Το πρώτο αυγό Fabergé, γνωστό ως «Jeweled Hen Egg», δημιουργήθηκε το 1885 όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος ο Γ’, ο οποίος ζήτησε ένα πασχαλινό αυγό ως δώρο για την γυναίκα του Maria Feodorovna για την ημέρα της γιορτής του Ορθόδοξου Πάσχα.

Το ιδιαίτερο αυτό αυγό είχε κέλυφος από λευκό σμάλτο και κρόκο από χρυσό, μέσα στον οποίο υπήρχε μια κότα από χρυσό και πλατίνα με ρουμπίνια στα μάτια.

Μέσα σε αυτή υπήρχε μια διαμαντένια μινιατούρα του αυτοκρατορικού στέμματος και ένα μικρό ρουμπινένιο μενταγιόν, στοιχεία τα οποία δεν έχουν διασωθεί.

Το καλαίσθητο αυγό άρεσε τόσο πολύ στο τσαρικό ζεύγος που ζήτησαν από τον Fabergé να φτιάχνει ένα καινούργιο αυγό για την τσαρίνα κάθε Πάσχα.

Τον έχρησαν επίσης Χρυσοχόο προμηθευτή της αυτοκρατορικής αυλής με το δικαίωμα να βάλει το εθνόσημο του κράτους στο σήμα του καταστήματός του.

Κάθε νέο αυγό Fabergé ήταν διαφορετικό από το προηγούμενο και όλο και πιο σύνθετο και πλούσιο σε σχέδια και πολύτιμους λίθους, με μια διαφορετική έκπληξη στο εσωτερικό του.

Η ομορφιά, η κομψότητα και η τολμηρή και εμπνευσμένη τεχνοτροπία κατέστησαν τα αυγά Fabergé διάσημα διεθνώς και ένα σύμβολο του πλούτου της αυτοκρατορικής Ρωσίας.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γ΄, ο γιoς του Τσάρος Νικόλαος ο Β’ συνέχισε την παράδοση με τα πασχαλινά αυγά ζητώντας πλέον δύο κάθε χρόνο, ένα για την μητέρα του και ένα για την σύζυγό του, Alexandra.

Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε μέχρι το 1917 και την Οκτωβριανή Επανάσταση, όταν ξεκληρίστηκε η αυτοκρατορική οικογένεια των Ρομανόφ και κατασχέθηκαν οι θησαυροί τους.

Το τελευταίο αυγό που δόθηκε στην τσαρίνα μητέρα το Πάσχα του 1916 ήταν το γνωστό ως «Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου», το οποίο ήταν και το μοναδικό που πρόλαβε να πάρει εκείνη μαζί της στο εξωτερικό.

Υπολογίζεται πως δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 70 αυγά Fabergé, εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα τα 57. Τα πιο γνωστά είναι τα 46 σωζόμενα αυτοκρατορικά αυγά, που είχαν δοθεί ως δώρο στις τσαρίνες.

Αυγά παρόμοια με αυτά είχαν ζητηθεί από τον Fabergé και από άλλους ιδιαίτερους πελάτες, όπως η οικογένεια των Yusupovs, η οικογένεια Rothschild, η Δούκισσα του Marlborough και ο βιομήχανος Alexander Kelch.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!