Μαρία Τζομπανάκη για τον σασμό της οικογενείας της: «Σταμάτησε η βεντέτα όταν σκότωσαν τον αδερφό της γιαγιάς μου»

Μαρία Τζομπανάκη για τον σασμό της οικογενείας της: «Σταμάτησε η βεντέτα όταν σκότωσαν τον αδερφό της γιαγιάς μου»

 

Η πρωταγωνίστρια του «Σασμού», Μαρία Τζομπανάκη, η οποία έχει καταγωγή από τα ορεινά χωριά του Ρεθύμνού, μίλησε στην κάμερα της «Αυτοψίας» για τους αληθινούς σασμούς στην Κρήτη.

Με τον όρο «σασμό» οι κρητικοί εννοούν τη συμφιλίωση που προκύπτει μετά από χρόνια βεντέτα μεταξύ οικογενειών, οι οποίες μετρούν πολλά θύματα και επιτυγχάνεται με τη διαμεσολάβηση του λεγόμενου μεσίτη.

Η Μαρία Τζομπανάκη που στη σειρά υποδύεται την Καλλιόπη Σταματάκη, περιέγραψε τον σασμό που έκανε στη δική της οικογένεια η γιαγιά της, Μαρία, της οποίας σκότωσαν τον αδερφό.

«Δεν κατάγομαι μόνο, αλλά μεγάλωσα. Έζησα μέχρι τα 18 μου έζησα ολοκληρωτικά την κρητική κοινωνία. Ο σασμός για μένα προσωπικά, έτσι όπως τον έχω βιώσει μέσα από την οικογένειά μου, είναι ιερή κατάσταση. Είχε γίνει στην οικογένειά μας πάρα πολύ παλιά. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η γιαγιά μας η Μαρία ήταν 20 ετών, ο αδερφός της ο Μανώλης, ένας λεβένταρος, είχε πάει κάπου με ένα φίλο του κάπου.

Ο φίλος του είχε κάποια προηγούμενα με έναν άλλο, αυτός έβγαλε ένα μαχαίρι για να τη δώσει στον φίλο του θείου μου. Και μπήκε μπροστά ο θείος μου ο Μανώλης. Τον έσφαξε στην κυριολεξία. Η γιαγιά η Μαρία ήταν πολύ δεμένη με τον θείο μου τον Μανώλη. Ο Μανώλης είχε ιδιαίτερη αγάπη με τη γιαγιά μου και τους έβγαλαν και μαντινάδες. “Όταν θα περάσει νεκρός για την εκκλησία, σύρε Μαρία μια φωνή να κλάψει η Παναγία”. Ενώ τον κουβαλούσαν στο σπίτι αιμόφυρτος, έλεγε μαντινάδες. Έτσι εξέφραζαν τότε τα συναισθήματά τους

Η γιαγιά μου τότε είχε μεσολαβήσει για να μη ξεκινήσει μια βεντέτα και την ευχαριστούσαν και οι δυο οικογένειες. Ευελπιστώ ότι θα βοηθήσω σε έναν σασμό που είναι πολύ σημαντικό να γίνει.

Έγινε κάτι πέρυσι σε έναν τόπο πολύ αγαπημένο. Έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε τις οικογένειες να καταλαγιάζει ο θυμός τους γιατί δε βγαίνει πουθενά αυτό. Όσοι χάθηκαν, χάθηκαν» είπε η Μαρία Τζομπανάκη.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top