Η Γιαπωνέζα, Marie Kondo, η οποία είναι guru της τάξης έχει γίνει διάσημη και πλούσια, διδάσκοντας την τάξη μέσω μιας συγκεκριμένης μεθόδου που ανέπτυξε (KonMari Method), η οποία βασίζεται στις ιαπωνικές αξίες και στόχος της είναι να σε βοηθάει να περιβάλλεσαι με πράγματα που προκαλούν χαρά.

Αυτή τη φορά η βασίλισσα της οργάνωσης και best-selling συγγραφέας αποκάλυψε πώς μετέφερε τις οργανωτικές της ικανότητες από την γκαρνταρόμπα στο ντουλάπι τροφίμων της.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Epicurious, περιέγραψε ότι το κλειδί για μία επιτυχημένη επίσκεψη στο super market είναι να την προσεγγίσεις με «πρόθεση και σχέδιο».

Η Marie Kondo το κάνει σχεδιάζοντας εκ των προτέρων το μενού για τα γεύματα των παιδιών της στο σχολείο και για τα οικογενειακά δείπνα.

«Πάντα θα εξετάζω πρώτα την κουζίνα μου, αξιολογώντας τι χρειάζομαι περισσότερο, τι έχω ήδη και τι λήγει σύντομα, ώστε να μπορώ να εμπνευστώ για το ποια πιάτα πρέπει να μαγειρέψω πρώτα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, θα γράψει τη λίστα της και θα ψωνίσει σύμφωνα με τη διάταξη του καταστήματος και τη «φυσική ροή των διαδρόμων».

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να βάλεις στο καλάθι πρώτα τα φρούτα και τα λαχανικά, μετά το κρέας, μετά τη ξηρά τροφή κ.λπ. Και μην ανησυχείς αν πάρεις μια απροσδόκητη λιχουδιά στην πορεία, καθώς η Kondo λέει ότι θα ξεφύγει από τη λίστα της όταν συναντήσει νέα προϊόντα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της.

Τι υπάρχει, όμως στη λίστα super market της Kondo;

Το kombu, τα αποξηραμένα μανιτάρια shiitake και το tofu για μια σπιτική σούπα dashi είναι πάντα στο χειμερινό καλάθι της.

Μπορείς να εφαρμόσεις τις τακτικές της Kondo και στο δικό σου ντουλάπι τροφίμων κρατώντας οποιοδήποτε τρόφιμο σου «προκαλεί χαρά» όταν τακτοποιείς.