Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Building and Environment, υπάρχει ένας απλός τρόπος που μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση σου στη στιγμή μέσα στο σπίτι.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον φωτισμό!

Προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικού φωτός και συναισθηματικής ευεξίας, οι ερευνητές δημιούργησαν 25 διαφορετικές προσομοιώσεις σπιτιών, η καθεμία γεμάτη με διαφορετικές ποσότητες φυσικού φωτός.

Ορισμένα σπίτια, για παράδειγμα, είχαν περισσότερα παράθυρα, ενώ άλλα είχαν μεγαλύτερα παράθυρα και άλλα είχαν παράθυρα που έβλεπαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις σε σχέση με τον ήλιο.
Στη συνέχεια, 750 συμμετέχοντες εξερεύνησαν τα σπίτια της προσομοίωσης και βαθμολόγησαν πώς τους έκανε να νιώθουν το κάθε ένα από άυλα σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10.

Το φυσικό φως ήταν σαφώς ο νικητής όσον αφορά το είδος του φωτισμού που έκανε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και όσο περισσότερο φως, τόσο το καλύτερο.

Επιπλέον, το χρώμα και το υλικό των εσωτερικών τοίχων έκαναν τη διαφορά στη διάθεση με βάση αυτά τα ευρήματα. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι λευκοί και πιο καθαροί τόνοι επηρεάζουν τον φωτισμό ενός χώρου αντανακλώντας (και στη συνέχεια «ενισχύοντας») το φως, ενώ τα σκούρα χρώματα το απορροφούν. Το τούβλο ήταν το λιγότερο «χαρούμενο» υλικό και τα ευρήματα για το ξύλο ήταν ασαφή, καθώς οι εκδοχές του διαφέρουν πολύ.

Τι να κάνεις:

Για να βελτιστοποιήσεις το φως στο σπίτι σου, το να κρατάς τα στόρια ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τοποθετείς στρατηγικά καθρέφτες για να αντανακλούν τη θέα των παραθύρων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Παράλληλα, η εισαγωγή πιο ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων και φινιρισμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει να πετύχεις μια χαρούμενη διάθεση στο σπίτι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govatileto.gr σας πηγαίνει παντού!