Λίγους μόνο μήνες μετά τα σχόλια της Meghan Markle και του πρίγκιπα Harry περί ρατσισμού στη βασιλική οικογένειας της Αγγλίας, αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αποκαλύπτει πώς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ διαπραγματευόταν αμφιλεγόμενους κανονισμούς -που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα- απαλλάσσοντας την βασίλισσα από νόμους κατά των διακρίσεων με βάση καταγωγή και φύλο.

Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Αρχείο της Βρετανίας, στο πλαίσιο εν εξελίξει έρευνας για την εκμετάλλευση μιας μυστικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, γνωστής ως «Queen’s consent» [σ.σ. η συναίνεση της Βασίλισσας], να επηρεάζει κρυφά το περιεχόμενο βρετανικών νόμων.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει απλώς τυπικά τα νομοσχέδια, αλλά παρεμβαίνει μυστικά, όταν ένας νόμος αντιβαίνει με τα συμφέροντά της.

Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει τα νομοσχέδια, πριν εγκριθούν από τους βουλευτές.

Τα επίμαχα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης πώς το 1988, ο οικονομικός επικεφαλής της Ελισάβετ ενημέρωσε τους αξιωματούχους στο Μπάκιγχαμ πως «δεν ακολουθείται η πρακτική να διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο παλάτι έγχρωμοι μετανάστες ή ξένοι», αν και τους επιτρεπόταν να εργαστούν ως υπηρέτες.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε έληξε η συγκεκριμένη πρακτική, ενώ το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις για την απαγόρευση και πότε ανακλήθηκε. Όπως είπε, σύμφωνα με τα αρχεία του, τη δεκαετία του 1990 προσελήφθησαν για να εργαστούν ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, προσθέτοντας ότι πριν από εκείνη τη δεκαετία, δεν κρατούσε αρχεία από το φυλετικό υπόβαθρο των υπαλλήλων του.

Επιπλέον, την δεκαετία του 1960 οι βρετανικές κυβερνήσεις είχαν θεσπίσει νόμους βάσει των οποίων θεωρείται παράνομο εργοδότες να αρνηθούν εργασία σε κάποιον με κριτήριο την εθνικότητα ή την φυλή του. Ωστόσο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες η βασίλισσα Ελισάβετ έχει εξαιρεθεί από την συγκεκριμένη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει πως αν στο παλάτι, σε κατώτερες θέσεις, απασχολούνται άτομα από εθνοτικές μειονότητες και επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για θέματα μη ίσης μεταχείρισης στην εργασία τους, δεν μπορούν να το κάνουν.

Το παλάτι δεν αρνήθηκε πως η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί των νόμων για ίση μεταχείριση στην εργασία, αλλά υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων από τους εργαζόμενους στο Μπάκιγχαμ, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govatileto.gr σας πηγαίνει παντού!