Επιμέλεια: Αγγελική Στόγια

Τα τελευταία χρόνια η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί θέμα αντιπαραθέσεων. Δημοφιλείς Έλληνες ηθοποιοί, αγαπημένοι τραγουδιστές, άνθρωποι της showbiz και πολιτικοί σιωπούν κάθε φωνή αντίρρησης, αποδεικνύοντας ότι όλες οι οικογένειες είναι ίδιες και μπορούν να βγάλουν υπέροχα παιδιά, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γονιών τους.

Υπάρχουν ωστόσο και οι celebrities που έχουν άλλη άποψη. Σε αυτό το άρθρο θα θυμηθούμε ποιοι επώνυμοι Έλληνες τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο θεσμός της υιοθεσίας, αν και αποτελεί από την αρχαιότητα μία διαχρονική ανθρώπινη εμπειρία, μία σημαντική κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική και νομική πράξη, εξακολουθεί να καθίσταται αρκετά προβληματικός και χρονοβόρος, ακόμη και για τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν «επισφραγίσει» τη σχέση τους με το θεσμό του γάμου και κατ’ επέκταση δικαιούνται να υιοθετήσουν παιδιά.

Στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών που ζουν στην Ελλάδα, η μη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου καθιστά αδύνατη τη διαδικασία της υιοθεσίας. Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο διαθέτει το δικαίωμα στην υιοθεσία, μονάχα ατομικά.

Γιώργος Καπουτζίδης: «Η ελληνική οικογένεια έχει πολλές μορφές»

«Είναι πολύ προβληματικό όταν μιλάει κάποιος και λέμε “λέει την άποψή του”. Η άποψη πρέπει να εμπεριέχει γνώση, αλλιώς η άποψή σου είναι από κούφια έως ασήμαντη. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που διεκδικούν τη γονεϊκότητα. Βγαίνουν άνθρωποι στην τηλεόραση που εκφέρουν την άποψή τους, που συνήθως είναι συνονθύλευμα πραγμάτων που διαβάζουν στο Facebook και δεν έχουν πάει ούτε μία φορά να δουν μία οικογένεια με ομόφυλους γονείς, δεν έχουν συνομιλήσει μαζί τους και δεν έχουν δει το παιδί. Μου φαίνεται αδιανότητο. Και όταν το κάνει πολιτικός είναι επικίνδυνο.

Αν θέλει ας ψηφίσει “όχι”, αλλά πρώτα πρέπει να δει ποιους γονείς θέλει να απορρίψει και να δει αυτά τα παιδιά. Μιλάω με σιγουριά γιατί έχω μία γνώση που δεν είχα. Έχω γνωρίσει αυτές τις οικογένειες. Δεν έγιναν γονείς επειδή ο παππούς θέλει εγγονάκια! Είναι φοβερά συνειδητοποιημένη η απόφασή τους να γίνουν γονείς και μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζοντας όταν θα δυσκολευτούν και ότι η Πολιτεία δεν θα τους στηρίξει. Όλη η προσπάθεια αυτών των γονέων είναι να φτιάξουν ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά, ακόμα και χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας. Αυτές οι μαμάδες και αυτοί οι μπαμπάδες, το πρόβλημα που θεωρείς ότι θα έχουν, το έχουν αντιμετωπίσει φτιάχνοντας ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά τους.

Τι πιο απλό για τον γάμο των ομόφυλων; Θα παντρευτεί αυτός που θέλει να παντρευτεί. Όπως όλοι οι στρέιτ δεν παντρεύονται, ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει και να αποφασίσει πώς θα κάνει τη ζωή του. Εσένα τι σε κόφτει; Λένε για την πυρηνική οικογένεια, ότι κινδύνευσε. Θα ήθελα να ξέρω αν κινδύνευσε σε άλλες χώρες μετά το σύμφωνο συμβίωσης. Μάθαμε τίποτα, πώς κινδύνευσε η πυρηνική οικογένεια στον Καναδά; Λέγανε όλοι ότι θα κινδυνεύσει ο γάμος. Κινδύνευσε επειδή δύο ομοφυλόφιλοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης; Οι στρέιτ φίλοι μου χώρισαν από απιστία. Δεν ήρθε κανείς να μου πει ότι “παντρεύτηκαν κάτι ομοφυλόφιλοι απέναντι και αυτό κλόνισε τον γάμο μας”. Από τι να κινδυνεύει ο γάμος; Η ελληνική οικογένεια έχει πολλές μορφές. Όλοι σας που σκέφτεστε να πάτε στη Βουλή και να ψηφίσετε, πριν το κάνετε αυτό δείτε τους και μιλήστε μαζί τους. Θέλω να κάνω και έκκληση στον πρωθυπουργό. Ας τους καλέσει αυτούς τους γονείς και αυτά τα παιδιά. Θα δει ωραίους γονείς και καλοαναθρεμμένα παιδιά. Ας τους καλέσει» ανέφερε στον Κώστα Τσουρό ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος πριν λίγες μέρες.

Βάνα Μπάρμπα: «Είμαι υπέρ»

Η Βάνα Μπάρμπα σε πρόσφατη συνέντευξη στην εκπομπή «Super Κατερίνα» μίλησε για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και αφορά την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Η Βάνα Μπάρμπα σχολίασε: «Είμαι υπέρ της ελευθερίας των ανθρώπων, των σχέσεων και των ομόφυλων ζευγαριών, είναι δικαίωμα του καθενός να λειτουργήσει όπως νιώθει, αλλά για το θέμα της τεκνοθεσίας, ίσως σαν μητέρα να με ξενίζει λίγο».

Κωνσταντίνος Πλεύρης: «Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης σχολίασε: «Οι ετεροφυλόφιλοι πρέπει να τεθούν παράνομοι. Όταν ένας άντρας πηγαίνει με μια γυναίκα να είναι παράνομος. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο γιος μου για του ομοφυλόφιλους, εγώ είμαι υπέρ του να ψηφιστεί ο νόμος. Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία».

«Πώς θα τα αποκτήσουν; Θα τα αγοράσουν; Δεν μπορεί να υιοθετεί παιδί ως άντρας. Πρέπει να είναι παντρεμένος και να υιοθετούν ένα παιδί μαζί για να είναι μέλος της οικογένειας», συμπλήρωσε κλείνοντας ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Είμαι 100% υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια»

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου τον Ιούνιο τραγούδησε στο Athens Pride 2023, σε «μια υπέροχη γιορτή αγάπης» όπως έγραψε και η ίδια στο Instagram. H σπουδαία ερμηνεύτρια πριν εμφανιστεί στη σκηνή είχε μιλήσει στο Χαμογέλα και πάλι!. Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και μίλησε για τους δικούς της ανθρώπους που τους προτρέπει να μιλούν ανοιχτά.

«Υπάρχουν ακόμα ταμπού και μου κάνουν εντύπωση. Όχι όμως όπως πριν από μία δεκαετία, πόσο μάλλον από μία εικοσαετία. Είμαι 100% υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι ο άνθρωπος. Το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν έχει να κάνει με το φύλο, ούτε με όλα τα άλλα που μία κοινωνία μάς έβαζε τόσα χρόνια στο μυαλό. Λέω σε φίλους μου που είναι γκέι να το βροντοφωνάξουν και να μιλήσουν για αυτό μέσα από την τέχνη του τραγουδιού, μέσα από την τέχνη της μουσικής», είπε η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Ο νόμος δεν είναι υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών»

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος πριν ένα χρόνο όταν είχε βρεθεί καλεσμένος στην εκπομπή «Special Report» μίλησε για την κατάσταση που βιώνουν στη χώρα μας οι οικογένειες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έλλειψη ισότητας απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια: «Όταν είσαι παιδί τα πράγματα τα βλέπεις και τα αντιλαμβάνεσαι όπως είναι στην οικογένεια σου. Αυτή έχεις σαν στήριγμα, αυτή σε προστατεύει. Οπότε το παιδί μου αντιλαμβάνεται την οικογένεια στην οποία ζει. Οικογένεια για μένα σημαίνει μια θαλπωρή, σιγουριά, στήριξη και το ότι αισθάνεται κανείς ότι ανήκει κάπου… Ο νόμος δεν είναι υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών».

Τάσος Χαλκιάς: «Δεν με αφορά ο γάμος των ομόφυλων, μην το συνεχίσουμε καθόλου»

Ο Τάσος Χαλκιάς μίλησε για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία την εκπομπή «Super Κατερίνα».

«Η οικογένεια στηρίζεται στη μητέρα, η οποία συλλαμβάνει τη νέα ζωή από το σπέρμα του ανδρός και έχει τη μεγάλη βιολογική υποχρέωση να το μεγαλώσει μέσα την κοιλιά της και να πονέσει για να το φέρει στον κόσμο. Από ‘κει και πέρα και ο πατέρας αναλαμβάνει και τις δικές του υποχρεώσεις. Χωρίς αυτή τη διαδικασία δεν έχει κανείς παιδιά, είτε λέγεται γονιός 1 ή 2.

Θεωρώ ότι όταν κάτι είναι παρά φύσιν δεν μπορεί να καρποφορήσει ως τεχνικό ζήτημα που νομοθέτησαν κάποιοι. Δεν νομοθετείται η φύση. Δεν με αφορά ο γάμος των ομόφυλων, μην το συνεχίσουμε καθόλου», δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός.

Μαρία Ιωαννίδου: «Ένα παιδί που θα υιοθετηθεί από ομόφυλο ζευγάρι, θα γίνει ομοφυλόφιλο»

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» μίλησε η Μαρία Ιωαννίδου πρόσφατα και μέσα σε όλα αναφέρθηκε στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

«Ετοιμάζω βιβλίο με τίτλο “είμαι Bi”. Αφορά έναν καλλιτέχνη που γνώριζα και είχε σχέσεις με γυναίκες και με άντρες. Όταν ρώτησα τον Σειληνό τι είναι bi, μου είπε να το ξεχάσω και να μην το ξαναπώ. Όταν έμαθα τι σημαίνει bi, με πόνεσε, με μάτωσε και με προβλημάτισε.

Το να είναι κάνεις bi, είναι λάθος της φύσης γιατί δημιουργούνται προβλήματα. Κύριε Κασσελάκη, διαφωνώ να παντρεύονται και να κάνουν οικογένεια τα ομόφυλα ζευγάρια. Να ζουν μαζί τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν με πειράζει, άλλα να μην παντρεύονται. Με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ξεφεύγουμε. Ένα παιδί που θα υιοθετηθεί από ομόφυλο ζευγάρι, θα γίνει ομοφυλόφιλο», δήλωσε η Μαρία Ιωαννίδου.

Άννα Φόνσου: «Δεν την εγκρίνω»

Η Άννα Φόνσου σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη  μίλησε και για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, την οποία δεν εγκρίνει.

«Δεν με ενδιαφέρει να παντρεύονται και να κάνουν τελετή. Καταρχάς, όλοι οι φίλοι μου είναι ομοφυλόφιλοι, δεν έχω τέτοιο πράγμα. Αλλά για τα παιδιά έχω μία ευαισθησία. Σκέφτομαι ότι έχουν τη δυνατότητα την οικονομική να τα μεγαλώσουν καλά, να πάνε σε καλά σχολεία, από το να είναι σε μια φτωχή οικογένεια, όμως έχουν σκεφτεί τι πλήγμα είναι για τα παιδιά στο σχολείο εάν πουν κάτι τέτοιο; Ξέρω από την εγγονή μου, αυτά τα παιδιά είναι τρομερά παιδιά, λένε κακίες. Γιατί αυτά τα παιδιά τα έχουν μες το μυαλό τους θαλασσώσει και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είμαι εγώ κατά, μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά δεν το εγκρίνω».

Μαριάννα Τουμασάτου: «Είναι ανοησίες ότι τα παιδιά των ομοφυλόφιλων θα γίνουν ομοφυλόφιλα»

Η Μαριάννα Τουμασάτου σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στους γάμους των ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία.

«Στην Ελλάδα έχουμε ατιμώρητους κακοποιητές προς όλες τις κατευθύνσεις, είμαστε “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Μου ακούγεται μία χαρά ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Είναι ανοησίες ότι τα παιδιά τους θα γίνουν ομοφυλόφιλα.», δήλωσε η ηθοποιός στην εκπομπή «Mega Καλημέρα».

Τάσος Ξιαρχό: «Πρέπει να ελέγχονται οι γονείς και όχι οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις»

Ο Τάσος Ξιαρχό έκανε δηλώσεις στην κάμερα του Star, σχετικά με την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια μετά από τα σχόλια που έκαναν αντίστοιχα η Άννα Φόνσου και η Μαρία Ιωαννίδου για το θέμα.

Χαρακτηριστικά ο Τάσος Ξιαρχό δήλωσε πως: «Ποιο είναι το πρόβλημα να έχουν δύο ομοφυλόφιλοι ένα παιδί; Εδώ έχουν άλλες οικογένειες παιδιά που απαγορεύεται να έχουν. Εγώ μεγάλωσα με μια μαμά, δεν είχα μπαμπά, είναι το ίδιο πράγμα. Άμα ο γονέας δεν εξωτερικεύσει στο παιδί του τις ερωτικές του προτιμήσεις και σεβαστεί να τα μάθει μόνο του, είναι αποδεκτό. Αν έχεις την ανάγκη να κάνεις παιδί με τον άνθρωπό σου, να το κάνεις», πρόσθεσε αφήνοντας το δικό του σχόλιο για το θέμα.

Ενώ για όσα είπε η Άννα Φόνσου, είπε: «Παλιά μυαλά! Ήρθε η νέα εποχή και κάποια πράγματα δεν θα είναι όπως τα ξέρουμε. Πλέον ένα ομόφυλο ζευγάρι θα αγαπάει και θα δίνει στο παιδί περισσότερη ελευθερία σε σχέση με τα στερεότυπα των κλασικών οικογενειών. Πρέπει να ελέγχονται οι γονείς, όχι οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις». Και συμπλήρωσε για τα σχόλια της Μαρίας Ιωαννίδου: «Εγώ δεν έγινα ομοφυλόφιλος επειδή είχα γονείς ομοφυλόφιλους, έγινα επειδή βγήκε από μέσα μου και ήμουν αυτό το πράγμα», ξεκαθαρίζοντας πως η επιλογή δεν έχει σχέση με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των γονέων.

Άγγελος Μπράτης: «Εγώ που είμαι γκέι, πληρώνω την ίδια εφορία με έναν στρέιτ άντρα – Θα έπρεπε να έχω ίδια δικαιώματα»

O Άγγελος Μπράτης έδωσε συνέντευξη και μίλησε για το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την τεκνοθεσία.

Ο γνωστός σχεδιαστής μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Πρωινό» κι αρχικά, δήλωσε: «Οι φωνές που δεν σέβονται την ελευθερία του άλλου να θαφτούν εκεί που πρέπει».Στη συνέχεια, ο Άγγελος Μπράτης πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι έχουμε ίδια δικαιώματα, όχι μόνο ίσες υποχρεώσεις. Εγώ που είμαι γκέι, πληρώνω την ίδια εφορία με έναν στρέιτ άντρα. Θα έπρεπε να έχω ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Καλά έκανε η κυρία Ακρίτα και ζήτησε την παραίτηση του κυρίου Βορίδη, τη ζητώ κι εγώ μαζί της».

Ελένη Γερασιμίδου

Για το πολυσυζητημένο θέμα των ημερών, το δικαίωμα τεκνοθεσίας από ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια μίλησε πριν λίγο καιρό και η Ελένη Γερασιμίδου

«Το ιερότερο πράγμα στον κόσμο! Άμα αγαπάνε τα παιδιά οι άνθρωποι, να τα αγαπάνε και να μας το δείχνουν. Το θέμα των παιδιών δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί τους άλλους ανθρώπους, εκτός από τους ενδιαφερόμενους. Είναι θέμα οικογένειας και επιλογών. Είναι δικαίωμα του καθενός. Δεν κρίνω κανέναν και δεν επεμβαίνω σε αυτά τα ζητήματα καθόλου, όσο κι αν πιστεύουν ότι είμαστε οπισθοδρομικοί οι ΚΚΕδες. Στην Κούβα έχουν λυθεί όλα αυτά με τον καλύτερο τρόπο…» είπε η ηθοποιός στο Πρωινό του ΑΝΤ1.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ποιος μου υπογράφει ότι ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι μεγαλώνει ένα ευτυχισμένο παιδί;»

Πρόσφατα για το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια τοποθετήθηκε και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου μέσα από την εκπομπή του.

«Εγώ θα το πω. Μου λένε πολλές φορές: έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν αν το παιδί σου γινόταν… Τα ‘χω σκεφτεί όλα και για το παιδί μου, που είμαι μπαμπάς και για όλα. Τα σκέφτηκα, πέρασαν όλα από το μυαλό μου. Στην αρχή ταλαιπωρήθηκα, έλεγα “δεν θα μου άρεσε” και τελικά πήρα μία τελειωτική απόφαση.

Είδαμε ότι η ιστορία με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που μεγαλώνουν παιδιά, ένα τεράστιο ποσοστό, είναι δυστυχισμένα και κατεστραμμένα. Άρα, λοιπόν, κανείς δεν μου λέει ότι αυτά τα παιδιά, που μεγαλώνουν από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, βγαίνουν ευτυχισμένα.

Ποιος λοιπόν εμένα μου υπογράφει ότι ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι μεγαλώνει ένα ευτυχισμένο παιδί; Αν μου το γράψετε και μου βάλετε την υπογραφή σας, εγώ θα τα πάρω όλα πίσω. Λοιπόν, κανένας. Οπότε εγώ τι θέλω να βλέπω Κώστα μου; Ευτυχισμένα παιδιά και ανθρώπους υγιείς σωματικά και ψυχικά να μεγαλώνουν ένα παιδί. Όλα τα άλλα…», εξομολογήθηκε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.

Αντώνης Σαμαράς: «Όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα πάει στη Βουλή μέσα στην τετραετία.

«Όχι. Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας. Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια», απάντησε αρχικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε αναφέροντας πως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια «έλυσε κάθε πρόβλημα δικαιωμάτων». «Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε γάμο, θα αναγκαστούμε αργότερα – για λόγους εξίσωσης ανόμοιων πραγμάτων – να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη- και δικαίωμα- να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”», συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Απαντώντας στην ερώτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ακόμη «μην μπερδεύουμε τις σεξουαλικές προτιμήσεις- που μπορεί να είναι πολλαπλές – με τα φύλα που είναι δύο. Και μην μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα».

Ντόρα Μπακογιάννη: « Να προστατέψουμε τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών – Υπέρ του γάμου»

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μίλησε σε συνέντευξή της στο Mega, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάνη, σημείωσε ότι είναι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών εξηγώντας ότι: «Ξεκινώντας για τα ομόφυλα ζευγάρια, αντιλαμβάνομαι και σέβομαι όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν, και είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται της ζωής των ανθρώπων και έχει διαφορετικές προσεγγίσεις. Εγώ ανήκω στην κατηγορία των εξαιρετικά παραδοσιακών ανθρώπων και έχω την οικογένεια πάνω από όλα.

Η πραγματικότητα όμως λέει ότι σήμερα, δεν υπάρχου μόνο οι πυρηνικές οικογένειες ή παραδοσιακές. Υπάρχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που τα παιδιά είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, και υπάρχουν και παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν δικαιώματα. Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα. Αν είσαι παιδί ομόφυλου ζευγαριού, είσαι βιολογικό παιδί του ενός ή του άλλου, άρα αναγνωρίζεσαι ως βιολογικό παιδί του ενός μόνο και ας είναι το ζευγάρι το οποίο μεγαλώνει το παιδί, έστω και αν μας «ξενίζει» το είδος του ζευγαριού. Αν ο μη γένοιτο πεθάνει ο βιολογικός γονέας, το παιδί αυτό πηγαίνει στην πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου. Τα παιδάκια αυτά σήμερα είναι αδικημένα από τον νόμο.

Πρέπει να τα προστατεύσουμε γιατί αυτό καθεαυτό το σύμφωνο συμβίωσης έχει δώσει τα δικαιώματα στο ζευγάρι. Αυτοί που δεν έχουν δικαιώματα είναι τα παιδάκια. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό το θέμα γιατί η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις σε προβλήματα υπαρκτά».

Και συνέχισε η κ. Μπακογιάννη: «Όταν ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις, όπως υπάρχουν και τώρα. Είναι σε σεβαστό το να μην θέλει κάποιος να το ψηφίσει. Και το σύμφωνο συμβίωσης δεν το ψήφισαν, αλλά σήμερα το επικαλούνται, οι ίδιοι που τότε δεν το ψήφισαν. Δεν πρέπει να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν το ψηφίσουν, αυτά είναι θέματα συνείδησης. Έχω δώσει «μάχη» ευτυχώς όχι στην Ελλάδα, αλλά στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα δικαιώματα των παιδιών, 25 χρόνια τώρα. Όλες οι Εκκλησίες έχουν αντιδράσει και είναι λογικό, δεν μιλάμε για γάμο σε εκκλησία. Ο γάμος είναι άλλο πράγμα από την αναγνώριση των δικαιωμάτων κάποιων ανθρώπων. Θα είμαι η τελευταία που θα πω στον άλλον πώς θα ζήσει τη ζωή του. αλλά θα προστατεύσω τα παιδιά. Θα υπάρξει και μία ωρίμανση του δημοσίου διαλόγου. Για θέματα συνείδησης δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία».

Στέφανος Κασσελάκης για τεκνοθεσία: «Η αγάπη κάνει την οικογένεια»

Για το θέμα της τεκνοθεσίας, τον θεσμό της παρένθετης μητέρας αλλά και τις προσωπικές του προτιμήσεις για το φύλο των παιδιών τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μέσω Facebook, απαντώντας σε αιτιάσεις που προέκυψαν μετά την συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

«Η αγάπη κάνει την οικογένεια», σημειώνει στην ανάρτησή του.

Είτε μέσω του θεσμού της τεκνοθεσίας, που πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί στη χώρα μας, είτε μέσω της παρένθετης μητέρας. Ο θεσμός της παρένθετης μητέρας είναι νομικά κατοχυρωμένος, όλα γίνονται βάσει δικαστικής απόφασης. Η παρένθετη μητέρα πρέπει να σε επιλέξει, όχι να την επιλέξεις εσύ. Πρόκειται για μία σοβαρή διαδικασία με αυστηρούς κανόνες. Και, κυρίως, πρόκειται για μία διαδικασία που αφορά τη μεγάλη εικόνα της κοινωνίας: τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, τις γυναίκες που θέλουν να έχουν μονογονεϊκή οικογένεια αλλά δεν μπορούν να κάνουν παιδί, και βέβαια και τα ομόφυλα ζευγάρια» αναφέρει μέσα σε όλα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτησή του