Η Βρετανίδα σχεδιάστρια Vivienne Westwood, η οποία καθόρισε τη βρετανική μόδα με τα εκκεντρικά της σχέδια, το στυλ και τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό της, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ώρες σε ηλικία 81 ετών, όπως ανακοινώθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Η κορυφαία σχεδιάστρια έφυγε ειρηνικά έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της. Ο σύζυγός της Andreas Kronthaler, δήλωσε: «Θα συνεχίσω να σχεδιάζω με τη Vivienne στην καρδιά μου».

Η Westwood γεννήθηκε το 1941 στο Tintwistle της Αγγλίας. Το 1958, η οικογένειά της μετακόμισε στο Harrow, όταν η ίδια άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τη μόδα συμμετέχοντας σε ένα μάθημα κοσμημάτων και αργυροχοΐας στο Harrow Art School, τώρα γνωστό ως University of Westminster.

Σύντομα όμως τα παράτησε.

Είχε μια σύντομη θητεία ως δασκάλα δημοτικού ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε τα δικά της κοσμήματα και τα πουλούσε σε έναν πάγκο στο Portobello Road.

Οι τίτλοι τιμής

Το 1992 η Westwood έλαβε από τη Βασίλισσα τον τιμητικό τίλο OBE για την προσφορά της στη μόδα. Όταν οι φωτογράφοι πήγαν να την φωτογραφήσουν μετά την τελετή απονομής έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, εκείνη δεν δίστασε να ανασηκώσει τη φούστα της αποκαλύπτοντας ότι δεν φορούσε εσώρουχο.

«Άκουσα ότι η Βασίλισσα διασκέδασε ιδιαίτερα με τη φωτογραφία», δήλωσε αργότερα.

Το 2006, ο τίτλος της αναβαθμίστηκε σε Dame. Την ίδια χρονιά, το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt της Σκωτίας την τίμησε ως επίτιμη διδάκτορα γα τη συμβολή της στην προώθηση των σκοτσέζικων υφασμάτων.