Σε ένα περίτεχνο και αρχαϊκό τελετουργικό που έχει να δει η Βρετανία από το 1953, ο βασιλιάς Κάρολος χρίστηκε με αγιασμένο λάδι και έδωσε τον όρκο των βασιλιάδων, προτού ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του, υπό την κραυγή «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, μαζί με τη βασίλισσα Camilla, έγινε ο 40ός ηγεμόνας που στέφθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ σε αυτή την τελετή που προβλήθηκε σήμερα δημόσια και ακολουθήθηκε τελετουργικό αιώνων.

Μια τελετή που όπως επισημαίνει ο Guardian σχεδιάστηκε ουσιαστικά σε μια άλλη εποχή «που ήταν καθήκον ενός βασιλιά να οδηγεί τους ανθρώπους στη μάχη, να αντιστέκεται στο κακό, να υπερασπίζεται το καλό, να απονέμει δικαιοσύνη και να μοιράζει έλεος και προσπαθούσε να τον εξοπλίσει με τα απαραίτητα πνευματικά και συμβολικά κοσμικά εργαλεία για τη δουλειά αυτή». Οι καιροί μπορεί να έχουν αλλάξει εντελώς, ωστόσο όπως φαίνεται στη Βρετανία απολαμβάνουν όλη αυτή την παράδοση και τις λεπτομέρειες που φαίνονται βαθιά μακρινές, αλλά δίνουν ένα στυλ σόου που δεν βλέπει κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο.

Μπροστά σε 2.300 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 100 αρχηγοί κρατών, ο βασιλιάς ορκίστηκε επίσης να διατηρήσει την προτεσταντική θρησκεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και να διαφυλάξει τα δικαιώματα της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Συμμετείχαν 4.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και 19 στρατιωτικές μπάντες, οι περισσότερες που έχουν συμμετάσχει ποτέ οποιαδήποτε κρατική εκδήλωση από τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953.

Στον όρκο του, ο βασιλιάς υποσχέθηκε να κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις 15 χώρες της Κοινοπολιτείας όπου είναι επίσης αρχηγός κράτους σύμφωνα με τον νόμο.

Δείτε την ιστορική τελετή της στέψης του Βασιλιά Καρόλου σε 10 υπέροχες φωτογραφίες.