Αν θέλετε να διδάξετε στα παιδιά σας αξίες όπως η υπευθυνότητα, η προσφορά και η αλληλεγγύη, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε από μικρή ηλικία κάποια εθελοντική δράση. Ας δούμε με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να το κάνετε:

  • Σκεφτείτε τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Αν το μικρό σας τρελαίνεται για τα ζώα, επιλέξτε μια εθελοντική δράση σχετική με αυτά. Αν πάλι αγαπά τη φύση και τις βόλτες στην εξοχή, προτιμήστε την δεντροφύτευση ή τον καθαρισμό μιας παραλίας κλπ. Γενικά ότι κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να του αρέσει πολύ και να επιθυμεί το ίδιο να συμμετέχει.
  • Σκεφτείτε το πρόγραμμα του παιδιού. Αν το μικρό σας έχει ένα αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα με το σχολείο και τις διάφορες δραστηριότητες, θα είναι δύσκολο να συμμετέχει σε κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο ή μεγάλες μετακινήσεις. Διαλέξτε μια δράση, που δεν θα κουράζει το παιδί και δεν θα επιβαρύνει το ήδη γεμάτο πρόγραμμα του.
  • Ξεκινήστε από τα απλά. Αν το να γίνετε μέλος μιας εθελοντικής οργάνωσης σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα ακόμα και από το σπίτι σας. Ζητήστε από το παιδί, για παραδείγμα, να ξεχωρίσει τα παιχνίδια που δεν παίζει πια ή τα ρούχα που δεν του κάνουν και να τα χαρίσετε σε παιδάκια που έχουν ανάγκη.
Να θυμάστε ότι ο εθελοντισμός δεν σχετίζεται μόνο με δυσάρεστα θέματα, που προφανώς λόγω ηλικίας ένα μικρό παιδί δεν έχει την απαιτούμενη ωριμότητα για να ασχοληθεί μαζί τους.Αντίθετα μια εθελοντική δράση συμβατή με την ηλικία του παιδιού, το βοηθά, σύμφωνα με το mother.gr,  να ευαισθητοποιηθεί, να γίνει πιο υπεύθυνο, να κοινωνικοποιηθεί και να κάνει καινούριους φίλους. Κυρίως, όμως, το βοηθά να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό του μέσα στο κοινωνικό σύνολο.