Ιδιαίτερη είναι η σημερινή ημέρα για την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας καθώς η πριγκίπισσα Leonor της Ισπανίας (Ελεονώρα των Αστουριών) κλείνει τα 18 της χρόνια και εισέρχεται πλέον επίσημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως διάδοχος του θρόνου, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που θα επωμιστεί ως ενήλικο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Με αφορμή τα γενέθλιά της θα πραγματοποιηθεί μια επίσημη τελετή στο ισπανικό κοινοβούλιο, στη διάρκεια της οποίας θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα, προτού λάβει τα μετάλλια του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Συγκεκριμένα σήμερα θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στα βασιλικά ανάκτορα στη Μαδρίτη και θα ακολουθήσει συγκέντρωση της βασιλικής οικογένειας στο παλάτι El Pardo, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Από τη λαμπερή εκδήλωση, ωστόσο φαίνεται πως θα απουσιάζει η μητέρα του βασιλιά Φελίπε και γιαγιά της πριγκίπισσας Leonor, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.

Σύμφωνα με πηγές από το παλάτι Ζαρζουέλα, που μίλησαν στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», η βασίλισσα Σοφία δεν θα συνοδεύσει τον βασιλιά Felipe και τη βασίλισσα Letizia στην ιστορική αυτή περίσταση της ορκωμοσίας της 18χρονης πριγκίπισσας Leonor, «για να μη γίνουν διακρίσεις με τον σύζυγό της, Χουάν Κάρλος».

Το παλάτι φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει τις αντιδράσεις για τον αμφιλεγόμενο πρώην βασιλιά, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, Felipe, το 2014, και έφυγε εξόριστος στο Άμπου Ντάμπι.

Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ωστόσο σε πρόσφατη δημόσια εμφάνιση ξέσπασε σε δάκρυα.

Η σύζυγος του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ έδωσε τα «πιο ειλικρινή συγχαρητήριά» της στον φυσικό Emilio Lora-Tamayo την Παρασκευή, καθώς ορίστηκε επίτιμος πρύτανης ισόβιας διάρκειας από το Πανεπιστήμιο Camilo José Cela στη Μαδρίτη.

Η «Daily Mail» συνδέει αυτό το δημόσιο συναισθηματικό ξέσπασμα της βασίλισσας Σοφίας με το γεγονός ότι αποκλείστηκε από τις εκδηλώσεις για την εγγονή της.

Στα 85 της χρόνια έχει απομακρυνθεί από τον γιο της, Φίλιππο, που είναι ο νυν βασιλιάς της Ισπανίας, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Χουάν Κάρλος και βλέπει σπάνια τις εγγονές της, λόγω των κακών σχέσεων με τη μητέρα τους.

Πριν από 4 χρόνια οι σχέσεις στο ισπανικό παλάτι ήταν τεταμένες, αλλά οι γέφυρες επικοινωνίας δεν είχαν κοπεί. Στο πέρασμα των χρόνων η επί 39 χρόνια βασίλισσα της Ισπανίας δήλωνε χαρούμενη χωρίς απαραίτητα να είναι, όπως πριν από 4 χρόνια που πήγαινε να επισκεφθεί τον Χουάν Κάρλος σε νοσοκομείο.

Ή όπως τότε που δήλωνε ότι αντλεί δύναμη από το δέσιμο της οικογένειάς της.

«Η οικογένεια, πάντα η οικογένεια και το να μπορείς να είσαι χρήσιμος για την χώρα, αυτό ναι είναι κάτι που μου αρέσει. Το να μπορείς να είσαι χρήσιμος, και το να δουλεύεις, να συνεχίζεις να δουλεύεις», είχε πει.

Η 85χρονη γαλαζοαίματη όπως γράφουν ισπανικά μέσα, έχει αποφασίσει να μην περάσει τα τελευταία της χρόνια κοντά στον άντρα που πλήγωσε τόσο την ίδια όσο και το θεσμό της ισπανικής μοναρχίας. Οι ψυχρές σχέσεις με τον γιο και τη νύφη της, τη σπρώχνουν όπως φαίνεται προς την Αθήνα.