Ο δημιουργός και διακοσμητής εσωτερικών χώρων Taylor Migliazzo Simon, σε ένα σύντομο βίντεο στο TikTok με περισσότερες από 800.000 προβολές, ορίζει την «απροσδόκητη θεωρία του κόκκινου» ως «την προσθήκη οποιουδήποτε κόκκινου, μεγάλου ή μικρού, σε ένα δωμάτιο όπου το κόκκινο δεν θα φαινόταν σαν ένα χρώμα που ταιριάζει και αντ’ αυτού αποδεικνύεται ένα, δίνοντας την εντύπωση ότι όλα φαίνονται καλύτερα μετά την ένταξή του».

Στο βίντεο, ο Simon συνεχίζει να δείχνει πολλά παραδείγματα όπου τα «απροσδόκητα» κόκκινα στοιχεία ενισχύουν το σχεδιασμό ενός χώρου, όπως ένα μπλε και πράσινο μπάνιο με κόκκινους νιπτήρες, μια μωβ είσοδος με μια μεγάλη κόκκινη στάμπα και ένα άνετο σαλόνι σε country στυλ με μια μοντέρνα κόκκινη απλίκα τοποθετημένη πάνω από έναν «καμένο» πορτοκαλί καναπέ.

Σε κάθε παράδειγμα που παρουσιάζεται, οι κόκκινες πινελιές ουσιαστικά διασπούν τη γύρω διακόσμηση και την παλέτα χρωμάτων, δημιουργώντας ένα ισχυρό εστιακό σημείο στο χώρο.

Γιατί αποτελεί τάση;

Η πινελιά του κόκκινου δημιουργεί ένα νέο κέντρο προσοχής, τραβάει τα βλέμματα και εκπλήσσει, κάνοντας τα περιβάλλοντα κάθε άλλο παρά μπανάλ. Είναι όμως πραγματικά νέο; Όσοι γνωρίζουν τη θεωρία χρωμάτων γνωρίζουν ότι εξηγεί ποια χρώματα συνεργάζονται καλά, με βάση τη θέση τους στον τροχό χρώματος. Επομένως, τα βίντεο στο TikTok δεν θα εισάγουν τίποτα νέο, αλλά θα επαναλαμβάνουν αυτές τις χρήσιμες έννοιες. Η μεγάλη προσοχή και η χρήση του κόκκινου θα σχετιζόταν με το ότι είναι ένα ιδιαίτερα ζωηρό και φωτεινό χρώμα, χαρακτηριστικά που δίνουν μια πλεονεκτική απόχρωση.

Πως να εφαρμόσεις την «απροσδόκητη θεωρία του κόκκινου» στο σπίτι;

Το να εισάγεις πινελιές κόκκινου στο σπίτι σου, σε περιβάλλοντα όπου δεν είχες ποτέ σκεφτεί να το προσθέσεις, είναι εύκολο: για να ξεκινήσεις, μπορείς να επιλέξεις μερικές λεπτομέρειες, όπως ένα μαξιλάρι, μια κουβέρτα, το πλαίσιο μιας κορνίζας ή μια λάμπα.

Μη διστάσεις να πειραματιστείς, δίνοντας απλώς προσοχή στην επιλογή της απόχρωσης του κόκκινου, η οποία πρέπει να ταιριάζει με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένα φλογερό κόκκινο μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για μια ξύλινη κουζίνα, ενώ το μπορντό χρώμα μπορεί να εντυπωσιάσει σε ένα μαξιμαλιστικό σαλόνι.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να καταλάβεις ποιο είναι το ιδανικό κόκκινο για το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα, την κουζίνα ή ένα χρωματιστό μπάνιο. Και προσοχή στις λεπτομέρειες: κάνουν αδιαμφισβήτητα τη διαφορά!