Βραδιά εγκαινίων ήταν η χθεσινή για την έκθεση NOSTOS του πρίγκιπα Νικολάου, την οποία επιμελείται η Μαριλένα Κουτσούκου και φιλοξενείται στην Ethan Cohen gallery, στη Νέα Υόρκη.

Ο Νικόλαος με αφορμή τη νέα του έκθεση φωτογραφίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και έδωσε το παρών την Τετάρτη 5 Ιουνίου στην Ethan Cohen gallery. Όπως θα δείτε και παρακάτω στις φωτογραφίες και στο βίντεο ο ίδιος δεν έκρυψε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του για τη νέα του δουλειά, η οποία θα εκτίθεται στην Ethan Cohen gallery μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Στα εγκαίνια της φωτογραφικής του έκθεσης NOSTOS έδωσε και ο αδελφός του, Παύλος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kurt McVey (@whyankombone)

Λίγα λόγια για τη φωτογραφική έκθεση NOSTOS του Νικολάου

Ο καλλιτέχνης ενσωματώνει αφηρημένες και στοιχειώδεις εικόνες στο μάρμαρο, καλώντας τους παρατηρητές να κατοικήσουν στο εφήμερο βασίλειο μεταξύ του χειροπιαστού και του οραματιστή. Με τη μοναδική μέθοδο εκτύπωσης φωτογραφίας απευθείας πάνω στο μάρμαρο, ο θεατής βυθίζεται στην ελληνική ουσία της γλυπτικής, της άμμου, της θάλασσας και του φωτός, περικυκλωμένος σε ένα διαχρονικό καταρράκτη.

Η λέξη «nostos» που αναφέρεται στο θέμα του homecoming ή επιστροφή στην ελληνική λογοτεχνία και μυθολογία, είναι μια έννοια που είναι βαθιά ριζωμένη στον ελληνικό πολιτισμό και τη συλλογική συνείδηση. Από τα επικά ποιήματα του Ομήρου, ιδιαίτερα «Η Οδύσσεια», η εξερεύνηση θεμάτων της λαχτάρας, του ανήκειν και της αναζήτησης της ταυτότητας, έχει σημαντική σημασία στο έργο του Πρίγκιπα Νικολάου.

Αντλεί έμπνευση από την ιδέα να επιστρέψει κανείς στις ρίζες του και να ανακτήσει την αίσθηση του σπιτιού. Η ΝΟΣΤΟΣ αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και μνήμης, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Λειτουργεί ως μεταφορά για την εξερεύνηση αναμνήσεων, ιστορίας και παράδοσης, αναλογιζόμενος το παρελθόν ενώ κοιτάζει προς το μέλλον.

Λίγα λόγια για τον Νικόλαο

Ο Νικόλαος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1969 στη Ρώμη και είναι το τρίτο παιδί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μετά την Αλεξία και τον Παύλο. Το 1974 η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο, όπου έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση για έξι χρόνια και εν συνεχεία φοίτησε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Σπούδασε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Brown University των Ηνωμένων Πολιτειών και το 1993, την χρονιά που η τέως βασιλική οικογένεια επέστρεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκείνος εργαζόταν ως βοηθός παραγωγής στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στην Νέα Υόρκη.

Ο Νικόλαος είχε πάντα έφεση στην φωτογραφία από μικρός και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με την προτροπή της πρώην συζύγου του, άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και βρήκε το θάρρος να μοιραστεί κάποια από τα έργα του με το κοινό.

Ο Νικόλαος αφοσιώθηκε στη φωτογραφία από το 2015 και εκείνη τη χρονιά εξέθεσε για πρώτη φορά τα έργα του στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο, ενώ ακολούθησαν πολλές άλλες, σε διάφορες χώρες του κόσμου. Όλα έργα εμπνευσμένα από τα χρώματα της Ελλάδας που μεγάλωσε να νοσταλγεί.

Ως φωτογράφος, ο Νικόλαος είχε δηλώσει πως εμπνέεται από τη φύση και το φως. Τα εκθέματα φωτογραφίζονται στην Ελλάδα, τα οποία θέλει να δείξει από διαφορετική πλευρά από τα παραδοσιακά μπλε και λευκά χρώματα του αρχιπελάγους.

Το 2019 ο Νικόλαος είχε παρουσιάσει στην Αθήνα την έκθεση φωτογραφίας: «Aegean-Dessert: Έρημος ως θάλασσα» η οποία παρουσιάστηκε και στην Δανία.

Ο Νικόλαoς είχε παρουσιάσει επίσης στο Rundetarn στην Κοπεγχάγη, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Celestial Choreography – Ουράνια Χορογραφία» και ακολούθησε η έκθεση φωτογραφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νικόλαος έχει ασχοληθεί πολύ και με φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις. Μάλιστα, πολύ συχνά συμμετέχει ο ίδιος σε δράσεις της Axion Hellas. Είναι ένας εκ των ιδρυτικών μελών της και συχνά πηγαίνει κι ο ίδιος με την εθελοντική ομάδα που «οργώνει» με φουσκωτά το Αιγαίο και το Ιόνιο, μεταφέροντας σε ακριτικά νησιά φάρμακα και γιατρούς.

Το διαζύγιο από την Τατιάνα Μπλάτνικ

Μετά από 20 χρόνια κοινής ζωής, τα 14 από τα οποία ήταν παντρεμένοι, ο γιος του τέως βασιλιά Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Για τους ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος, το διαζύγιο του Νικόλαου και της Τατιάνας δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς γνώριζαν ότι εδώ και καιρό οι δυο τους είχαν απομακρυνθεί και δεν υπήρχε πλέον περιθώριο επαναπροσέγγισης.

Η ανακοίνωση του διαζυγίου τον Απρίλιο

«Ο Πρίγκιπας Νικόλαος και η Πριγκίπισσα Τατιάνα μετά από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους. Και οι δύο εκφράζουν την δυσκολία της απόφασης αυτής, τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά και την αγάπη με την όποια πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι ίδιες αξίες σεβασμού και κατανόησης θα αποτελέσουν και τη βάση της σχέσης τους στο μέλλον, μια σχέση βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας. Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τον τόπο που και οι δύο αισθάνονται σπίτι τους…», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του διαζυγίου που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.