Ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Βουτσάς έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 88 ετών. Ο μεγάλος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου τις τελευταίες εβδομάδες είχε εισαχθεί στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, μετά από καρδιακό επεισόδιο, και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ποιος ήταν ο Κώστας Βουτσάς

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν Έλληνας ηθοποιός και διαχρονικό σύμβολο της υποκριτικής τέχνης του κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου. Κι αυτό διότι δεν θέλησε ποτέ να μιμηθεί κανέναν, αλλά στηρίχτηκε στο μπριόζο ταμπεραμέντο του, στις δεξιότητες, στον αυτοσχεδιασμό, στην παρατήρηση και στην εξομοίωση, σε σημείο που η επιτροπή ΦΕΚΘ τον τίμησε με το ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στον Βύρωνα της Αττικής στις 31 Δεκεμβρίου του 1931. Το πραγματικό επίθετο του ήταν «Σαββόπουλος». Το «Βουτσάς» προήλθε από τον παππού του που έφτιαχνε βουτσιά (ιδιωματικό), δηλαδή  βαρέλια. Η οικογένεια του ήταν τόσο φτωχή που δεν είχε σπίτι για να κοιμηθεί. Ο ίδιος είχε δηλώσει το παρελθόν: «Ήμασταν μια οικογένεια που μέναμε και κοιμόμασταν μέσα σ’ένα μαγαζί. Ο πατέρας μου, η μητέρα μου, ο αδερφός μου ο Αριστείδης και εγώ. Και εκεί είχε μια τουαλετίτσα και τίποτα άλλο». Μετά από λίγα χρόνια η οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Βουτσάς έζησε τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και τον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς.

«Πήγαινα να δω που πέφτανε οι βόμβες. Και με τα πόδια σιγά – σιγά έφτασα ως την Νεάπολη. Και σε μια τρύπα, έτσι όπως έβλεπα κάτι σκοτωμένους, έβαλα το χέρι μου σ’ ένα ντουβάρι και έπιασα μυαλά ανθρώπου. Πολύ τραγικό αυτό. Δεν μπορώ να το δεχτώ καθόλου ως σήμερα».

Στην κατοχή ο Βουτσάς έπρεπε να εργαστεί για να επιβιώσει η οικογένεια. Έτσι, έγινε πωλητής τσιγάρων με το κασελάκι και αβαδαντόρος σε παπατζή.

Καριέρα:

Η πρώτη του εμφάνιση στην ταινία «Ο Κατήφορος» αποτέλεσε το εισιτήριο του για τον κινηματογράφο.

Ο Κώστας Βουτσάς έμπαινε στον κινηματογραφικό χώρο με τις καλύτερες περγαμηνές για τη συμμετοχή του στον «Κατήφορο», αφού έδειξε πως αντιμετώπισε τον ρόλο με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν τον μετέτρεψε σε κωμικό. Το 1962 η Φίνος Φίλμ και ο Γιάννης Δαλιανίδης του προτείνουν τον ρόλου του Ρένου Καρανίκα στην δραματική ταινία «Νόμος 4000» – μια πολύ σημαντική ταινία, αφού διαπραγματευόταν ένα μείζονος σημασίας θέμα της εποχής.

Η φιλμογραφία του πλούσια, καθώς έπαιξε περίπου σε 93 ταινίες (1953-2018), 27 βιντεοταινίες (1985- 1990) και 29 τηλεοπτικές σειρές (1973- 2018). Επιπλέον, ήταν ιδιαίτερα ενεργός στο θέατρο μέχρι και πριν πεθάνει. Οι ταινίες που αξίζει να μνημονευτούν είναι οι: Ο κατήφορος (1961), Νόμος 4000 (1962), Κορίτσια για φίλημα (1962), Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963), Κάτι να καίει (1963), Η χαρτορίχτρα (1964), Ξυπόλυτος πρίγκιψ (1966), Θαλασσιές οι χάντρες (1966), Νύχτα γάμου (1967), Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971), Αγάπη μου παλιόγρια (1972) κτλ. Αυτό το διάστημα ο ηθοποιός συμμετείχε στην παράσταση «Σταχτοπούτα», όπου μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ανέλαβε τον ρόλο του ο Βασίλης Πλατάκης.

Πέρα από το μοναδικό ταλέντο του, ο Κώστας Βουτσάς ξεχώρισε και για τις ατάκες που είπε στις ελληνικές ταινίες, αφού αυτοσχεδίαζε ή έβαζε κάτι δικό του στο μιούζικαλ. Το «Φςςςς μπόινγκ» στην ταινία «Κάτι να καίει», ήταν δική του ατάκα και όχι μέρος του σεναρίου, ούτε το είχε υποδείξει ο Δαλιανίδης. Στην ταινία «Ο γόης» (1969) η ατάκα «Κατίνα σαλαμάκι!» ήταν του Σακελλάριου, αλλά εκείνος την τόνισε σωστά με μια ιδιαίτερη προφορά.

Προσωπική ζωή:

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν λάτρης του γυναικείου φύλου και δεν το έκρυψε ποτέ. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Έρικκα Μπρόγερ το 1972. Ακολούθησε ο γάμος του με την Θεανώ Παπασπύρου και στην συνέχεια με την Εύη Καραγιάννη. Το 2015 παντρεύτηκε την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού. Έχει 3 κόρες και έναν γιο.

Του άρεσε να εργάζεται και να είναι δημιουργικός και όπως είχε δηλώσει: «Σύνταξη παίρνω, αλλά την δίνω από εδώ και εκεί. Δεν μπορώ χωρίς δουλειά. Τι να κάνω να κάθομαι μέσα στο σπίτι και να μην κάνω τίποτα; Δεν μπορώ να κάτσω, δεν γίνεται να κάτσω. Είμαι σε κατάσταση αμόκ. Δεν το κάνω επειδή έχω ανησυχία οικονομική, δεν έχω. Εγώ σε όλη μου την ζωή δύο πράγματα αγαπούσα: γυναίκες και θέατρο. Ούτε τζόγο, ούτε ναρκωτικά, τίποτα άλλο. Η δουλειά μου είναι η ζωή μου».

Μπορεί ο θάνατος του Κώστα Βουτσά να σκόρπισε τη θλίψη σε όλη την Ελλάδα ωστόσο όλοι θα τον θυμόμαστε για πάντα μέσα από τις ταινίες του και το έργο που αφήνει πίσω του.

Καλό Ταξίδι στον πολυαγαπημένο μας Κώστα Βουτσά.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!