Επιμέλεια: Τζένη Γιαννίνου

Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η παρουσία του Χουάν Κάρλος στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, ζει εξόριστος τα τελευταία χρόνια στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Χουάν Κάρλος έφτασε από τους πρώτους στη Μητρόπολη, συνοδευόμενος από τη βασιλομήτορα της Ισπανίας, Σοφία και αδελφή του εκλιπόντος.

Υποβασταζόμενος και με μπαστούνι, ο Χουάν Κάρλος μπήκε στον ναό μαζί με τη Σοφία, όπου τους υποδέχτηκε ο Νικόλαος.

Και μπορεί ο βασιλιάς Φίλιππος και ο Χουάν Κάρλος κατά τη διάρκεια της τελετής στην Μητρόπολη, να μην αντάλλαξαν χαιρετισμό, ωστόσο ήρθαν κοντά όταν έφτασαν στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η παραίτηση από τον θρόνο και τα σκάνδαλα

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, που παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του γιου του Φελίπε το 2014, με επιστολή του προς τον βασιλιά στις 3 Αυγούστου, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη χώρα του για να σώσει τη μοναρχία, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο δωροληψίας, που σχετίζεται με την παραχώρηση σύμβασης σε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία.

Ο Χουάν Κάρλος εδώ και αρκετά χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με οικονομικά σκάνδαλα αλλά τον Μάρτιο του 2020 και εν μέσω πανδημίας ο βασιλιάς Φελίπε αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δικαιώματα στην περιουσία του πατέρα του και έκοψε το ετήσιο εισόδημα που λάμβανε από το παλάτι ο Χουάν Κάρλος, ύψους 194.000 ευρώ.

Το σαφάρι ελεφάντων

Το μεγάλο σκάνδαλο που δεν μπόρεσε να του συγχωρέσει η Ισπανία ήταν ένα πολυδάπανο ταξίδι για κυνήγι ελέφαντα στη Μποτσουάνα το 2012, την εποχή που η χώρα είχε βυθιστεί στην οικονομική κρίση και η ανεργία άγγιζε το 23%.
Μάλιστα η είδηση έγινε τότε γνωστή έπειτα από τον τραυματισμό του τέως βασιλιά στον γοφό. Την ώρα που η κυβέρνηση υιοθετούσε σκληρά μέτρα λιτότητας, ο ισπανικός Τύπος φιλοξενούσε οργισμένα δημοσιεύματα για τα ακριβά χόμπι του τότε βασιλιά κάνοντας λόγο για ταξίδια συνολικού κόστους άνω των 35.000 ευρώ τη φορά.

Στο συγκεκριμένο μάλιστα σαφάρι στην Μποτσουάνα ο Χουάν Κάρλος συνοδευόταν από μια γυναίκα με την οποία φέρεται ότι είχε παράνομο δεσμό δέκα ετών, μια γερμανίδα 28 χρόνια νεότερή του, την Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε μια έγκριτη δημοσιογράφος, η Άνα Ρομέρο, μέσα από το βιβλίο της με τίτλο Final de Partida (Τέλος του παιχνιδιού). Η συγγραφέας, πρώην ανταποκρίτρια για τον βασιλικό οίκο της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo, αποφάσισε να επικεντρώσει την έρευνά της –βασιζόμενη στις επαφές της με περίπου εκατό ανθρώπους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν– στα τελευταία τέσσερα χρόνια της βασιλείας του Χουάν Κάρλος.

Ο γάμος στην Αθήνα

Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των τότε βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης με την οποία απέκτησε τρία παιδιά–την ινφάντα Ελένα, 55 ετών σήμερα, την ινφάντα Κριστίνα, 53, και τον 51χρονο Φελίπε, ο οποίος τον διαδέχτηκε στον θρόνο.
Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του με δράστη τον Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον, ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄.

Η ερωτική του ζωή

To 2014 η συγγραφέας Pilar Eyre τον έβαλε στο στόχαστρο και έγραψε για τη ζωή του αποκαλύπτοντας πως -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ο βασιλιάς έριξε στο κρεβάτι περίπου 1.500 γυναίκες, ενώ κατάφερε να αποπλανήσει ακόμα και την πριγκίπισσα Diana.

Η Καταλανή συγγραφέας, αναφέρει ότι όλοι στη Μαδρίτη ήξεραν τον Χουάν Κάρλος ως έναν «λαίμαργο, ενθουσιώδη, γυναικά» και πως η μόνη γυναίκα με την οποία δεν περνούσε ποτέ τον χρόνο του ήταν η σύζυγός του, Σοφία.

Μάλιστα, το 2012 έγινε γνωστό ότι το ζευγάρι κοιμόταν χωριστά για 35 χρόνια. Σύμφωνα με το βιβλίο της Eyre, ο «εξευτελισμός» της Σοφίας άρχισε λίγους μήνες αφότου ο Χουάν Κάρλος έγινε βασιλιάς.

Το φλερτ με την Diana

Ωστόσο, η συγγραφέας τότε είχε αναφερθεί και στο ειδύλλιο του Χουάν Κάρλος με την Diana, που χρονολογείται το 1986 στη Μαγιόρκα και τη διάρκεια των κοινών διακοπών της ισπανικής βασιλικής οικογένειας με την Diana και τον Κάρολο.

Τότε η Diana ήταν μόλις 25 ετών και είχε αποκρούσει τις φήμες ότι είχαν έρθει πιο… κοντά. Είχε, ωστόσο, παραδεχθεί πως ο Χουάν Κάρλος ήταν «γοητευτικός» και πως θα μπορούσε να είναι «λίγο πολύ προσεκτικός».