Το μήνυμα της Μαρέβας Μητσοτάκη για τη Διεθνή Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Το μήνυμα της Μαρέβας Μητσοτάκη για τη Διεθνή Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Ένα άρθρο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έγραψε η Μαρέβα Μητσοτάκη, για την εφημερίδα «Τα Νέα». Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας της έμφυλης βίας, η σύζυγος του Πρωθυπουργού θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα.

Δεν πρόκειται για γιορτή. Αλλά για ντροπή

«Κάθε χρόνο, η 25η Νοεμβρίου αφιερώνεται στην εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. Ωστόσο δεν πρόκειται για γιορτή. Αλλά για ντροπή. Γιατί ο συμβολισμός αυτής της ημέρας αφορά μια κατάρα που συνοδεύει την ανθρωπότητα επί αιώνες, χωρίς να γνωρίζει σύνορα, λαούς ή ταξικούς διαχωρισμούς. Καθώς, μάλιστα, η οικογένεια εδραιώνεται ως βασικός πυρήνας της κοινωνικής ζωής, η έμφυλη βία μετατρέπεται, όλο και πιο συχνά, σε ενδοοικογενειακή. Και τότε τα θύματά της πολλαπλασιάζονται, αφού δίπλα στις γυναίκες απλώνεται και στα παιδιά. Πρόκειται για πρόβλημα που εκδηλώνεται με πολλές μορφές: σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική ή ακόμη και οικονομική.» γράφει αρχικά.

Και συνεχίζει: «Έναν σκοπό, όμως, έχει πάντοτε: την ισοπέδωση του άλλου φύλου ως αυτόνομης προσωπικότητας. Ένα αίσθημα προκαλεί σταθερά: τον φόβο. Και ένα στοιχείο τη συνοδεύει συνήθως: η σιωπή.»

Αναφερόμενη μάλιστα και ειδικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία του Covid-19, τόνισε την αρνητική συμβολή της στο ζήτημα αυτό:

«Η πανδημία του κορωνοϊού βάζει, δυστυχώς, και εδώ την αρνητική σφραγίδα της, καθώς οι αναγκαστικοί περιορισμοί λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την ένταση του προβλήματος. Παντού ο περιορισμός των μετακινήσεων, η ανασφάλεια, το άγχος και η απομόνωση αύξησαν τα περιστατικά βίας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ελλάδα, στο πρώτο «απαγορευτικό», και μόνο τον Απρίλιο, έγιναν 1.070 καταγγελίες. Αριθμός τετραπλάσιος του Μαρτίου και επικεντρωμένος σε έγγαμες γυναίκες με παιδιά και κοντά στην ηλικία των 40 ετών. Είναι νομίζω ένα σήμα κινδύνου, ώστε το θέμα να γίνει προτεραιότητα για πολιτεία και πολίτες.»

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top