Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές αναφορές στις οποίες οι ιδιοκτήτες γατών περιγράφουν μια αλλαγή στη φύση και τη συμπεριφορά της γάτας τους κατά την πανσέληνο.

Αν και υπάρχουν λίγες αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τις γάτες και την πανσέληνο, η επιστήμη έχει τουλάχιστον επιβεβαιώσει μια γενική επίδραση του φεγγαριού στα ζώα.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά γιατί οι γάτες τείνουν να αυτοτραυματίζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου.

Ίσως είναι πιο δραστήριες αυτή την εποχή επειδή υπάρχει περισσότερο φως. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η πανσέληνος διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό της γάτας με τη λάμψη της και την επιρροή της στη βαρύτητα.

Αυτός ο καθημερινός ρυθμός οργανώνει τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια 24 ωρών – π.χ. πότε πρέπει να ξεκουραστούν, να φάνε και να παίξουν. Ο κιρκάδιος ρυθμός περιλαμβάνει αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, στις ορμόνες, στον καρδιακό ρυθμό και σε άλλα φυσικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο οι θηλυκές όσo και οι αρσενικές γάτες παρουσιάζουν αυξημένη σεξουαλική ορμή κατά τις φάσεις της πανσελήνου. Ο οίστρος τους να αναζητήσουν σεξουαλικό σύντροφο για αναπαραγωγή.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις μη στειρωμένες γάτες να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι γάτες είναι εξημερωμένα κατοικίδια, αλλά εξακολουθούν να ζουν στους ρυθμούς της φύσης.

Πιθανώς η ευαισθησία τους στους σεληνιακούς ρυθμούς είναι ο λόγος για τη συμπεριφορά τους κατά την πανσέληνο.