Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, ήταν η βασικότερη αιτία της σταδιακής κατάρρευσης του οργανισμού της 83χρονης ιέρειας της rock n roll σκηνής, Tina Turner που έφυγε από τη ζωή, στο σπίτι της στην Ελβετία.

Ο άνδρας της, τής έδωσε το νεφρό του

Όπως είχε παραδεχτεί η ίδια στο showyourkidneyslove.com πριν από λίγα χρόνια η υπέρταση από την οποία διαγνώστηκε το 1978, ήταν η αιτία που έχασε τα νεφρά της, με αποτέλεσμα ο σύζυγος της, Erwin Bach, να προβεί σε δωρεά οργάνου, ώστε να συνεχίσει εκείνη να ζει όσο πιο φυσιολογικά γινόταν.

Προκειμένου μάλιστα η μουσικός να βοηθήσει με την εμπειρία της κι άλλο κόσμο που έχει διαγνωστεί από την νόσο αφηγήθηκε την μάχη της με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις αιμοκαθάρσεις και την μεταμόσχευση νεφρού:

«Τα νεφρά μου είναι θύματα, καθώς για χρόνια απέφευγα το γεγονός ότι η υπέρτασή μου χρειαζόταν θεραπεία με συμβατική ιατρική. Έβαλα τον εαυτό μου σε μεγάλο κίνδυνο αρνούμενη να δεχτώ την πραγματικότητα, ότι χρειαζόμουν καθημερινά φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Θεωρούσα το σώμα μου ένα άτρωτο και άφθαρτο προπύργιο για πάρα πολύ καιρό» ανέφερε η Tina Turner και συνέχισε:

«Υπέφερα από υπέρταση εδώ και πολύ καιρό, διαγνώστηκα το 1978, αλλά δεν με ένοιαζε πολύ. Δεν θυμάμαι ποτέ να έλαβα μια εξήγηση για το τι σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση ή πώς επηρεάζει το σώμα. Θεωρούσα την υψηλή αρτηριακή πίεση ως κάτι φυσιολογικό. Ως εκ τούτου, δεν προσπάθησα πραγματικά να την ελέγξω. Το 1985 ένας γιατρός μου έδωσε μια συνταγή για χάπια από τα οποία υποτίθεται ότι έπαιρνα ένα την ημέρα και αυτό ήταν όλο».

Όπως αποκαλύπτει το 2009 εξαιτίας της υπέρτασης υπέστη εγκεφαλικό: «Αφού έπαθα εγκεφαλικό το 2009 λόγω της κακώς ελεγχόμενης υπέρτασής μου, πάλεψα να σηκωθώ ξανά στα πόδια μου. Τότε έμαθα για πρώτη φορά ότι τα νεφρά μου δεν λειτουργούσαν πια τόσο καλά.

Είχαν ήδη χάσει το 35% της λειτουργίας τους. Προσπάθησα να μάθω περισσότερα για τη λειτουργία και τη σημασία αυτών των οργάνων. Συνέχισα να παίρνω συνταγές για τον έλεγχο της υπέρτασής μου. Με τον καιρό ανέπτυξα μια μοιραία αντιπάθεια για αυτά τα χάπια. Θυμήθηκα ότι απολάμβανα τη ζωή πριν αρχίσω να τα παίρνω και ευχόμουν να ήμουν το ίδιο ενεργητική όπως παλιά».

Προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση της η Tina Turner επισκέφτηκε μέχρι και ομοιοπαθητικό γιατρό στην Γαλλία: «Όταν ένας φίλος μου πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση και μου σύστησε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό στη Γαλλία, δεν δίστασα να ταξιδέψω ως εκεί και να τον επισκεφτώ. Μου αντικατέστησε τη συμβατική μου φαρμακευτική αγωγή με ομοιοπαθητική.

Πράγματι, μετά από λίγο άρχισα να νιώθω καλύτερα. Δεν είχα πει στους γιατρούς μου για το πείραμά μου και όταν επρόκειτο να γίνει ο επόμενος συνήθης έλεγχος μου, ήμουν ενθουσιασμένη γιατί ήθελα να δω αν το ομοιοπαθητικό φάρμακο είχε μειώσει την αρτηριακή μου πίεση και βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών μου».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)