Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, οπότε σίγουρα, αν έχουν τη δυνατότητα, θα κοιτάξουν να φτιάξουν ένα παιδικό δωμάτιο με υπέροχα παιδικά έπιπλα και διακοσμητικά δημιουργώντας έναν κόσμο ονειρικό.

Ας ξεκινήσουμε από το βρεφικό δωμάτιο.

Τα χρώματα του πρέπει να είναι σε παστέλ αποχρώσεις για να του χαρίζουν ηρεμία. Μια επιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο σε αγοράκια όσο και σε κοριτσάκια είναι το ανοιχτό κίτρινο σε συνδυασμό με το άσπρο. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε μια όμορφη ταπετσαρία σε έναν ή και περισσότερους τοίχους στο δωμάτιο.

Το πιο βασικό έπιπλο στο βρεφικό δωμάτιο είναι η κούνια. Εδώ πρέπει να προσέξετε δύο σημεία: Το πρώτο είναι η ασφάλεια του βρέφους και το δεύτερο το στρώμα, που πρέπει να διασφαλίζει έναν άνετο ύπνο στο μωρό σας. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι τα προστατευτικά ξύλα είναι σταθερά και το παιδί μεγαλώνοντας δεν θα μπορέσει να τα κατεβάσει μόνο του. Φροντίστε ακόμα γύρω από την κούνια να μην υπάρχουν μικρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά.

Η κούνια του μωρού πρέπει να έχει βάση κρεβατιού, πάνω στην οποία να μπαίνει το παιδικό στρώμα και να αερίζεται. Ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί μέσα από τις τάβλες στη βάση. Αυτό είναι σημαντικό για μια σταθερή θερμοκρασία ύπνου, για να εμποδίζεται η δημιουργία μούχλας και να διατηρείται ο αερισμός του κρεβατιού.

Από το βρεφικό δωμάτιο δεν μπορούν να λείπουν παιχνίδια για μωρά που ενθαρρύνουν τη λογική σκέψη, χωρίς αιχμηρές άκρες, και αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό των χεριών με τα μάτια. Το πρώτο αγαπημένο παιχνίδι των μωρών είναι τα λούτρινα παιχνιδάκια με  κεντητά μάτια (χωρίς πλαστικά μέρη), ώστε να αποφευχθούν τα μικρά μέρη που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού αν βγουν.

Έφτασε η στιγμή της ανανέωσης για το παιδικό δωμάτιο του μεγάλου παιδιού.

Μία καλή ιδέα είναι να αρχίσετε επιλέγοντας μαζί το χρώμα στους τοίχους. Εναλλακτική λύση είναι μία ταπετσαρία που απεικονίζει τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού σας, ή μία ταπετσαρία με χαρούμενα χρώματα και σχήματα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε παιδικά κρεβάτια για κορίτσια και αγόρια, έτσι πάρτε μαζί σας το παιδί και αφήστε το να επιλέξει το σχέδιο και το χρώμα που το εκφράζει. Για παιδικό κρεβάτι προτιμήστε μία κουκέτα.

Βάλτε το παιδί να τη διαλέξει. Θα μπορεί έτσι να φιλοξενεί τους φίλους του, και ενίοτε το μικρό του αδερφάκι.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα ψηλό κρεβάτι που θα σας δώσει λύση αν το παιδικό δωμάτιο είναι μικρό, αφού έχετε τη δυνατότητα από κάτω να αποθηκεύσετε τα παιδικά παιχνίδια ή να τοποθετήσετε ένα γραφείο.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν φτιάχνετε ή ανακαινίζετε το παιδικό δωμάτιο:

  •     Να έχει φυσικό φως και να έχει μεγάλα ανοίγματα. Να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινό.
  •     Να είναι βαμμένο με φωτεινά χρώματα που ηρεμούν το παιδί.
  •     Να είναι σχεδιασμένο με βάση την ηλικία του παιδιού. Κάθε ηλικία έχει τις ανάγκες της.
  •     Να έχει αποθηκευτικούς χώρους. Καλό είναι να αξιοποιήσετε έξυπνα όλους τους χώρους του δωματίου που μπορεί να λειτουργήσουν και ως χώροι αποθήκευσης.
  •     Να μην είναι “μπουκωμένο”. Τα πολλά πράγματα θα δημιουργήσουν σύγχυση στο παιδί.
  •     Να έχει χώρο για παιχνίδι και δημιουργία.
  •     Να είναι ασφαλές. Για παράδειγμα πρέπει να τοποθετήσετε προστατευτικά στις πρίζες και τα έπιπλα που θα επιλέξετε να έχουν στρογγυλεμένες γωνίες.
  •     Να μην έχει ηλεκτρονικές συσκευές. Καλό είναι να μην εγκαταστήσετε στο παιδικό τηλεόραση και άλλα gadgets. Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι χώρος για να χαλαρώνει το παιδί, να παίζει και να διαβάζει και όχι να περνά την ώρα του μπροστά από οθόνες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!