Η σωστή φροντίδα των δοντιών μας είναι αναγκαία και μας προσφέρει εκτός από ένα καθαρό και υγιές στόμα, αυτοπεποίθηση και άψογη αισθητική.

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Επιπλέον, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας και προβλημάτων στα ούλα που αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες για την απώλεια των δοντιών.

H σωστή οδοντόβουρτσα σε συνδυασμό με την κατάλληλη οδοντόκρεμα μπορούν να μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε την οδοντική πλάκα και να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας υγιή.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε αλλά τις περισσότερες φορές δεν το κάνουμε και είναι λάθος, αφορά την αποθήκευσή της οδοντόβουρτσας μετά από κάθε χρήση. Κι αν νομίζετε ότι προστατεύεστε βάζοντας κάθε φορά το κάλυμμά της αμέσως μόλις τελειώσετε το βούρτσισμα κάνετε λάθος.

Οι επιστήμονες τονίζουν: «Με το να χρησιμοποιείτε κάλυμμα οδοντόβουρτσας δεν προστατεύετε στην πραγματικότητα την οδοντόβουρτσά σας αλλά αντιθέτως δημιουργείτε ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων που αγαπάνε την υγρασία».

Το πιο σωστό είναι, όπως αναφέρει και η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Εταιρεία να αφήνετε την οδοντόβουρτσά σας σε ανοιχτό περιβάλλον και όρθια θέση ώστε να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στις χρήσεις. Επίσης θα πρέπει να προσέξετε να μην ακουμπάνε οδοντόβουρτσες μεταξύ τους ώστε να μη μεταφέρονται βακτήρια από τη μια στην άλλη.

Προσοχή όμως! Οι επιστήμονες τονίζουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υγιεινή της οδοντόβουρτσας το προκαλεί η τουαλέτα. Όταν τραβάτε το καζανάκι πλήθος βακτηρίων τινάζονται με μεγάλη ταχύτητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν, λοιπόν, έχετε την οδοντόβουρτσα σε εμφανές σημείο υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Το ιδανικό, λοιπόν, είναι να την έχετε σε χώρο εκτός τουαλέτας και, όπως προείπαμε χωρίς το κάλυμμα το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στα ταξίδια.