Το μωρό σας ξυπνάει συνήθως έχοντας αναψοκοκκινισμένα τα μαγουλάκια του και εσείς ανησυχείτε; Είναι αλήθεια ότι τα «κόκκινα μαγουλάκια» σε ένα μωρό μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά μπορεί να μη σημαίνουν και τίποτα.

Για να είστε σίγουρες ότι όλα είναι υπό έλεγχο, μετρήστε του τη θερμοκρασία όποτε πιστεύετε ότι τα «ροδαλά του μαγουλάκια» συνοδεύονται με αυξημένη θερμότητα στο δερματάκι του.

Αν η θερμοκρασία του είναι φυσιολογική, και το παιδί δεν φαίνεται να έχει άλλο σύμπτωμα, όπως φαγούρα ή άλλη ενόχληση που δεν υποχωρεί, τότε τα “κόκκινα μαγουλά” του μπορεί να οφείλονται απλά στην θαλπωρή του κρεβατιού του ή είναι το φυσικό του.

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα έχουν φυσιολογικά μεγαλύτερη θερμοκρασία από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενηλίκους (φυσιολογική θερμοκρασία μέχρι 37,4οC).

Επίσης η θερμοκρασία τους το πρωί τείνει να είναι χαμηλότερη, ενώ το απογευματάκι ή νωρίς το βράδυ είναι αυξημένη κατά 1C!

Τα μωρά μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους και αμέσως μετά το τάισμά τους, ή λόγω ενός ιδιαίτερα ζεστού περιβάλλοντος (βαριά ρούχα ή βαριά σκεπάσματα).

Αν λοιπόν τα κόκκινα μάγουλα του μωρού σας είναι κάτι που το παρατηρείται μόνο όταν αυτό σηκώνεται από το κρεβατάκι του και δεν συνοδεύεται από αυξημένεη θερμοκρασία σε συνδυασμό με κακοκεφιά, τότε να είστε σίγουρες ότι δεν αποτελούν ένδειξη για κάτι ανησυχητικό.

Εφόσον όμως η ερυθρότητα συνεχίζεται πολύ μετά από το ξύπνημά του, ενώ δείχνει να επιδεινώνεται, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, μήπως και το κοκκίνισμα αποτελεί ένδειξη για κάποια δερματίτιδα, που είναι εύκολη στην αντιμετώπισή της, αρκεί να μην την αγνοήσετε.