Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα είθισται οι γυναίκες να βγαίνουν σε γυναικοπαρέες και να διασκεδάζουν μέχρι πρωΐας. Γνωρίζουμε όμως τι ακριβώς γιορτάζουμε αυτή την ημέρα και πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε να εορτάζεται άτυπα στις αρχές του 20ού αιώνα. Η αρχή έγινε το 1908 με την πρώτη μαζική συγκέντρωση γυναικών κατά των συνθηκών εργασίας. Τρία χρόνια αργότερα, το 1911, οι εορτασμοί εξαπλώθηκαν σε άλλες χώρες, με αφορμή κυρίως άλλα γεγονότα, όπως η διαμαρτυρία κατά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επισήμως, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1975, οπότε και ορίστηκε ως ημέρα εορτασμού η 8η Μαρτίου,  με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ως φόρος τιμής στα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η επίσημη ονομασία της αρχικά ήταν Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Παγκόσμια Ειρήνη.

Οι εορτασμοί ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Σε πολλές πόλεις πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ σε άλλες . Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες η Ημέρα της Γυναίκας θεωρείται εθνική αργία, γι’ αυτό και οι δημοσίες υπηρεσίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και κάποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Τέτοιες χώρες είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία κ.ά.

Το σύμβολο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας φέρει το σήμα της Αφροδίτης, το οποίο παράλληλα  είναι το σύμβολο του θηλυκού γένους.