Μπορεί η διαδικασία στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου να είναι μαγική και να απολαμβάνεις να κάθεσαι με τις ώρες και να το χαζεύεις, ωστόσο πάντα έρχεται η άχαρη στιγμή που πρέπει να το ξεστολίσεις.

Κι ενώ η περίοδος για στολίσεις το δέντρο εκτείνεται από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η περισσότερες απόψεις για το ξεστόλισμά του, συγκλίνουν στην 6η Ιανουαρίου.

Στις 6 Ιανουαρίου συντελέστηκε, σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία η βάπτιση του Χριστού, που γιορτάζουμε ως Θεοφάνεια, γεγονός που συμβολίζει την κάθαρση και το φως που διώχνει τους καλικάντζαρους της γιορτινής περιόδου.

Το ξεστόλισμα του δέντρου συμπληρώνει ιδανικά το έθιμο και μάλιστα η παράδοση συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο από τη βικτωριανή εποχή οπότε το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, αλλά και ακόμα νωρίτερα, όταν οι άνθρωποι απλώς κρεμούσαν διάφορα φυτά στο σπίτι τους κατά τη γιορτινή περίοδο.

Εννοείται ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει την ημερομηνία ή τη μέρα που τον βολεύει περισσότερο, γιατί για τους πιο πολλούς από εμάς το ξεστόλισμα του δέντρου είναι μια μικρή αγγαρεία!