Ο 8ος κύκλος του MasterChef, ένας από τους πιο ανατρεπτικούς κι απαιτητικούς στην ιστορία του μαγειρικού διαγωνισμού, έφτασε στο τέλος του, ανακηρύσσοντας μεγάλο νικητή τον Λευτέρη Ζαφειρόπουλο.

Οι 24 υποψήφιοι ξεκίνησαν τον μαγειρικό μαραθώνιο του MasterChef 2024, αλλά ο Λευτέρης Ζαφειρόπουλος ήταν εκείνος που κατόρθωσε με επιτυχία σε κάθε απαιτητική μαγειρική δοκιμασία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους μήνες.

Ο Λευτέρης με συνολικά 23 βαθμούς στις τρεις δοκιμασίες κατακτά τον τίτλο και τις 100.000 ευρώ.

Ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος αφιέρωσε τη μεγάλη του νίκη στον θείο του, που δεν είναι πια στη ζωή, φέρνοντας κλάματα στους συγγενείς του. Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στον συμπαίκτη του Σταμάτη κι ευχαρίστησε και όποιον άλλο συμμετέχοντα τον στήριξε.

Ο 30χρονος chef σήκωσε ψηλά στον ουρανό το πολυπόθητο τρόπαιο με τα χειροκροτήματα, τα κομφετί και τις αγκαλιές από τους συγγενείς και πιο θερμούς υποστηρικτές του να πέφτουν «βροχή».

Ποιος είναι ο Λευτέρης Ζαφειρόπουλος

Ο Λευτέρης είναι 29 χρόνων και έχει εμπειρία σε διάφορες κουζίνες, έχοντας δουλέψει από εστιατόρια στο Λονδίνο μέχρι και σε σουβλατζίδικο.

Αποφοιτώντας από το Λύκειο, αποφάσισε να σπουδάσει μηχανικός αεροσκαφών, μια επιλογή που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στα πραγματικά του ενδιαφέροντα. Με επιρροές από το θείο του, που είναι μάγειρας, και τη μητέρα του, που είναι ζαχαροπλάστης, η μαγειρική τον κέντρισε κι αποφάσισε να αλλάξει καριέρα για να ακολουθήσει το νέο του πάθος.

Ο Λευτέρης παρακολούθησε σπουδές σε ιδιωτική σχολή και στη συνέχεια πραγματοποίησε την πρακτική του εκπαίδευση στο εστιατόριο του καζίνο Mont Parnes, το οποίο σηματοδότησε την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία. Ακολούθησε μια σειρά θέσεων σε εστιατόρια της Αθήνας, όπως το Politia Club, όπου υπηρέτησε ως executive chef, επιμελούμενος μενού. Κατόπιν, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, εξασφαλίζοντας τη θέση του Β’ μάγειρα στο πολύ απαιτητικό εστιατόριο Berner’s Tavern (3 AA Rosette) στο Λονδίνο, υπό την συμβουλή του διεθνούς φήμης σεφ Jason Atherton.

Κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο για τρία χρόνια, απέκτησε πολύτιμη εμπειρία σε διάφορα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων του White City Soho House ως Α’ μάγειρας και του Sabor (1 Michelin) ως Sous Chef. Η περίοδος του στο Λονδίνο αποτέλεσε σημαντική εμπειρία ζωής, ενισχύοντας τις μαγειρικές του δεξιότητες και παρέχοντας σημαντικά μαθήματα, όπως η διαχείριση της πίεσης μέσα στην κουζίνα.

Από την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε εστιατόρια της Αθήνας και των ελληνικών νησιών. Στη Σαντορίνη, εργάστηκε ως Sous Chef στο Petra Restaurant Canaves Oia, ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια του νησιού και ως Executive Chef στο Kaliya Restaurant στα Φηρά. Επιπλέον, ανέλαβε το ρόλο του consulting chef στο Alisachni στη Σαντορίνη, στο 40 Tales Fox της Σύρου και του Head Chef στο “Μανη Μανη” στην Αθήνα.

Μετά το μαγειρικό του ταξίδι στο Μεξικό και στο Λας Βέγκας, όπου ήρθε σε επαφή με μία πρωτότυπη μαγειρική παράδοση, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο MasterChef 2024.

Για τον Λευτέρη, η μαγειρική αποτελεί ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων και συναισθημάτων, το οποίο αγαπά να αποτυπώνει στα πιάτα του.