Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών άφησε ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής, Paco Rabanne. Ο θάνατός του σχεδιαστή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, επιβεβαιώθηκε από τον ισπανικό όμιλο Puig, ο οποίος ελέγχει τον οίκο μόδας και την επιχείρηση αρωμάτων.

«Ο Paco Rabanne έκανε την υπέρβαση μαγνητική. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να φωνάζουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος εκτός από τον Paco Rabanne θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα με το όνομα Calandre – η λέξη σημαίνει “γκριλ αυτοκινήτου”, ξέρετε – και να το μετατρέψει σε σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο José Manuel Albesa, πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς της Puig.

Ποιος ήταν ο Paco Rabanne

Ο Francisco Rabaneda y Cuervo γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στην Pasaia, στην επαρχία Guipuscoa, τμήμα της ισπανικής Χώρας των Βάσκων.

Ασχολήθηκε με τη μόδα από μικρή ηλικία χάρη στη μητέρα του, η οποία εργαζόταν για τον Cristobal Balenciaga. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, συνταγματάρχη του βασιλιά Αλφόνσου ΧΙΙΙ, ο οποίος εκτελέστηκε από το καθεστώς του Φράνκο, έφυγε από την Ισπανία με τα τέσσερα παιδιά της. Διέσχισαν τα Πυρηναία με τα πόδια και έφτασαν στη Γαλλία, βρίσκοντας καταφύγιο στη Βρετάνη.

Ο Rabanne μεγάλωσε επηρεασμένος τόσο από τον πραγματισμό της μητέρας του, η οποία ήταν αφοσιωμένη σοσιαλίστρια, όσο και από τον σαμανισμό της γιαγιάς του, η οποία ήταν πιστή καθολική.

Σε ηλικία 17 ετών, ο Rabanne μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική για 10 χρόνια στην Ecole Nationale des Beaux-Arts, δίπλα στον Auguste Perret, ειδικό στο οπλισμένο σκυρόδεμα. «Μια σημαντική και δύσκολη μορφή τέχνης που απαιτεί απόλυτη ακρίβεια», είχε πει στο γαλλικό περιοδικό L’Express το 2008. Ο Rabanne εφάρμοσε την ίδια ακρίβεια και στα σχέδια που δημιούργησε, παράλληλα με τις σπουδές του, για μεγάλους οίκους μόδας, όπως οι Dior, Givenchy και Balenciaga.