Σοκάρει η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου: «Είπα όχι, αλλά ασέλγησε πάνω μου»

Σοκάρει η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου: «Είπα όχι, αλλά ασέλγησε πάνω μου»

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό»

Συγκεκριμένα η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από προπονητή της.

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση.

Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.

Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του.

Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του.

Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου.

Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησε να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου.

Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου.

Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.

Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε.

Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.

Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.

Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών.

Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, την συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, την θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.

Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.

Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητα μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουνε πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της.

Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για την χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου»!

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας χαρακτήρισε τη σεξουαλική βία που υπέστη η χρυσή ολυμπιονίκης ως «δυσάρεστο περιστατικό», καλώντας τη μάλιστα να καταγγείλει συγκεκριμένα ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης.

Αντίστοιχα, ερωτηματικά προκάλεσε η στάση του Αντώνη Δημητρακόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ο οποίος για δυόμιση δεκαετίες βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση και άρα ήταν αυτός που ηγούνταν της ομοσπονδίας κατά τη χρονική στιγμή που η Σοφία Μπεκατώρου υπέστη την κακοποίηση αυτή.

O κ. Δημητρακόπουλος αναρωτήθηκε γιατί η αθλήτρια δεν κατήγγειλε την κακοποίησή της νωρίτερα, ενώ αμφισβήτησε ότι συνέβη η σεξουαλική επίθεση εις βάρος της.

Οργή στο Twitter

H Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας δέχτηκε τα «πυρά» του Twitter για την αμφιλεγόμενη – αν μη τι άλλο – στάση της στη σοβαρότατη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επισήμανε ότι η Ομοσπονδία προσπαθεί απλώς να αποσείσει τις ευθύνες της, ενώ κάλεσε σε καθημερινό αγώνα για να μη βρεθεί ποτέ ξανά οποιαδήποτε γυναίκα σε μια τέτοια θέση.

«Η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για τον βιασμό της.  Αντί να της συμπαρασταθούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν μέτρα, ο μεν (τότε και τώρα)  πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας δηλώνει ότι «δεν ξέρουμε κατ αρχάς αν συνέβη», ενώ και η ίδια η Ομοσπονδία, στην ανακοίνωσή της, προσπαθεί απλώς να αποσείσει τις ευθύνες της. Και μόνο αυτά τα δυο γεγονότα, αποκαλύπτουν εύγλωττα το μέγεθος του προβλήματος, όχι μόνο στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μόνο σεβασμός και αλληλεγγύη ταιριάζει στη Μπεκατώρου, και σε όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Και διαρκής, καθημερινός  αγώνας, για να μην βρεθεί ποτέ ξανά οποιαδήποτε γυναίκα σε μια τέτοια θέση», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top