Τον χειμώνα η διάθεση για βόλτες μειώνεται και το σπίτι σου γίνεται ο αγαπημένος σου προορισμός.

Φρόντισέ το και φτιάξε την ιδανική ατμόσφαιρα που θα σου προσφέρει τη χαλάρωση και την ηρεμία που έχεις ανάγκη!

Στην Ελλάδα, η θέρμανση ανοίγει περίπου τον Νοέμβριο και κλείνει τον Μάρτιο. Η κατανάλωση ενέργειας μόνο για τη θέρμανση του σπιτιού φτάνει στο 70% της συνολικής οικιακής ενεργειακής κατανάλωσης. Η μείωση αυτού του ποσοστού – διατηρώντας παράλληλα το σπίτι μας ζεστό – συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Τι να κάνεις για να διατηρήσεις το σπίτι σας ζεστό:

Χρησιμοποίησε σωστά τις κουρτίνες σου

Η θερμότητα από τον ήλιο είναι δωρεάν. Εκμεταλλεύσου την! Tις πρωινές ώρες των ηλιόλουστων ημερών άνοιξε τις κουρτίνες σε όλα τα δωμάτια και άφησε το φως του ήλιου να κάνει τη δουλειά του. Όταν σκοτεινιάζει, κλείσε τις κουρτίνες έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως ένα άλλο στρώμα μόνωσης που θα κρατήσει τη ζεστασιά στα δωμάτια.

Χρησιμοποίησε χαλιά

Εκτός από το ότι ομορφαίνουν το σπίτι σου, τα χαλιά ζεσταίνουν τον χώρο σου εξαιτίας της θερμομόνωσης που παρέχουν, αφού δεν επιτρέπουν τη διαφυγή θερμότητας εκτός του χώρου με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός αυτού να διατηρείται κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Χρησιμοποίησε αφυγραντήρα

Όχι μόνο απορροφά όλη την υγρασία του σπιτιού (που πολλές φορές αποτελεί τον βασικό λόγο που κρυώνουμε) αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεσο στέγνωμα των ρούχων. Τοποθέτησέ τον στους χώρους με την περισσότερη υγρασία και στους χώρους που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Μεγιστοποίησε τη μόνωση του σπιτιού σου

Όσον αφορά τη θερμότητα, περίπου το 25% χάνεται μέσω της οροφής. Αυτό μπορεί εύκολα να μειωθεί εγκαθιστώντας μόνωση σε όλη την ταράτσα. Αξίζει επίσης να ελέγξεις και τη μόνωση των τοίχων σου, καθώς περίπου το ένα τρίτο της θερμότητας σε ένα μη μονωμένο σπίτι χάνεται με τον τρόπο αυτό.

Βάλε μονωτικά στις πόρτες

Έχουν υπάρξει φορές που ενώ κάθεσαι στο ζεστό σου σαλόνι νιώθεις ξαφνικά ένα κύμα αέρα να σου χτυπάει την πλάτη όχι και τόσο φιλικά; Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει κάποιο κενό κάτω από την πόρτα του σπιτιού σου ή κάποια μικρή χαραμάδα κάτω από κάποιο παράθυρο. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μονωτικά σε αυτά τα σημεία και να ξενοιάσεις από τις ανεπιθύμητες επισκέψεις του αέρα.

Αναβάθμισε τον λέβητα

Εάν ο λέβητάς σου είναι άνω των 10 ετών, ίσως είναι καιρός να τον αντικαταστήσεις με ένα νέο, αποδοτικότερο μοντέλο το οποίο θα χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για να παράγει την ίδια ποσότητα θερμότητας. Επιπλέον, εάν ο λέβητας είναι καινούργιος, είναι λιγότερο πιθανό σου δημιουργήσει πρόβλημα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αλουμινόχαρτο

Μία έξυπνη λύση για να μην πηγαίνει χαμένη η θερμότητα που εκπέμπουν τα καλοριφέρ, είναι να τοποθετήσεις στον τοίχο από πίσω τους αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο παίζει τον ρόλο του «καθρέφτη» της θερμότητας και την αντανακλά προς όλο το δωμάτιο.