Η νέα μίνι σειρά του Netflix «The Queen’s Gambit» έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό.

Bασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Walter Tevis που κυκλοφόρησε το 1983, η ιστορία μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του ’50, σε ένα ορφανοτροφείο στο Κεντάκι, όπου καταλήγει ένα μικρό κορίτσι μετά τον θάνατο της μητέρας του. Η δραματική σειρά περιγράφει την άνοδο του μικρού κοριτσιού σε επαγγελματία σκακίστρια και κατά τη διάρκεια της αφήγησης, η Beth Harmon – την οποία υποδύεται με εξαιρετικό τρόπο η ηθοποιός Anya Taylor-Joy – φοράει ρούχα που αντιπροσωπεύουν και αντανακλούν τα συναισθήματα του χαρακτήρα που υποδύεται.

Η σειρά επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιπαλότητα της Beth με τον κορυφαίο Ρώσο σκακιστή Vasily Borgov. Ξεκινάει με την ταπεινή και τραγική έναρξη της ζωής της, όπου η Beth μαθαίνει να παίζει σκάκι από τον θυρωρό του ορφανοτροφείου, κύριο Shaibel. Όταν ο Shaibel παρατηρεί τα φυσικά της ταλέντα, καλλιεργεί τις ικανότητές της και την ενθαρρύνει να συνεχίσει να παίζει ανταγωνιστικά, παρόλο που είναι άθλημα που κυριαρχείται από άντρες.

Στο πέρασμα του χρόνου η Beth μετατρέπεται από μια αμήχανη έφηβη σε μια κομψή και σύγχρονη γυναίκα. Οι δημιουργοί δεν επέλεξαν κανένα ρούχο της τυχαία, αφού αν παρατηρήσετε όλα είναι εμπνευσμένα από το σκάκι.

Ως έφηβη, η Beth δείχνει ενδιαφέρον για τη μόδα, χρησιμοποιώντας τα κέρδη της από το σκάκι για να αγοράσει ρούχα. Τα ασπρόμαυρα φορέματα είναι μια σαφής αντανάκλαση της αγάπης της Beth για το ασπρόμαυρο μοτίβο της σκακιέρας. Άλλες φορές, φοράει σύνολα με δύο ξεχωριστά χρώματα, ενώ της αρέσουν και τα γεωμετρικά σχέδια.

Ωστόσο, στην τελική σκηνή της μίνι σειράς, τα ρούχα της Beth έχουν ένα εντελώς νέο νόημα. Το λευκό καπέλο, το παλτό σε γραμμή Α, το παντελόνι και οι μπότες, δεν αντιπροσωπεύουν το σκάκι συνολικά, αλλά…τη βασίλισσα!

Η εμφάνιση της Beth είναι παρόμοια με εκείνη της βασίλισσας στο σκάκι που συμβολίζει τα επιτεύγματά της. Η Beth μόλις κέρδισε τον Borgov στη χώρα του, τη Ρωσία, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη κατάταξη για έναν παίκτη. Η λευκή εμφάνιση της Beth αντικατοπτρίζει επίσης το πώς ωριμάζει ως παίκτρια. Το λευκό χρώμα συνδέεται εξάλλου με το φως, έχει θετική αύρα και συμβολίζει μια επιτυχημένη αρχή.

Η περιπέτεια που βίωσε στη ζωή της η Beth τελειώνει νικηφόρα όχι μόνο για το παιχνίδι, αλλά και για τους εθισμούς και τις δικές της αμφιβολίες.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!