Κάθε φορά που αλλάζετε σεντόνια και ξαπλώνετε σε αυτά, τα γεμίζετε με νεκρά κύτταρα του δέρματος, με λοσιόν, make up, τρίχες, ιδρώτα και από ρύπους που έχετε φέρει στο σπίτι μαζί σας από όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όλα αυτά μαζί φέρνουν στο κρεβάτι σας μερικά, όχι και τόσο υγιή βακτήρια, τα οποία παράλληλα προσελκύουν ακάρεα σκόνης.

Τι μπορεί να κρύβεται ανάμεσα στα σεντόνια σου

Ακάρεα σκόνης

Οι άνθρωποι απελευθερώνουμε 500 εκατομμύρια κύτταρα δέρματος την ημέρα! Όλα αυτά τα νεκρά κύτταρα στοιβάζονται στα σεντόνια και είναι η αγαπημένη… τροφή για τα ακάρα. Τα πλάσματα αυτά και τα περιττώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, άσθμα και φαγούρα. Όσοι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, πρέπει να πλένουν τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα σε ζεστό νερό.

Τρίχες κατοικίδιων ζώων

Πολλοί είναι όσοι κοιμούνται μαζί με τα κατοικίδιά τους, με τις τρίχες των σκύλων ή των γατιών να αποτελούν επιπλέον πόλο έλξης για τα ακάρεα σκόνης. Τα σκυλιά με τη δερματική πάθηση που ονομάζεται ψώρα μπορούν να διαδώσουν ακάρεα που φωλιάζουν κάτω από το δέρμα, στο οποίο προκαλείται φαγούρα και ερεθισμός. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να μεταδώσουν μια μυκητιασική λοίμωξη που ονομάζεται λειχήνας του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι, καλό είναι να αλλάζονται τα σεντόνια μία φορά την εβδομάδα.

Βακτήρια

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ο ιδρώτας, το σάλιο και πολλά άλλα μπορούν να μετατρέψουν ένα άνετο κρεβάτι σε εστία ανάπτυξης μικροβίων.

Κάθε πότε να πλένεις τι:

Μερικά παπλώματα ή καλύμματα παπλώματος δεν πλένονται στο πλυντήριο για αυτό πρέπει να ελέγχονται οι ετικέτες τους πριν. Ας δούμε ποια είναι η συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένονται:

• Πάπλωμα και κουβέρτες: Μία φορά κάθε 1-2 μήνες.

• Μαξιλάρια: Τέσσερις φορές το χρόνο

• Υφασμάτινο κάλυμμα του σκελετού του κρεβατιού: Κάθε 3-6 μήνες

• Στρώμα κρεβατιού: Το τινάζουμε και το αερίζουμε μία ή δύο φορές το χρόνο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!