Ο λόγος της Oprah Winfrey ήταν κατά γενική ομολογία ο πιο ισχυρός στην 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Λος Άντζελες.

Η διάσημη αφροαμερικανή παρουσιάστρια, φορώντας κι εκείνη μαύρα στο πλαίσιο της κινητοποίησης των αστέρων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί με μαύρα ρούχα για να τονίσουν την σημασία της αποκάλυψης του σκανδάλου, παρέλαβε το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ, για την συνολική της παρουσία.

Αρχικά, στον ευχαριστήριο λόγο της η Oprah Winfrey αναφέρθηκε στο Όσκαρ που δόθηκε το 1964 στον Σίντνεϊ Πουατιέ για την ταινία «Lilies of the Field» και το οποίο η ίδια παρακολούθησε στο σπίτι της μητέρας της. «Και σήμερα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά μικρά κορίτσια που μας βλέπουν καθώς εγώ είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονείμεται αυτό το βραβείο» τόνισε η αφροαμερικανή παρουσιάστρια και παραγωγός.

Στη συνέχεια ακολούθησε το πιο δυνατό κομμάτι του λόγου της. Η Winfrey έκανε ειδική αναφορά στην Recy Taylor, μια αφροαμερικανή η οποία το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες και η ιστορία της οποίας έχει ουσιαστικά ξεχαστεί.

Η Recy Taylor ήταν μια μαύρη εργάτρια και επέστρεφε στο σπίτι της από την εκκλησία στο Αμπβίλ της Αλαμπάμα, όταν μια ομάδα έξι λευκών αντρών την απήγαγε, το 1944. «Την βίασαν και την άφησαν με δεμένα τα μάτια στην άκρη του δρόμου. Την απείλησαν να την σκοτώσουν αν το έλεγε ποτέ σε κανέναν» είπε η Oprah.

Η Recy Taylor πέθανε στα 97 της, στις 28 του περασμένου Δεκέμβρη. Η Oprah Winfrey έκανε τους παραλληλισμούς από την ζωή της με όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας. «Έζησε, όπως όλοι μας έχουμε ζήσει, σε μια κοινωνία χτυπημένη από ισχυρούς άντρες. Για πάρα πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν ακούγονταν ή φοβόντουσαν να τολμούσαν να πουν την αλήθεια, εξαιτίας της δύναμης αυτών των αντρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε», είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία της καταχειροκροτούμενη από το κοινό: «Ελπίζω ότι η Recy Taylor πέθανε γνωρίζοντας ότι η αλήθεια της, συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε».