Σύμφωνα με έρευνες, η κουρκουμίνη, το πολύτιμο αντιοξειδωτικό του κουρκουμά, ενδέχεται να παρέχει προστασία από τις επιπλοκές στα πρόωρα μωρά. Είναι γνωστό ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

Σύμφωνα δε με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology, Lung Cellular and Molecular Physiology η κουρκουμίνη φαίνεται ότι παρέχει προστασία και έναντι της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας. Η συγκεκριμένη δυσπλασία αποτελεί μια συχνή επιπλοκή των πρόωρων μωρών και σχετίζεται με φλεγμονή και με προβλήματα του αερισμού των πνευμόνων των μωρών, όπου εισέρχεται μεγάλος όγκος οξυγόνου μέσω των πνευμόνων.

Συχνά απαιτείται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους λόγω της ανεπάρκειας της πνευμονικής τους λειτουργίας. Σύμφωνα λοιπόν με εργαστηριακές μελέτες των ειδικών από το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών του Λος Άντζελες, η κουρκουμίνη φάνηκε να παρέχει μακροχρόνια προστασία και θωράκιση των πνευμόνων από τις βλάβες, καθιστώντας την μια υποσχόμενη θεραπεία για τα πρόωρα μωρά που χρειάζονται μηχανικό αερισμό και χρήση οξυγόνου.