Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η εφετινή 75η απονομή των Χρυσών Σφαιρών, η οποία ήταν ιδιαίτερη. Οι σταρ του Χόλιγουντ, έπειτα από την «καταιγίδα με ονοματεπώνυμο Harvey Weinstein» και ό,τι επακολούθησε, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια συλλογής πόρων και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα.

Φάνηκε από την προσέλευση των αστεριών της μικρής και της μεγάλης οθόνης, πάνω απ’ όλα των γυναικών, στο κόκκινο χαλί: αντί για τη συνήθη πολυχρωμία και τις φανταχτερές δημιουργίες των γνωστότερων οίκων μόδας, οι περισσότερες ηθοποιοί επέλεξαν να ντυθούν στα ολόμαυρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος γυναικών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ομοτέχνων τους, αλλά κυρίως σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα.

Το Χόλιγουντ εμφανίστηκε, στην τελετή για τις Χρυσές Σφαίρες, να μιλάει με μία φωνή: να απευθύνει έκκληση να αλλάξει η σεξιστική κουλτούρα στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο και να ενταθεί ο αγώνας εναντίον της σεξουαλικής βίας.

«Καλησπέρα κυρίες μου, και σε όσους άνδρες απομένουν», ήταν η πρώτη, προειδοποιητική βολή του παρουσιαστή της τελετής, του κωμικού Seth Meyers. Είχε αρκετές ακόμη χιουμοριστικές, αλλά κυρίως καυστικές ατάκες για το Χόλιγουντ στη μετά Weinstein εποχή: «Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».

Ο Harvey Weinstein, μέχρι πρότινος πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ, εξέπεσε μετά τις καταγγελίες σε βάρος του από 100 και πλέον γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς. Μετά τις αποκαλύψεις για τον Weinstein, τον Οκτώβριο, μια σειρά προσωπικοτήτων του Χόλιγουντ, από ηθοποιούς όπως ο Κέβιν Σπέισι ή ο Ντάστιν Χόφμαν ως παραγωγούς και σκηνοθέτες όπως ο Μπρετ Ράτνερ ή ο Τζον Λάσετερ, επίσης είδαν την εικόνα και τη φήμη τους να πλήττεται σχεδόν ανεπανόρθωτα από κατηγορίες για σεξουαλικής φύσης υποθέσεις.

Ήταν η Nicole Kidman αυτή που πήρε το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό της καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική μίνι σειρά (τη Big Little Lies), στην οποία υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της. Απέτισε φόρο τιμής στις συμπρωταγωνίστριές της, όπως η Ρις Ουίδερσπουν, πριν εκθειάσει «τη δύναμη των γυναικών» παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της μέχρι σήμερα.

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ, ο οποίος υποδύεται τον βίαιο σύζυγο, επίσης βραβεύθηκε (δεύτερος ανδρικός ρόλος), όπως και η Λόρα Ντερν (δεύτερος γυναικείος) που επίσης παίζει στη σειρά.
Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς έλαβε το δυστοπικό δράμα The Handmaid’s Tale, που θέλει τις ΗΠΑ να στενάζουν στα χέρια μιας φονταμενταλιστικής δικτατορίας η οποία μετατρέπει τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν σε σκλάβες. Ο δημιουργός της σειράς Μπρους Μίλερ απηύθυνε έκκληση σε όλες και όλους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το σενάριό της να «μη γίνει πραγματικότητα» και κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.

Δεν ήταν έκπληξη το ότι η πρωταγωνίστρια, η Ελίζαμπεθ Μος, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά, το αφιέρωσε στη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η σειρά, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, και «στις γυναίκες (…) που βρίσκουν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον της μισαλλοδοξίας και της αδικίας».

Σχεδόν όλοι οι παρόντες στην τελετή φόρεσαν μαύρα, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της οργάνωσης Time’s Up, την οποία ίδρυσαν μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ, από τη Νάταλι Πόρτμαν μέχρι τη Τζέσικα Τσαστέιν, για να χρηματοδοτηθεί η υπεράσπιση των θυμάτων σεξουαλικής βίας στους χώρους εργασίας.

Η ταινία In the Fade του Τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν – γαλλική συμπαραγωγή – κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας σε ξένη γλώσσα.

Χρυσή σφαίρα για την καλύτερη σκηνοθεσία έλαβε ο Γκιγιέρμο δελ Τόρο (The Shape of Water), καλύτερη ταινία, μιούζικαλ ή κωμωδία αναδείχθηκε το Lady Bird, το βραβείο πρώτου ρόλου σε δραματική ταινία πήγε στον Γκάρι Όλντμαν (Darkest Hour), το βραβείο δεύτερου ρόλου σε δραματική ταινία πήρε ο Σαμ Ρόκγουελ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήρε η Άλισον Τζένι (I, Tonya), βραβείο καλύτερου ρόλου σε κωμωδία ο Τζέιμς Φράνκο (The Disaster Artist) και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου έλαβε ο Μάρτιν Μακντόνα (Three Billboards…). Τη δεύτερή του Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ έλαβε ο Αλεξάντρ Ντεπλά (The Shape of Water).

Η διάσημη Αμερικανίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια Oprah Winfrey, η οποία τιμήθηκε με ένα ειδικό βραβείο για το συνολικό της έργο, συνόψισε: «Όλοι μας σε τούτη την αίθουσα βραβευόμαστε για τις ιστορίες που λέμε – αλλά εφέτος, γίναμε εμείς η ιστορία. Κι αυτή δεν είναι μια ιστορία που αφορά απλά τη βιομηχανία του θεάματος. Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέμειναν χρόνια κακοποίησης και επιθέσεων, επειδή – όπως η μητέρα μου – είχαν παιδιά να μεγαλώσουν, είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα να κάνουν πραγματικότητα».

Τα βραβεία της 75ης απονομής των Χρυσών Σφαιρών:

Το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό του πρώτου γυναικείου ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι σειρά απονεμήθηκε στην Νικόλ Κίντμαν για το Big Little Lies.

Η Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού ρόλου κατέληξε στον Σαμ Ρόκγουελ για το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Το βραβείο του Α’ Γυναικείου ρόλου σε τηλεοπτική κωμική σειρά πήγε στην Ρέιτσελ Ρόσνεχαν για το The Marvelous Mrs. Maisel.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε δραματική σειρά πηγαίνει στον Στέρλινγκ Κ. Μπράουν για το This is Us.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Σειράς πηγαίνει στο The Handmaid’s Tale.

Το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά απονέμεται στον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ για το Big Little Lies.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μουσικής δίνεται στον Αλεξάντρ Ντεσπλά για το The Shape of Water, ενώ η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου τραγουδιού στο “This Is Me” από το The Greatest Showman.

Η Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ πηγαίνει στον Τζέιμς Φράνκο για το The Disaster Artist.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία απονέμεται στην Λόρα Ντερν για το Big Little Lies.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων σχεδίων απονέμεται στο Coco των Λι Ανκριτς και Εϊντριαν Μολίνα.

Η Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου καταλήγει στην Αλισον Τζάνεϊ για το Ι, Tonya.

Καταχειροκροτείται ο Κερκ Ντάγκλας ο οποίος μαζί με την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς παρουσιάζουν την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου η οποία απονέμεται στον Μάρτιν Μακ Ντόνα για το Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας απονέμεται στο In the Fade του Φατίκ Ακίν.

Στον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ για το Fargo η Χρυσή Σφαίρα Ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία ή μίνι σειρά.

Η Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη κωμική τηλεοπτική σειρά απονέμεται στο The Marvelous Mrs. Maisel.

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε κωμική σειρά καταλήγει στον Αζίζ Ανζάρι για το Master of None.

Η Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας απονέμεται στον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για το The Shape of Water.

Η Χρυσή Σφαίρα Μίνι Σειράς πηγαίνει στο Big Little Lies.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ απονέμεται στην Σίρσα Ρόναν για το Lady Bird.

Η Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ πηγαίνει στο Lady Bird.

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε δραματική ταινία απονεμήθηκε στον Γκάρι Όλντμαν για το Darkest Hour

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία απονεμήθηκε στην Φράνσις ΜακΝτέρμοντ για την ταινία Three Billboards Outside Ebbing Missouri

H Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας δόθηκε στην ταινία Three Billboards Outside Ebbing Missouri