Έξω από το κατάστημά του στο Κολωνάκι συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής ο Λάκης Γαβαλάς. Εις βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση φυλάκισης πέντε ετών για χρέη προς το δημόσιο. Η σύλληψη του γνωστού σχεδιαστή έγινε από άνδρες της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για την έβδομη σύλληψή του μέσα σε τρία χρόνια, για τον ίδιο λόγο.

Τα χρέη του Λάκη Γαβαλά και οι κατασχέσεις

Ο γνωστός σχεδιαστής χρωστούσε 10,2 εκατ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις η οφειλή του έφθασε τα 12,6 εκατ. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση της εξοχικής βίλας του στη Μύκονο με αρχική τιμή προσφοράς τα 960.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε, διότι υπήρξε απαγόρευση εκποίησης από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος. Ο σχεδιαστής προσπάθησε να πουλήσει τη βίλα του έναντι οκτώ εκατ. ευρώ, όμως δεν τα κατάφερε.

Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στις 3 Δεκεμβρίου 2011, πάλι για χρέη προς το Δημόσιο. Τότε οι οφειλές του ανέρχονταν σε 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Ακολούθησε ένα «καψόνι» αλλεπάλληλων συλλήψεων, με τον σχεδιαστή να αφήνεται ελεύθερος και λίγο πριν φύγει από τα δικαστήρια να συλλαμβάνεται εκ νέου και να προφυλακίζεται δύο φορές, στα τέλη Ιανουαρίου του 2012 και τον Απρίλιο του ιδίου έτους.

Ο Λάκης Γαβαλάς αφέθηκε ελεύθερος τελικά τον Ιούνιο του 2013, έπειτα από 14 μήνες κράτησής του στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Το Εφετείο αποφάσισε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και για την αδελφή του Νότα Γαβαλά, αλλά και για τον οικονομικό διαχειριστή της εταιρείας τους.

Τον Ιούλιο του 2013 οι Αρχές συνέλαβαν και πάλι τον γνωστό μόδιστρο που κατηγορούνταν για ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές του έτους 2012, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αλλά του δόθηκε αναστολή, με αποτέλεσμα να γλυτώσει αυτήν τη φορά τη φυλακή.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Λάκη Γαβαλά

Ο Λάκης Γαβαλάς ήταν πρόεδρος και ένας εκ των τριών μετόχων -μαζί με τον Κ. Πανουσόπουλο και την αδελφή του Νότα Γαβαλά, της εταιρείας «Απόστολος Γαβαλάς & ΣΙΑ Ε.Ε.», με έτος ίδρυσης το 1980. Η εταιρεία του κ. Γαβαλά στεγαζόταν στο ξεκίνημά της στο Μαρούσι, αλλά λόγω της ανάπτυξής της, μεταφέρθηκε στην Καλλιθέα, στη συνέχεια στην Κηφισιά και, τέλος, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 33.000 τ.μ. στην Παιανία, οι οποίες κόστισαν 30 εκατ. ευρώ.

Η «Απόστολος Γαβαλάς & ΣΙΑ Ε.Ε.» εισήγαγε γνωστές μάρκες, όπως οι Burberry DSquared2, D&G, Love Moschino, Guru, Moucher, Hale Bob, κ.ά, ενώ ο όμιλος διέθετε και δική του εταιρεία σχεδιασμού ρούχων, υπό την επωνυμία LAK.

Μέχρι το 2009, ο όμιλος είχε μια σταθερή αύξηση στα έσοδά του κατά 15-20% σε ετήσια βάση, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ. Το 2010, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα «σύννεφα» πάνω από τις επιχειρήσεις του γνωστού σχεδιαστή και η διοίκηση του ομίλου είχε αναφέρει ότι περίμενε μια μείωση της τάξεως του 7%, ενώ είχε μειώσει τους εργαζομένους από 300 σε 200 και είχε προχωρήσει και σε κλείσιμο κάποιων ζημιογόνων καταστημάτων.

Το 2011 βρήκε τον όμιλο να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και να προσπαθεί να πουλήσει το ακίνητο της Παιανίας, μέσω μεσιτικού γραφείου, έναντι 40 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Λάκης Γαβαλάς ζήτησε τελικά την προστασία του άρθρου 99, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαχειριστεί τα οικονομικά του ομίλου, έχοντας προστασία από τους πιστωτές του. Με βάση τον ισολογισμό της χρήσης 2009, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 69,32 εκατ. ευρώ έναντι 68,6 εκατ. το 2008 και τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,84 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. το 2008. Τα συνολικά δάνεια της εταιρείας ήταν 17,37 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανήλθε το 2009 σε 94,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. Εσωτερικοί Χώροι», η οποία ασχολείται με τις εισαγωγές, το εμπόριο επίπλων κλπ., είχε το 2009 κύκλο εργασιών 4,679 εκατ. ευρώ, καθαρά αποτελέσματα προ φόρων -568.830 ευρώ και ζημίες 3,22 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εν λόγω εταιρείας ήταν 5,8 εκατ. ευρώ.