Επιμέλεια: Τζένη Γιαννίνου

Παρελθόν αποτελεί το εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ Salt Bae, κατά κόσμον Nusret Gokce, στη Νέα Υόρκη.

Ο Nusret Gokce είναι μια από τις πιο αγαπημένες μορφές της κουζίνας που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει πανικό στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Η γνωστή κίνηση με το αλάτι, τον έκανε γνωστό και εδώ στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί από τις πιο viral στιγμές των τελευταίων χρόνων.

Η δημοτικότητα του Salt Bae ωστόσο, δεν κατάφερε να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημα της αλυσίδας burgers του, στην ανταγωνιστική αγορά της Νέας Υόρκης.

Το Salt Bae Burger άνοιξε στη διεύθυνση 220 Park Avenue South, κοντά στο Union Square Park, ένα μήνα πριν η πανδημία κλείσει για πρώτη φορά τα εστιατόρια για φαγητό σε εσωτερικούς χώρους.

Οι κριτικοί του Eater έγραψαν τότε ότι «είχε όλη τη γοητεία ενός υπόστεγου αεροπλάνου», ενώ το μενού του θύμιζε μια πιο ακριβή και χειρότερης γεύσης εκδοχή της αλυσίδας μπέργκερ Black Tap.

Ο κατάλογος περιελάμβανε ένα μπιφτέκι από μοσχάρι wagyu τυλιγμένο σε χρυσό φύλλο, ένα χορτοφαγικό «ladies burger» που ήταν δωρεάν για τις γυναίκες, και «χρυσά» milkshakes που κόστιζαν 99 δολάρια το 2020.

Η αλυσίδα burgers αποτέλεσε τη συνέχεια του Nusr-Et Steakhouse, μιας αλυσίδας εστιατορίων με περισσότερα από 20 καταστήματα παγκοσμίως που ο Τούρκος σεφ έφερε στο Μανχάταν το 2018. Είχε εκπληκτικά καλή υποδοχή, αλλά κατά τους μήνες που προηγήθηκαν του ανοίγματος του Salt Bae Burger, το κλίμα είχε αρχίσει να αλλάζει.

Σύμφωνα με το New York Eater, η μητρική εταιρεία του εστιατορίου, η Nusr-Et, είχε πληγεί από πολλαπλές αγωγές με κατηγορίες που κυμαίνονταν από σεξουαλική παρενόχληση μέχρι κλοπή μισθών. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες το 2020, ο επικεφαλής λειτουργίας της, Al Avci, δήλωσε ότι δεν υπήρχε «κανένα απολύτως πρόβλημα» στα εστιατόρια της εταιρείας.

Ωστόσο, μια πινακίδα στην πόρτα υποστηρίζει ότι η επιχείρηση «μετακομίζει σε νέα τοποθεσία», στη διεύθυνση 412 West 15th Street, κοντά στην ένατη λεωφόρο στην περιοχή Meatpacking District.

Να θυμίσουμε ότι το 2020 είχε μπει λουκέτο και στο εστιατόριο του Salt Bae στη Βοστώνη, έπειτα από μία μόλις εβδομάδα λειτουργίας.

Τραπέζια χωρίς αποστάσεις, παρέες άνω των έξι ατόμων, συνωστισμός στην είσοδο και ουρές ανθρώπων να περιμένουν απ’ έξω χτύπησαν το καμπανάκι των καταγγελιών.

Η Βοστώνη ήταν η τρίτη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που ο Salt Bae άνοιξε εστιατόριο, αφού είχαν προηγηθεί η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι, όπου οι κριτικές ήταν αμφιλεγόμενες.

Το 2019 οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σφράγισαν το εστιατόριο Nusret στη Μύκονο, που φέρει την υπογραφή του Salt Bae  για 48 ώρες για φορολογικές παραβιάσεις.

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ.

Ο ίδιος ο Nusret έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολύ αρνητικά τα μέσα και έχει εκλάβει την δυσαρέσκεια του κοινό για διάφορες πρακτικές του. Βασικότερη είναι η πίεση που δέχεται από την οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων (PETA), η οποία πιστεύει ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να γιορτάζουμε τα κρεατοφαγικά μενού και τις φωτογραφίες σε σφάγιο που πόσταρε ο σεφ

Το 2020 ο διάσημος Τούρκος σεφ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία, στην οποία ποζάρει σε ένα εκτροφείο-σφαγείο βοοειδών, έχοντας γύρω του στριμωγμένα δεκάδες ζώα.

«Πολύ σημαντική συνάντηση», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας, που είχε πάνω από 37.000 σχόλια, εκ των οποίων όμως η συντριπτική πλειοψηφία ήταν αρνητικά από χρήστες που καταδίκασαν το σφαγείο, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των ζώων.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Τον Ιούνιο του 2018 ο Sal Bae είχε αναλάβει χρέη ψήστη στον γάμο του Αντώνη Ρέμου με την Υβόννη Μπόσνιακ και έδινε στους καλεσμένους να δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ του.

Ο Αντώνης Ρέμος φαίνεται να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Τούρκο σεφ καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αναρτήσει φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram αποκαλώντας τον “αδερφό” του.

Η καταγωγή και η ηλικία του

Οι γονείς του είναι Κούρδοι και ο ίδιος γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1983 στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Είναι 40 ετών, ενώ επειδή η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή, αναγκάστηκε να αφήσει σε πολύ μικρή ηλικία το σχολείο προκειμένου να δουλέψει και να τους στηρίξει οικονομικά.

Η αρχή της καριέρας του

Στα 13 του εργάστηκε ως μαθητευόμενος χασάπης σε κρεοπωλείο στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες με αποστολή να μάθει περισσότερα για το κρέας.

Από 2007-2010 εργάστηκε σε εστιατόρια προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία ως μάγειρας και εστιάτορας και ονειρευόταν να γίνει σεφ στις ΗΠΑ.

«Ήθελα πάντα να ανοίξω ένα εστιατόριο», είχε δηλώσει στο NBC News.

Το 2010, σε ηλικία 27 ετών, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα, ανοίγοντας το πρώτο του ψητοπωλείο Nusr-Et στη γειτονιά Etiler της Κωνσταντινούπολης με μόλις οκτώ τραπέζια και 10 υπαλλήλους.

Αφού γνώρισε τον Τούρκο επιχειρηματία Ferit Sahenk, ο οποίος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με το γεύμα του στο εστιατόριο, που προσέφερε να επενδύσει, ο Nusret άνοιξε καταστήματα στη Μέση Ανατολή.

Το όνομα της αλυσίδας εστιατορίων του (Nusr-Et) προέρχεται από το δικό του όνομα και τη λέξη «Et», που σημαίνει «κρέας» στα τούρκικα.

Ο Nusret Gokce ωστόσο, έγινε διάσημος μετά από το βίντεο που τον έδειχνε να πασπαλίζει με έναν ξεχωριστό τρόπο, αλάτι, γεγονός αρκετό για να τον κάνει viral τον Ιανουάριο του 2017.

Αυτό το βίντεο ήταν που έδωσε στον Τούρκο χασάπη το παρατσούκλι Salt Bae, με το hashtag #SaltBae να αρχίζει να γίνεται trending στο twitter.

Ο Bruno Mars, 2 μέρες αργότερα, δημοσίευσε στο twitter ένα screenshot του βίντεο, γεγονός που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την παρουσία του Nusret Gokce στο διαδίκτυο. Το Salt Bae έγινε γρήγορα το πιο δημοφιλές meme και ο ίδιος συγκέντρωσε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram.

Η περιουσία του

Όταν η δημοσιογράφος της Daily Mail, Γιαν Μόιρ, τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του, εκείνος απάντησε: «Το μυστικό της επιτυχίας μου είναι ότι δουλεύω 20 ώρες κάθε μέρα».

Tο 2019, ο Νουσρέτ, ο οποίος είχε πολυτελή steakhouses στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, την Κωνσταντινούπολη, το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι αλλά και στη Μύκονο, ξόδεψε 36 εκατομμύρια λίρες στο περίφημο παλάτι Macka στην περιοχή Sisli της Κωνσταντινούπολης.

Αφού πέρασε δύο χρόνια διοικώντας τα εστιατόρια του σε όλο τον κόσμο, ο Salt Bae ανακοίνωσε ότι ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο στην τουρκική πόλη και μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο παλάτι, το οποίο κάποτε ανήκε στον θεατρικό συγγραφέα του 20ού αιώνα Αμπντουλχάκ Χαμίντ Ταρχά, γνωστό στην Τουρκία ως ο Μεγάλος Ποιητής.

Θεωρείται επίσης ότι έχει σπίτια στις ΗΠΑ, όπου συχνά απεικονίζεται σε μια ιδιωτική πισίνα στο Μπέβερλι Χιλς, καθώς και άλογα σε κάτι που μοιάζει με ράντσο.

Ο πολυάσχολος σεφ δεν φαίνεται ποτέ πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, αλλά ταξιδεύει με στιλ. Σε ένα βίντεο φαίνονται Rolls Royces που οδηγούν σοφέρ του, αξίας άνω των 250.000 λιρών η κάθε μία, ενώ σε ένα άλλο, όπου παριστάνει μια σκηνή από τον Νονό, οδηγείται σε ένα τεράστιο αρχοντικό σπίτι, μέσα σε ένα vintage μοντέλο.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει κι ένα ιδιωτικό τζετ, για να τον μεταφέρει μεταξύ των εστιατορίων του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι περιτριγυρίζεται από όμορφες γυναίκες σε πολλές από τις αναρτήσεις του και φλερτάρει μαζί τους, μυστήριο περιβάλλει την ερωτική ζωή του Τούρκου σεφ.