Η εφηβεία είναι μία πολύ περίπλοκη ηλικιακή φάση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Οι έφηβοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τα όρια και τον εαυτό τους κι έτσι πολλές φορές μπλέκουν σε περιπέτειες. Σε αυτήν την ηλικιακή φάση, θα πρέπει οι γονείς να έχουν τα μάτια τους δέκα τέσσερα.

Οι έφηβοι, πολλές φορές μπλέκουν με κακές παρέες και κάνουν καταχρήσεις και γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Δεν είναι όμως λίγοι οι έφηβοι που είναι αρκετά εσωστρεφείς και οι γονείς δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο τα παιδιά να τους ανοίγονται.

Καταρχάς, στην εφηβεία τα παιδιά προσπαθούν να θέσουν τα όριά τους και να διαφοροποιήσουν τους εαυτούς τους από την μάζα. Μπορεί μερικές φορές να γίνονται ένα με την μάζα, στην ανάγκη τους για αποδοχή, όμως προσαρμόζονται σε αυτά που πραγματικά θέλουν και αμφισβητούν την οικογένεια ή το σχολείο.

Σε αυτή τους την προσπάθεια να δείξουν ότι μεγάλωσαν πια, σε πολλές περιπτώσεις κρατούν μυστικά από τους γονείς τους. Φυσικά είναι απόλυτα φυσιολογικό τα έφηβα παιδιά σας να έχουν μυστικά.

Κι εσείς έχετε μυστικά. Όμως μερικά πράγματα σαν γονείς, πρέπει να τα ξέρετε, όπως την ερωτική του απογοήτευση, την κοπάνα από το σχολείο ή το κάπνισμα.

Μερικές φορές οι έφηβοι κλείνονται στους εαυτούς τους επειδή αντιμετωπίζουν μία κατάσταση που τους μοιάζει με αδιέξοδη και νιώθουν ότι οι γονείς τους, δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Στρέφονται έτσι στους φίλους.

Όμως αν οι φίλοι δεν είναι στήριγμα για το παιδί και αυτό το ξέρει, δεν μιλούν ούτε εκεί. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να μάθουν τι συμβαίνει, χωρίς να παρεμβαίνουν όμως στην ζωή του παιδιού και να το πιέζουν.

Η δεύτερη περίπτωση, είναι το έφηβο παιδί σας, να είναι κλειστό από την φύση του. Μπορεί εσείς να είστε εξωστρεφείς όμως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να κρατούν μερικά πράγματα για τον εαυτό τους και αυτό, στην πραγματικότητα τους βοηθά και τους κάνει καλό.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτό ισχύει και με τα παιδιά σας. Οι γονείς κάνουν δύο σημαντικά λάθη στην εφηβεία. Αν έχουν κι άλλα παιδιά, συχνά, συγκρίνουν το έφηβο παιδί τους με τα αδέρφια του. “Η αδερφή σου, μου τα λέει όλα, εσύ γιατί όχι;”.

Φυσικά όμως, ακόμη και το πιο εσωστρεφή παιδί του κόσμου, αν καταφέρεις να βρεις το κουμπί του, σου ανοίγεται. Δεν θα σου πει αυτά που λέει στους φίλους του ή στο μυστικό του ημερολόγιο, όμως αυτό είναι φυσιολογικό.

Θα σου πει όμως, ότι πάτωσε στο διαγώνισμα ή ότι έχει μία ερωτική απογοήτευση. Μπορεί να σου πει “ντάξει, δεν με νοιάζει και τόσο” όμως εσύ θα ξέρεις ότι για να το συζητάει, το νοιάζει. Στα εσωστρεφή παιδιά πολλές φορές βοηθάει να γίνεσαι ένα με την ηλικία τους.

Μην πλησιάζετε το παιδί σας σαν μάνα ή σαν πατέρας. Πλησιάστε το σαν φίλος. Δεν λέμε φυσικά να υπερβείτε τα όρια και ξαφνικά να γίνεται…φίλοι του αντί για γονείς του, όμως όταν θέλετε να συζητήσετε για τους βαθμούς, για την κοπέλα ή το αγόρι που του αρέσει, για την κοπάνα που έκανε προχθές ή για το αν έχει δοκιμάσει τσιγάρο, το ύφος “είμαι γονιός σου οπότε πρόσεχε τι θα πεις, γιατί θα φας τιμωρία”, δεν βοηθάει.