Επιμέλεια: Αγγελική Στόγια

Την τελευταία της πνοή άφησε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών η Βασίλισσα Ελισάβετ. Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου πέθανε ειρηνικά στο ανάκτορο του Μπαλμόραλ, ένα χρόνο και λίγους μήνες μετά από τον σύζυγό της Φίλιππο.

Το Παλάτι του Μπάκινχαμ με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποίησε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της μακροχρόνιας βασιλείας της.

Ο θάνατος της βασίλισσας βύθισε στο πένθος όλη τη Βρετανία και σημαίνει το τέλος της 2ης μακροβιότερης μοναρχίας του κόσμου.

Σύσσωμη η οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ είχε σπεύσει από νωρίς στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της.

Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο, σε δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της.

Το Παλάτι έχει συγκλονιστεί από πολλούς θανάτους και ένας από αυτούς ήταν και εκείνος της πριγκίπισσας Diana, η οποία σκοτώθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα, που αποτελεί θέμα συζήτησης μέχρι και σήμερα.

Η σχέση της πριγκίπισσας Diana με τη βασίλισσα Ελισάβετ έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν νονά του μικρότερου αδερφού της Diana, Τσαρλς Σπένσερ, και ο πατέρας της Diana- ο Βίσκοντ Αλθορπ – ήταν ο Εκουέρι της βασίλισσας (προσωπικός συνοδός). Η πριγκίπισσα ήξερε πώς να χειρίζεται τους βασιλικούς, αν και ο Andrew Morton, συγγραφέας του βιβλίου «Diana: Her True Story» του 1992, παραδέχεται ότι φοβόταν την πεθερά της τις πρώτες μέρες.

 

Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε παντρευτεί τον Πρίγκιπα Κάρολο, τον μεγαλύτερο γιο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πρώτο διάδοχο του βασιλικού θρόνου, το 1981 και χώρισαν το 1996, ενώ μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους, τον William και τον Harry.

Η Diana ήταν μόλις 16 ετών όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον 29χρονο τότε πρίγκιπα Κάρολο. Μετά από έξι μήνες σχέσης, ο Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στη Diana με το Παλάτι να ανακοινώνει την είδηση στις 24 Φεβρουαρίου 1981. Το επίσημο διαζύγιό τους βγήκε το 1996.

Η Diana βρήκε λίγα κοινά με τον κατά 12 χρόνια μεγαλύτερό της αρραβωνιαστικό. Υποψιαζόμενη ότι ο Κάρολος δεν είχε τελειώσει ποτέ τη σχέση του με την Καμίλα, η πριγκίπισσα υπέκυψε στην κατάθλιψη και τη βουλιμία. Κανείς δεν την βοήθησε, όπως σημείωσε η βασιλική βιογράφος Ingrid Seward στο βιβλίο της «The Queen and Di». Ωστόσο, μετά τον γάμο, σύμφωνα με τη βασιλική βιογράφος, η βασίλισσα «κατανόησε περισσότερο τις δυσκολίες της Diana» και ανέπτυξαν έναν ισχυρό δεσμό. Η Diana είχε πει κάποτε ότι «έχω την καλύτερη πεθερά στον κόσμο».

Η Diana αγωνίστηκε τους πρώτους μήνες του γάμου της με τον Κάρολο, έχοντας στο πλευρό της την βασίλισσα Ελισάβετ.

Τα «σύννεφα» στη σχέση της Diana με την Ελισάβετ:

Καθώς η σχέση της Diana και του Καρόλου γινόταν δύσκολη, το ίδιο έγινε και με τη βασίλισσα. Η βασιλική βιογράφος Ingrid Seward έγραψε πώς η μονάρχης άρχισε να φοβάται τις απρογραμμάτιστες επισκέψεις της συναισθηματικής πριγκίπισσας: «Η πριγκίπισσα έκλαψε τρεις φορές σε μισή ώρα ενώ περίμενε να σε δει» είπε κάποιος στη βασίλισσα και εκείνη απάντησε: «Την είχα για λίγη ώρα και έκλαιγε ασταμάτητα».

Η βασίλισσα Ελισάβετ προφανώς ήθελε να βοηθήσει τη νύφη της, αλλά δεν ήξερε πώς.

«Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών γενεών. Ανάμεσα σε δύο δυνατές γυναίκες», έγραψε ο Πάτρικ Τζέφσον, στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 «Two Golden Queens».

Η σχέση φέρεται να άρχισε να επιδεινώνεται όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μόρτον και διαδόθηκαν φήμες ότι η Diana είχε συνεργαστεί μαζί του (αυτά επιβεβαιώθηκαν μετά τον θάνατό της), προσφέροντας προσωπικές πληροφορίες για τη σχέση της με τη βασίλισσα και νιώθοντας σαν ξένη στη βασιλική οικογένεια.

Όταν η Diana εμφανίστηκε στην εκπομπή Panorama του BBC, μιλώντας για τη μοιχεία του συζύγου της, για την πεποίθησή της ότι δεν ήταν ικανός για την «κορυφαία δουλειά» του βασιλιά και για τη δική της επιθυμία να γίνει «βασίλισσα των καρδιών των ανθρώπων», η βασίλισσα θεώρησε ασυγχώρητη τη συνέντευξη της πριγκίπισσας.

Ο χειρισμός του θανάτου της πριγκίπισσας Diana από τη βασίλισσα Ελισάβετ και οι φήμες ότι έπαιξε ρόλο στον θάνατό της.

Ο σοκαριστικός θάνατος της πριγκίπισσας Diana, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου το 1997, συγκλόνισε συθέμελα τη βασιλική οικογένεια. Προκάλεσε κύμα συγκίνησης και βαρύ πένθος τόσο στην πληθυσμό της Αγγλίας όσο και σε όλο τον κόσμο.

Η Πριγκίπισσα Diana σκοτώθηκε όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ, τον σωματοφύλακά της Ρις Τζόουνς και τον οδηγό του αυτοκινήτου Χένρι Πολ. Από το μοιραίο τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή στα 36 της χρόνια επέζησε μόνο ο σωματοφύλακάς της. Ο Ντόντι και ο Χένρι είχαν ακαριαίο θάνατο, ενώ η Diana είχε ακόμη τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Οι αμφιβολίες σχετικά με την επίσημη εκδοχή του θανάτου της, παραμένουν «ζωντανές» ακόμα και σήμερα, με τους συνωμοσιολόγους να επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό δυστύχημα.

Οι εικασίες «φούντωσαν» το 2004, όταν η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror αποκάλυψε πως δέκα μήνες πριν το θάνατό της, η Diana είχε γράψει μια επιστολή στον πρώην μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, στην οποία ανέφερε πως υποψιαζόταν ότι ο Κάρολος ήθελε να τη σκοτώσει. «Αυτή η συγκεκριμένη φάση της ζωής μου είναι η πιο επικίνδυνη. Ο σύζυγός μου σχεδιάζει ένα “ατύχημα” στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε μια επιστολή, που γράφτηκε μετά τον θάνατο της Diana, η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε γράψει: «Ήταν πράγματι τρομερά λυπηρό και είναι μια τεράστια απώλεια για τη χώρα».

Ενώ η αρχική αντίδραση της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν να κλειστεί στο Balmoral και να παρηγορήσει τα εγγόνια της, ο λαός απαίτησε το αντίθετο. Τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ φώναζαν: «Δείξε μας ότι νοιάζεσαι!» και ζητούσαν από τη βασίλισσα να επιστρέψει στο Λονδίνο και να διατάξει να κυματίσει μεσίστια η σημαία της Ένωσης πάνω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα μόνο έπειτα από πίεση του πρωθυπουργού. Για μερικές ημέρες το αντιμοναρχικό συναίσθημα θέριεψε στη Μεγάλη Βρετανία. Η εμφάνιση της βασίλισσας στην τηλεόραση η επιστροφή της στο Λονδίνο και η έκφραση της θλίψης της για το χαμό της πριγκίπισσας ανέτρεψαν τελικά το κακό κλίμα.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι αυτή ήταν η μοναδική φορά σε ολόκληρη τη βασιλεία της βασίλισσας που διέγνωσε λανθασμένα τη διάθεση του έθνους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!