Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Kate Middleton ήταν στις 25 Δεκεμβρίου 2023, όταν παρακολούθησε τη λειτουργία στην εκκλησία με την οικογένειά της.

Μερικές εβδομάδες μετά υπήρξε μια αιφνιδιαστική -και ανησυχητική- ανακοίνωση από το παλάτι του Κένσινγκτον ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.

Στα τέλη του Μαρτίου η ίδια επιβεβαίωσε σε ένα συγκινητικό βίντεο ότι αντιμετώπιζε τα πρώτα στάδια της διάγνωσης καρκίνου. Ως αποτέλεσμα, θα απέχει για λίγο από τη δημόσια ζωή.  Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο πρίγκιπας William δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σύζυγός του “είναι καλά” κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στα μέσα Μαΐου. Αργότερα τον ίδιο μήνα, το People ανέφερε ότι η πριγκίπισσα είχε εντοπιστεί έξω με την οικογένειά της.

Παρόλ΄αυτά, το Παλάτι δεν έχει ορίσει σταθερή ημερομηνία για την επιστροφή της στα βασιλικά καθήκοντα, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι δεν θα παραστεί στην πρόβα για το Trooping the Colour στις 8 Ιουνίου. Δεν έχουν ακόμη σχολιάσει αν θα παραστεί στο Trooping the Colour στις 15 Ιουνίου, αλλά λέγεται ότι θα επιστρέψει στο προσκήνιο μόνο όταν η ιατρική της ομάδα δώσει το πράσινο φως.

Ήδη κυκλοφορούν φήμες για το πότε θα γίνει αυτό, με ορισμένες βρετανικά έντυπα να αναφέρουν ότι θα γίνει το φθινόπωρο. Μπορεί επίσης να μην είναι το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν θα βρίσκεται στο προσκήνιο: λόγω των επερχόμενων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιουλίου, ο πρίγκιπας William και ο πρίγκιπας Κάρολος ακύρωσαν τις επίσημες υποχρεώσεις τους για να μην αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από την πολιτική διαδικασία.

Έτσι, προς το παρόν, φαίνεται ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε σε αναμονή.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας σκέφτεται μια εμφάνιση-έκπληξη στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Trooping the Colour, ισχυρίστηκε ένας εσωτερικός συνεργάτης στο Ιndependent.

Ο βασιλιάς, ο οποίος επίσης διαγνώστηκε με καρκίνο τον Ιανουάριο, επιβεβαίωσε πάντως την παρουσία του στο Trooping of the Colour στις 15 Ιουνίου.

Η εκδήλωση κορυφώνεται παραδοσιακά με τη συγκέντρωση της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ μετά από μια επίδειξη στρατιωτικής φιέστας.