Ο David Bowie, ο θρυλικός μουσικός της ροκ, ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στα σημαντικότερα βρετανικά μουσικά βραβεία BRIT στο Λονδίνο χθες, κερδίζοντας δύο βραβεία, ένα για άνδρα καλλιτέχνη της Βρετανίας και ένα για άλμπουμ της χρονιάς στη Βρετανία.
Ο Βowie, ένας χαμαιλέοντας της ροκ που κέρδισε στρατιές θαυμαστών με την πρωτοποριακή μουσική του, έδωσε στην κυκλοφορία το τελευταίο του άλμπουμ «Blackstar» λίγες ημέρες προτού πεθάνει από καρκίνο στην ηλικία των 69 ετών, τον Ιανουάριο του 2016.
«Ήταν πάντα εκεί, υποστηρίζοντας άτομα που πίστευε πως ήταν λίγο παράξενα ή λίγο περίεργα, λίγο διαφορετικά, και βρισκόταν πάντα στο πλευρό τους», είπε ο γιος του Bowie, ο Duncan Jones, ενώ δεχόταν το βραβείο εκ μέρους του πατέρα του. «Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους λοξούς και όλα τα άτομα που δημιουργούν τους λοξούς», πρόσθεσε.
Τα βραβεία BRIT, η τελετή των οποίων μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την αρένα Ο2 του Λονδίνου, αποτελούν τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία της καθιερωμένης βρετανικής μουσικής βιομηχανίας.
Στην τελετή τραγούδησαν η Katy Perry, ο Robbie Williams, ο Bruno Mars, και ο Ed Sheeran, ενώ οι διοργανωτές απέτισαν φόρο τιμής και στον George Michael, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο, με τον τραγουδιστή Cris Martin να τραγουδά το τραγούδι του «A Different Corner». Ενώ τραγουδούσε ο Martin, προβάλλονταν στη σκηνή ο Michael να μιλά και να τραγουδά το ίδιο τραγούδι.
Μεταξύ άλλων βραβευθέντων, η Αντέλ, της οποίας το άλμπουμ «25» θριάμβευσε στα περσινά BRIT και τα βραβεία Grammy, κέρδισε το «βραβείο BRIT για παγκόσμια επιτυχία» για τις διεθνείς πωλήσεις του ίδιου άλμπουμ που κατέκτησε τα top chart.
Το γυναικείο συγκρότημα Little Mix κέρδισε το βραβείο Βρετανικού single για το «Shout Out to My Ex», η τραγουδίστρια Emeli Sande κέρδισε ως καλύτερη καλλιτέχνης της Βρετανίας και το βραβείο καλύτερου συγκροτήματος πήγε στο The 1975.
Ο τραγουδοποιός Rag’n’Bone Man, ο οποίος είχε ήδη κερδίσει την «Επιλογή Κριτικών» για τα φετινά βραβεία, κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μουσικού. Ο μουσικός Skepta που είχε προταθεί σε τρείς κατηγορίες δεν έφυγε με κανένα βραβείο.
Ενώ η διοργάνωση αφορά κυρίως Βρετανούς, περιλαμβάνει και κατηγορίες για διεθνείς άνδρες και γυναίκες μουσικούς και για διεθνή μουσικά συγκροτήματα. Φέτος τα αντίστοιχα βραβεία πήγαν στον Drake, την Beyonce και τους A Tribe Called Quest.
Μετά από την περσινή σφοδρή κριτική που υπέστησαν οι διοργανωτές για την ελλειπή παρουσία μη-λευκών καλλιτεχνών στα βραβεία, τον Νοέμβριο είπαν ότι είχαν καλέσει πάνω από 700 πιθανούς ψηφοφόρους για να συμμετάσχουν στην Ακαδημία Ψήφων της BRIT, σε μια προσπάθεια να “επιτύχουμε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων καθώς και αυξημένη αντιπροσωπεύσεις από μαύρους, ασιάτες, και μέλη εθνικών μειοψηφιών».
Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους νικητές:
British Male Solo Artist
David Bowie
British Female Solo Artist
Emeli Sande
British Group
The 1975
International Group
A Tribe Called Quest
British Breakthrough Act
Rag’N’Bone Man
Critics’ Choice Award
Rag’n’Bone Man
MasterCard British Album of the Year
Blackstar — David Bowie
British Single of the Year
«Shout Out to My Ex» — Little Mix
International Male Solo Artist
Drake
International Female Solo Artist
Beyonce
British Artist Video
«History» — One Direction
.jpg)