπητήρια δημοσιεύοντας στα social media μία κοινή τους φωτογραφία και ένα άκρως συγκινητικό κείμενο.

«Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε. Όλοι σε αποκαλούσαν coach αλλά δεν ήσουν μόνο αυτό. Ήσουν ένας βαθιά συναισθηματικός, ευαίσθητος, δοτικός και πραγματικός φίλος. Ένας φίλος που ήταν πάντα παρών όταν τον χρειαζόσουν. Τον Ισίδωρο και εμένα μας τίμησες με την μακροχρόνια φιλία σου και θα μας λείψεις πολύ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Γιούλα και την αγαπημένη σου κόρη Ελένη-Θεοδώρα», έγραψε στην ανάρτησή της.

Η στροφή στην πολιτική

Από τις εκλογές του 2004 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Γιάννης Ιωαννίδης κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

Μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν όταν ο Άρης τον τίμησε τον Φεβρουάριο του 2019 μαζί με την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο το 1979 και λίγους μήνες αργότερα όταν βρέθηκε στο μουσείο της αγαπημένης του ομάδας… Εκεί όπου τα δικά του επιτεύγματα είχαν περίοπτη θέση με τον «ξανθό» να βουρκώνει.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Υποεπιτροπής για την Παρακολούθηση θεμάτων Αθλητισμού, της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εγγυήσεων Διαφάνειας στον Αθλητισμό, καθώς και της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του είχαν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Τα θρυλικά ξεσπάσματα στο παρκέ

Ο «ξανθός» έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πλέον προληπτικούς ανθρώπους, με τον ίδιο ποτέ να μη δίνει ξεκάθαρη απάντηση.

«Υπήρχε αυτός ο μύθος ότι ήμουν προληπτικός, αλλά εγώ ξέρω ότι μου έδωσε τη λύση σε πολλά προβλήματα. Έλεγα δεν θέλω να δει κάποιος την προπόνηση, δεν θέλω να μπει κάποιος στο πούλμαν, η ομάδα είναι ομάδα, έχει τα χούγια της, αν θέλετε ελάτε, αλλά αν χάσουμε να ξέρετε ότι θα σας θεωρήσω υπεύθυνους. Όταν τους έλεγα ότι πρέπει να σεβαστούν την ομάδα δεν το καταλάβαιναν. Όταν προέταξα το γούρι, δεν ερχόταν κανείς. Έτσι βρήκα την ησυχία μου», είχε εξηγήσει σε μία από τις συνεντεύξεις του.

Πολλά ήταν τα στιγμιότυπα που φανέρωσαν τον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Θυμίζουμε μεταξύ άλλων:

  • Εκνευρισμένος στη διάρκεια ενός ματς, δεν δίστασε να εκτοξεύσει ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό στο πρόσωπο του Γιώργου Σιγάλα, ο οποίος ήταν ένας παίκτης που συχνά «τα άκουγε» από τον προπονητή του.
  • Προσπαθώντας να ηρεμήσει τους φιλάθλους και να τους παροτρύνει να μη φωνάζουν αντεθνικά συνθήματα (όπως «Βούλγαροι») πήρε το μικρόφωνο της γραμματείας, όμως μεταξύ άλλων είπε: «σταματήστε γ@μ@τ@ το στανιό μου»!

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν την 1η Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης τίμησε τον Κώστα Πετρόπουλο στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του γηπέδου που βρίσκεται στη συνοικία Κουκούλι στην Πάτρα.

Εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε, ο “Ξανθός” δεν διανοήθηκε να απουσιάσει από την εκδήλωση και ανταποκρίθηκε ασμένως στην πρόσκληση του Πετρόπουλου, που τον είχε κοουτσάρει στο Challenge Round και στην τελική φάση του EuroBasket του 1981 στην Κωνσταντινούπολη, στην Μπρατισλάβα και στην Πράγα.

Αρχείο Βασίλη Σκουντή

Προηγούμενη εμφάνισή του ήταν το 2019 όταν είχε βρεθεί στο Νεκροταφείο Βύρωνα για την κηδεία του Αντώνη Λάνθιμου.

Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε δώσει το παρών και στις κηδείες του Σωκράτη Κόκκαλη Τζούνιορ και του άλλοτε προπονητή της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ, Κώστα Πολίτη.

Με τη σύζυγο και την κόρη τους

Το 2017 ο Γιάννης Ιωαννίδης βρέθηκε στο Θέατρο Ριάλτο για την παράσταση “Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του” των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου.

Ο φωτογραφικός φακός τον απαθανάτισε δίπλα στη σύζυγό του, Γιούλα Γκιουζελοπούλου και την κόρη τους, Θεοδώρα – Ελένη.

H κόρη του άργησε να έρθει στη ζωή τους, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Θεοδώρα-Ελένη, αφού τη χαρακτήρισαν “δώρο Θεού” που ολοκλήρωσε την ευτυχία τους. «Αυτό είναι το καλύτερο, το πιο μεγάλο κύπελλο, όλα τα άλλα μοιάζουν… παιδικά μπροστά του», είχε δηλώσει στο Onsports ο Γιάννης Ιωαννίδης.

«Δεν της κάνω χατίρια, φροντίζω να έχει αυτό που πρέπει να έχει. Τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά υλικά αγαθά. Η αγάπη δεν αγοράζεται, κερδίζεται. Το παιδί χρειάζεται χώρο για να παίξει και χρόνο για να το κάνει. Και αυτό πρέπει να φροντίσουμε σαν γονείς αλλά και σαν πολιτικοί να τους προσφέρουμε», είπε επίσης.

Η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη ήρθε στη ζωή, μετά από αρκετές προσπάθειες και δυσκολίες, τον Οκτώβριο του 2002, όταν εκείνος ήταν 57 ετών.

Τον Αύγουστο του 2015 στη Μύκονο

Καλό ταξίδι.