Τα έλατα είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που τόσο πολύ αγαπάμε μικροί και μεγάλοι. Το BBC μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά που δεν γνωρίζετε για αυτά τα δέντρα!

Τα έλατα μετατρέπονται σε γυαλί σε κάποιες περιοχές της γης

Στη Σιβηρία όπου η θερμοκρασία φτάνει πολλές φορές τον χειμώνα τους -60 βαθμούς Κελσίου, τα δέντρα κρυσταλλώνουν και καλύπτονται από γυαλί ώστε να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και να επιζήσουν.

Τα έλατα αποτελούν αγαπημένη κατοικία ενός είδους ταραντούλας

Σε πολλές χώρες του κόσμου τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα πάνε πακέτο με τις ταραντούλες. Πώς λέμε ψωμί με βούτυρο; Ένα τέτοιο πράγμα! Συγκεκριμένα σε βουνά άνω των 1600 μέτρων υψόμετρο, οι ταραντούλες και ειδικά ένα είδος τους, που αποκαλείται Microhexura montivaga μένουν σε έλατα.

Τα έλατα μπορούν να ψηλώσουν πάρα πολύ

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που στολίζουμε στο σπίτι μας είναι συνήθως 10 ετών. Αν αφήσετε αυτά τα δέντρα στο δάσος για πολλά χρόνια θα αποκτήσουν πολύ μεγάλο ύψος. Το πιο ψηλό έλατο στον κόσμο βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει ύψος 115.55 μέτρα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό Nature, τα δέντρα άνω των 122-130 μέτρα δυσκολεύονται να επιζήσουν επειδή είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στον κορμό και στα φύλλα τους.

Τα μεγάλα έλατα αποτελούν από μόνα τους ένα οικοσύστημα

Ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει πως τα πολύ ψηλά και μεγάλα δέντρα αποτελούν το σπίτι για πολλά έντομα, ζώα και πτηνά. Σε ψηλά και μεγάλα έλατα ζούνε συνήθως πουλιά, θηλαστικά και σκίουροι που πολλά από αυτά δεν εγκαταλείπουν το δέντρο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις αλλαγές στις θερμοκρασίες της Γης και επιμένουν πως κάποια δέντρα θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον. Τα έλατα είναι σχετικά ανθεκτικά δέντρα σε μικροαλλαγές και ελπίζουμε να μην επηρεαστούν άμεσα από οποιαδήποτε αλλαγή στη θερμοκρασία της Γης.

Στολίστε ένα Υπέροχα Χριστουγεννιάτικο Σπίτι με ή Χωρίς Δέντρο!

Προτιμήστε ψεύτικα δέντρα για το σπίτι σας, Άλλωστε πλέον έχουν βγει πάρα πολλά ψεύτικα δέντρα που μοιάζουν με αληθινά!

Συγκεκριμένα κάθε χρόνο κόβονται πάνω από 40 εκατομμύρια δέντρα στην Αμερική και 8 εκατομμύρια δέντρα στην Αγγλία. Καλό θα ήταν να μειωθεί αυτός ο αριθμός όσο και να σας αρέσει να στολίζετε αληθινά δέντρα. Καλύτερα να φυτέψετε ένα αληθινό έλατο στον κήπο σας και να προτιμήσετε ένα ψεύτικο για μέσα στο σπίτι.

Πηγή:spyrossoulis