Η πριγκίπισσα Catharina-Amalia της Ολλανδίας, η 17χρονη κόρη του Βασιλιά Willem-Alexander και της βασίλισσας Maxima, επέλεξε να παραιτηθεί από το ετήσιο εισόδημά της που θα της παραχωρούνταν στα 18α γενέθλιά της.

Συγκεκριμένα,η πριγκίπισσα, έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό της χώρας για να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στο επίδομα των 1,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για προσωπικά και οικιακά έξοδα.

Η Amalia, η οποία την Πέμπτη τελείωσε το σχολείο με διάκριση, είπε σε μια χειρόγραφη επιστολή στον Mark Rutte ότι δεν ήθελε να λάβει το επίδομά της, έως ότου είχε τα κατάλληλα βασιλικά καθήκοντα.

«Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 θα είμαι 18 και, σύμφωνα με το νόμο, θα λάβω επίδομα. Το βρίσκω άβολο, εφόσον δεν θα κάνω τίποτα σε αντάλλαγμα», έγραψε η νεαρή πριγκίπισσα σε επιστολή που δημοσίευσε ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, NOS.

Η Amalia είπε ότι σκόπευε να πάρει χρόνο προτού ξεκινήσει τις προπτυχιακές της σπουδές. Είπε επίσης, ότι θα επιστρέψει το επίδομα των 300.000 ευρώ ετησίως που λάμβανε όσο ήταν ακόμη μαθήτρια και δεν θα απαιτήσει το 1,3 εκατομμύριο που της αναλογεί για δαπάνες, «μέχρι να έχω υψηλά έξοδα στον ρόλο μου ως πριγκίπισσα».

Η NOS είπε ότι η απόφασή της σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας αρνήθηκε να δεχθεί το αφορολόγητο επίδομά τους. Η ολλανδική μοναρχία έχει ξεπεράσει τη Βρετανία ως την πιο ακριβή στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του 2012.

Η ολλανδική κυβέρνηση πέρυσι συμφώνησε έναν βασιλικό προϋπολογισμό 47,5 εκατ. ευρώ για το 2021, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος κρατικών επισκέψεων ή συντήρησης στο παλάτι, με τον Βασιλιά Willem-Alexander να λαμβάνει μισθό 998.000 ευρώ και 5,1 εκατ. ευρώ σε επίσημες δαπάνες.

Στη σύζυγό του, Maxima, δόθηκε 1,1 εκατ. ευρώ, η πρώην βασίλισσα Beatrix 1,7 εκατ. ευρώ και η Amalia 1,6 εκατ. ευρώ.

Υπό πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Rutte συμφώνησε να επανεξετάσει το ετήσιο κόστος αλλά προειδοποίησε για τους «λαϊκιστικούς» κινδύνους μιας τέτοιας συζήτησης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!